Private lease en inkomstenbelasting: zo doe je aangifte

Private lease en belasting

Private lease is een populaire manier om een auto te rijden. Je betaalt een vast bedrag per maand, inclusief alle kosten zoals verzekering, onderhoud en wegenbelasting. Maar wat zijn de fiscale gevolgen van private lease?



De Belastingdienst ziet private lease als een privégebruik van de auto, waardoor je geen bijtelling hoeft te betalen over de leaseauto. De maandelijkse leasetermijnen zijn dus niet aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Je moet wel rekening houden met de kosten voor zakelijk gebruik van de auto. Als je je private leaseauto zakelijk gebruikt, mag je 19 eurocent per kilometer aftrekken van je inkomstenbelasting.

Het is dus belangrijk om goed na te denken over de fiscale gevolgen van private lease voordat je een leasecontract afsluit.

Kosten van private lease

De kosten van private lease zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type auto, de looptijd van het leasecontract, het aantal kilometers dat je per jaar rijdt en de opties die je kiest.



De maandelijkse leasekosten zijn doorgaans inclusief⁚
  • Verzekering
  • Onderhoud
  • Reparatie
  • Wegenbelasting
  • Soms ook banden


Naast de maandelijkse leasekosten, kunnen er ook extra kosten zijn, zoals⁚
  • Kilometerkosten (bijvoorbeeld voor meer dan het afgesproken aantal kilometers per jaar)
  • Kosten voor schade aan de auto
  • Kosten voor extra opties


Het is belangrijk om vooraf goed te informeren naar alle kosten die bij een private leasecontract komen kijken. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kun je een weloverwogen beslissing nemen.

Aangifte inkomstenbelasting

Bij het doen van je aangifte inkomstenbelasting moet je rekening houden met de fiscale gevolgen van private lease. Hoewel je geen bijtelling betaalt over de leaseauto, zoals bij een leaseauto van de zaak, zijn de maandelijkse leasetermijnen niet aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.



De Belastingdienst beschouwt private lease als privégebruik van de auto. Toch kun je wel een deel van de kosten aftrekken als je de auto zakelijk gebruikt. Je mag 19 eurocent per kilometer aftrekken van je inkomstenbelasting voor de zakelijk gereden kilometers.

Om deze aftrekpost te claimen, moet je de zakelijke kilometers nauwkeurig bijhouden. Je kunt hiervoor een kilometerregistratie bijhouden in een app of op papier.

De Belastingdienst controleert je kilometerregistratie soms. Zorg er dus voor dat je deze goed bijhoudt en dat je de juiste gegevens invoert.

Bijtelling private lease

Bijtelling is een extra belasting die je moet betalen als je een auto van de zaak privé gebruikt. Deze bijtelling wordt berekend over de cataloguswaarde van de auto. Bij private lease hoef je geen bijtelling te betalen, omdat de Belastingdienst dit als privégebruik van de auto beschouwt.



Dit betekent dat je de leaseauto niet op hoeft te geven in box 1 van je aangifte inkomstenbelasting. Je hoeft dus ook geen extra belasting te betalen over de waarde van de auto.

De Belastingdienst ziet private lease als een privégebruik van de auto, en niet als een zakelijk gebruik. Dit betekent dat je de leasekosten niet kunt aftrekken van je inkomstenbelasting.

Als je een leaseauto van de zaak hebt, ben je wel verplicht om bijtelling te betalen. Deze bijtelling wordt berekend over de cataloguswaarde van de auto en is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto.

Aftrekposten private lease

Hoewel de maandelijkse leasetermijnen bij private lease niet aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting, zijn er wel een aantal aftrekposten die je kunt claimen als je de auto zakelijk gebruikt.



De belangrijkste aftrekpost is de kilometervergoeding. Je mag 19 eurocent per kilometer aftrekken van je inkomstenbelasting voor de zakelijk gereden kilometers.

Naast de kilometervergoeding, kun je ook de volgende kosten aftrekken⁚
  • Kosten voor brandstof
  • Kosten voor parkeren
  • Kosten voor tol
  • Kosten voor onderhoud en reparatie (alleen als deze kosten direct verband houden met zakelijk gebruik)


Om deze aftrekposten te claimen, moet je de zakelijke kilometers nauwkeurig bijhouden. Je kunt hiervoor een kilometerregistratie bijhouden in een app of op papier.

Bekijk ook

Zzp Private Lease: De Voordelen voor Zelfstandigen

Zzp Private Lease: De Beste Optie voor Uw Zakelijke Auto? >>

Private Lease of Zakelijk Lease voor ZZP'ers: Wat is het beste voor jou?

Private Lease of Zakelijk Lease ZZP: De Beste Optie voor Jou? >>

Private lease voor ZZP'ers: voordelen en nadelen

Private lease als ZZP'er: is het de juiste keuze voor jou? >>

Hoeveel IB Betaalt een ZZP'er? - Bereken je Belasting

IB Berekenen ZZP: Stappenplan & Tips >>

Belastingdienst Handhaven ZZP: Wat zijn de regels en hoe blijf je compliant?

Ontdek de regels van de Belastingdienst voor ZZP'ers en hoe je kunt zorgen dat je compliant blijft. Voorkom boetes en problemen! >>