Rente van Bouwdepot: Hoe Aangifte Doen & Wat Je Moet Weten
Wat is een bouwdepot?
Een bouwdepot is een aparte rekening bij de hypotheek waaruit de kosten van nieuwbouw of een verbouwing worden betaald. Over het in depot gehouden bedrag wordt een rentevergoeding gegeven die (bijna) gelijk is aan de op de hypothecaire schuld verschuldigde rente.
Rente aftrekken bij de belasting
Je mag de rente die je betaalt voor je bouwdepot meestal gewoon aftrekken van de belasting. Omdat de rente verwerkt zit in de rente die je betaalt voor je hypotheek, valt dit onder je normale hypotheekrenteaftrek. Er gelden wel een paar voorwaarden⁚ Sinds 2013 mag je de rente voor je bouwdepot alleen aftrekken als het depot gekoppeld is aan een ... De rente die u betaalt over uw lening is tot maximaal 2 jaar aftrekbaar zolang u het depot gebruikt voor de verbouwing. Dit noemen we de tweejaarsregeling. De tweejaarstermijn gaat in vanaf openen verbouwingsdepot. U mag vanaf dát moment de rente aftrekken. De rente die u betaalt over uw lening is tot maximaal 2 jaar aftrekbaar zolang u het depot gebruikt voor de nieuwbouw. Dit noemen we de tweejaarsregeling. De tweejaarstermijn gaat in vanaf tekenen koop- of aanneemovereenkomst. U mag vanaf dát moment de rente aftrekken. De belastingdienst had goed nieuws voor de huizenbezitters die de afgelopen maanden / jaren (flink) verbouwd hebben via een depot. Belastingplichtige heeft een nieuwbouwdepot. Mag hij gedurende de eerste zes maanden de betaalde rente volledig als eigenwoningrente aftrekken en hoeft hij deze... Heb je een depot? De rente die je betaalt over je lening is dan tot maximaal 2 jaar aftrekbaar, zolang het depot wordt gebruikt voor de verbouwing van je woning. Dit noemen we de tweejaarsregeling.
Wanneer is de rente aftrekbaar?
De rente die je over de lening betaalt is tot 2 jaar aftrekbaar zolang je het bouwdepot gebruikt voor de verbouwing of nieuwbouw, dit wordt ook wel de ... De rente die je over de lening betaalt is tot 2 jaar aftrekbaar zolang je het bouwdepot gebruikt voor de verbouwing of nieuwbouw. Dit wordt ook wel de tweejaarsregeling genoemd. Dit gaat in vanaf het moment dat je de koop- of aannemersovereenkomst tekent. Over het bedrag van uw lening dat in depot staat, krijgt u rente én betaalt u rente. De 1e 6 maanden is de rente die u betaalt over uw lening aftrekbaar. Dit verlaagt dus uw inkomen (box 1). De rente op een lening is fiscaal aftrekbaar als je het geld gebruikt voor de aanschaf of de verbetering van je woning. Het maakt daarbij niet uit of je een hypothecaire lening of een persoonlijke lening hebt afgesloten, in beide gevallen is de rente aftrekbaar. Het antwoord van de belastingdienst is duidelijk. Een huizenbezitter die gaat verbouwen via een depot mag de betaalde hypotheekrente in de eerste zes maanden nadat de hypotheek is gepasseerd bij de notaris volledig opgeven aan de fiscus. Als in de aangifte bijvoorbeeld ... dan komt dit met elkaar overeen. Als in de VIA een bouwdepot wordt aangeleverd dan is dit (volgens de voorkwalificatie van de Belastingdienst) direct een BOX 1 ‒ Eigen woning schuld....
