Omzetbelasting voor ZZP'ers: Wanneer en hoe betaal je?
Wat is omzetbelasting?
Omzetbelasting, ook wel btw (belasting toegevoegde waarde) genoemd, is een belasting die je betaalt over de producten en diensten die je als zzp'er verkoopt. De hoogte van de btw die je betaalt, hangt af van het soort product of dienst dat je verkoopt. Het standaardtarief is 21%, maar er zijn ook verlaagde tarieven van 9% en soms is er zelfs een vrijstelling van toepassing.
De btw die je van je klanten ontvangt, draag je af aan de Belastingdienst. Je mag echter ook de btw die je zelf aan leveranciers hebt betaald, terugvragen. Dit wordt 'voorbelasting' genoemd.
Als zzp'er betaal je dus zowel inkomstenbelasting als omzetbelasting (btw). Daarnaast betaal je ook de wettelijke bijdrage Zorgverzekeringswet.
Verschillende btw-tarieven
Het standaardtarief voor omzetbelasting (btw) is 21%. Maar er zijn ook verlaagde tarieven en in sommige gevallen is er zelfs een vrijstelling van toepassing. Voor bepaalde producten en diensten geldt het verlaagde tarief van 9%. Dit zijn bijvoorbeeld producten zoals voedingsmiddelen, medicijnen en diensten zoals onderwijs en gezondheidszorg. Sommige diensten zijn volledig vrijgesteld van btw, zoals bijvoorbeeld internationaal personenvervoer.
Het is belangrijk om te weten welk btw-tarief van toepassing is op jouw producten en diensten. Je kunt dit vinden in de btw-wetgeving of bij de Belastingdienst.
Wanneer doe je aangifte?
Als zzp'er doe je aangifte van je omzetbelasting per maand, kwartaal of jaar. De frequentie hangt af van je omzet. Als je omzet in het voorgaande kalenderjaar lager was dan € 20.000, kun je ervoor kiezen om per jaar aangifte te doen. Als je omzet hoger is, dan doe je aangifte per kwartaal. Het is belangrijk om de aangifte en betaling op tijd te doen, want je kunt anders boetes krijgen.
De exacte data waarop je aangifte moet doen, kun je vinden op de website van de Belastingdienst.
Aangifte doen en betalen
Om je aangifte omzetbelasting te doen, kun je gebruik maken van de website van de Belastingdienst. Je kunt je aangifte online doen via Mijn Belastingdienst Zakelijk. Je logt in met DigiD, eHerkenning of een Europees erkend inlogmiddel. Je geeft eerst de btw op over je omzet, en vervolgens trek je de btw af over de gemaakte kosten (voorbelasting). De Belastingdienst rekent het verschil automatisch uit, en je ziet dan het bedrag dat je moet betalen.
Je moet de omzetbelasting betalen via de website van de Belastingdienst. Je kunt het bedrag direct online betalen via iDEAL of een bankoverschrijving.
Tips voor zzpers
Als zzp'er is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de regels rondom omzetbelasting. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van de kleineondernemersregeling (KOR). Dit is een vrijstelling voor de btw. Je kunt je aanmelden voor de KOR als je in Nederland bent gevestigd en niet meer dan € 20.000 omzet in een kalenderjaar hebt.
Het is ook verstandig om je administratie goed bij te houden. Zo weet je precies hoeveel btw je moet afdragen en hoeveel je terug kunt vragen. Het is handig om alle bonnen en facturen goed te bewaren, want je hebt deze nodig om je btw-aangifte te doen.
Bekijk ook
Wanneer ben je ondernemer voor de omzetbelasting?
Ondernemer voor de omzetbelasting: wat zijn de regels en criteria? >>
Wanneer Ben Je ZZP'er voor de Omzetbelasting? Alles Wat Je Moet Weten
Omzetbelasting en ZZP: Wanneer Ben Je Ondernemer? >>
Wanneer Ben Je als Ondernemer BTW-Plichtig?
Omzetbelasting voor ZZP'ers: Alles wat je moet weten >>
ZZP in de zorg: de nieuwste ontwikkelingen
Zorg voor ZZP'ers: de toekomst van de zorgmarkt >>
CIZ-indicatie ZZP 7: Alles wat je moet weten
CIZ-indicatie ZZP 7: Wat betekent het voor jou? >>