De tweejaarsregeling
De rente die u betaalt over uw lening is tot maximaal 2 jaar aftrekbaar zolang u het depot gebruikt voor de verbouwing. Dit noemen we de tweejaarsregeling. De tweejaarstermijn gaat in vanaf openen verbouwingsdepot. U mag vanaf dát moment de rente aftrekken. De rente die u betaalt over uw lening is tot maximaal 2 jaar aftrekbaar zolang u het depot gebruikt voor de nieuwbouw. Dit noemen we de tweejaarsregeling. De tweejaarstermijn gaat in vanaf tekenen koop- of aanneemovereenkomst. U mag vanaf dát moment de rente aftrekken. De twee jaar gaan in op het moment dat je de koop- of aanneemovereenkomst hebt getekend. De rente die je over de lening betaalt is tot 2 jaar aftrekbaar zolang je het bouwdepot gebruikt voor de verbouwing of nieuwbouw, dit wordt ook wel de ... Heb je een depot? De rente die je betaalt over je lening is dan tot maximaal 2 jaar aftrekbaar, zolang het depot wordt gebruikt voor de verbouwing van je woning. Dit noemen we de tweejaarsregeling. De belastingdienst had goed nieuws voor de huizenbezitters die de afgelopen maanden / jaren (flink) verbouwd hebben via een depot. Belastingplichtige heeft een nieuwbouwdepot. Mag hij gedurende de eerste zes maanden de betaalde rente volledig als eigenwoningrente aftrekken en hoeft hij deze...
Bouwdepot in de aangifte inkomstenbelasting
Een bouwdepot moet je in principe opnemen in box 3 van jouw aangifte inkomstenbelasting. Het bouwdepot is immers een geldsom dat beschikbaar is gesteld voor de kosten van nieuwbouw of verbouwing. Toch mag je het bouwdepot tijdelijk in box 1 opnemen, voor zover het bouwdepot wordt aangemerkt als eigenwoningschuld. Normaal gesproken valt het bouwdepot in box 3 (vermogen). Toch mag je het bouwdepot tijdelijk in box 1 plaatsen waardoor de rente van het bouwdepot aftrekbaar is. In principe hoort het bouwdepot thuis in box 3, bij het vermogen. Toch mag je het bouwdepot tijdelijk in box 1 plaatsen waardoor de rente van het bouwdepot aftrekbaar is. Het deel van de lening dat niet wordt aangemerkt als eigenwoningschuld valt dus in box 3. Bij nieuwbouw mag je alleen het verschil tussen de betaalde rente en kosten en de ontvangen rente aftrekken in box 1. Had je in 2023 een nieuwbouwdepot, dan kun je dit in de belastingaangifte apart opgeven, bij het onderdeel Bankrekeningen en andere bezittingen en Bouwdepots. Over het bedrag dat in het depot staat, heb je een rentevergoeding ontvangen én heb je rente betaald. Had je een bouwdepot voor een verbouwing dan hoef je rente die je hierop de eerste zes maanden ontving niet op te geven wat je daarna in 2022 aan rente ontving, vul je in bij bijgeschreven rente. Betaalde rente trek je af onder Hypotheken en andere schulden. Je mag het verschil in rente in mindering brengen op je belastbare inkomen, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt.
Bekijk ook
Erven en inkomstenbelasting: Wat zijn de regels?
Erven en inkomstenbelasting: De fiscale gevolgen van een erfenis >>
Dividend Ontvangen als ZZP: Inkomstenbelasting & Tips
Dividend als ZZP: Alles over Inkomstenbelasting & Verplichtingen >>
Inkomstenbelasting Nog Niet Ontvangen: Wat nu?
Inkomstenbelasting nog niet ontvangen? Ontdek de mogelijke oorzaken en oplossingen >>
Wanneer Ontvang Je Je Teruggave Inkomstenbelasting?
Inkomstenbelasting Teruggave: De Timing Bepaald >>
Persoonlijke verzekeringen voor ondernemers: Bescherm jezelf
Persoonlijke verzekeringen voor ondernemers: Welke verzekeringen zijn essentieel? >>
ZZP opdrachten in de infra: waar vind je ze?
ZZP infra opdrachten: ontdek de beste platforms en mogelijkheden >>