Omzetbelasting voor ZZP'ers: Alles wat je moet weten
Wat is BTW-Plicht?
Als ondernemer krijg je te maken met het heffen en betalen van BTW. Maar wanneer ben je als ondernemer eigenlijk BTW-plichtig en wanneer niet? In deze tekst gaan we dieper in op wat BTW-plicht inhoudt en hoe je kunt bepalen of je wel of niet BTW-plichtig bent.
BTW staat voor Belasting Toegevoegde Waarde en is een belasting die de overheid vraagt over bepaalde producten of diensten die jij als ondernemer aanbiedt. De BTW betaalt jouw klant aan jou en jij draagt dit bedrag af aan de Belastingdienst. Als ondernemer ben je verplicht om BTW te heffen en af te dragen, tenzij je niet BTW-plichtig bent.
Niet elke ondernemer is BTW-plichtig. Er zijn verschillende situaties waarin je geen BTW hoeft te heffen en af te dragen. Hieronder staan een paar voorbeelden⁚ Je hebt een hobby waar je af en toe wat geld mee verdient. Dit is geen onderneming en daarom niet BTW-plichtig. Je dienst of product is vrijgesteld van BTW. Bijvoorbeeld bij zorgdiensten, onderwijs, verhuur van onroerend goed en financiële diensten. Je valt onder de KOR-regeling (Kleine Ondernemers Regeling), omdat je omzet onder de 20.000 per jaar ligt. In dat geval hoef je geen BTW te heffen en af te dragen. Je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van de nieuwe KOR-regeling, waarbij je helemaal geen BTW hoeft te betalen als je onder de 20.000 per jaar blijft.
Als je niet onder de bovenstaande uitzonderingen valt, ben je als ondernemer vrijwel altijd BTW-plichtig. Je hebt dan de verplichting om BTW te heffen en af te dragen; Maar er zijn wel een paar uitzonderingen. Je hebt een omzet van minder dan 1.800 per jaar. In dat geval hoef je geen aangifte te doen, maar je mag ook geen BTW aftrekken. Je hebt een omzet van minder dan 20.000 per jaar en je hebt niet gekozen voor de KOR-regeling. Je bent dan wel BTW-plichtig en moet aangifte doen en BTW betalen, maar je hoeft slechts een beperkt bedrag aan BTW in rekening te brengen aan je klanten.
In sommige situaties hoef je als ondernemer geen BTW te betalen, maar moet de afnemer van jouw dienst of product dit doen. Dit wordt BTW-verlegd genoemd. Bijvoorbeeld bij diensten of producten die geleverd worden aan het buitenland of als je zaken doet met andere ondernemers in het buitenland. Het is dan aan de afnemer om de BTW te betalen.
Wanneer Ben Je Niet BTW-Plichtig?
Niet elke ondernemer is BTW-plichtig. Er zijn verschillende situaties waarin je geen BTW hoeft te heffen en af te dragen. Hieronder staan een paar voorbeelden⁚
- Je hebt een hobby waar je af en toe wat geld mee verdient. Dit is geen onderneming en daarom niet BTW-plichtig.
- Je dienst of product is vrijgesteld van BTW. Bijvoorbeeld bij zorgdiensten, onderwijs, verhuur van onroerend goed en financiële diensten.
- Je valt onder de KOR-regeling (Kleine Ondernemers Regeling), omdat je omzet onder de 20.000 per jaar ligt. In dat geval hoef je geen BTW te heffen en af te dragen. Je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van de nieuwe KOR-regeling, waarbij je helemaal geen BTW hoeft te betalen als je onder de 20.000 per jaar blijft.
Als je niet onder de bovenstaande uitzonderingen valt, ben je als ondernemer vrijwel altijd BTW-plichtig. Je hebt dan de verplichting om BTW te heffen en af te dragen. Maar er zijn wel een paar uitzonderingen. Je hebt een omzet van minder dan 1.800 per jaar. In dat geval hoef je geen aangifte te doen, maar je mag ook geen BTW aftrekken. Je hebt een omzet van minder dan 20.000 per jaar en je hebt niet gekozen voor de KOR-regeling. Je bent dan wel BTW-plichtig en moet aangifte doen en BTW betalen, maar je hoeft slechts een beperkt bedrag aan BTW in rekening te brengen aan je klanten.
In sommige situaties hoef je als ondernemer geen BTW te betalen, maar moet de afnemer van jouw dienst of product dit doen. Dit wordt BTW-verlegd genoemd. Bijvoorbeeld bij diensten of producten die geleverd worden aan het buitenland of als je zaken doet met andere ondernemers in het buitenland. Het is dan aan de afnemer om de BTW te betalen.
De Kleineondernemersregeling (KOR)
De Kleineondernemersregeling (KOR) is een regeling die kleine ondernemers in Nederland de mogelijkheid geeft om geen BTW te hoeven heffen en af te dragen. De KOR geldt voor ondernemers met een omzet van maximaal €20.000 per jaar. Als je onder de KOR valt, hoef je geen BTW te berekenen op je facturen en hoef je ook geen BTW-aangifte te doen. Dit betekent dat je geen BTW betaalt aan de Belastingdienst en dat je ook geen BTW kunt terugvragen op je zakelijke uitgaven.
De KOR kan een aantrekkelijke regeling zijn voor kleine ondernemers, omdat het de administratieve lasten aanzienlijk kan verminderen. Je hoeft geen BTW te berekenen op je facturen, je hoeft geen BTW-aangifte te doen en je hoeft geen BTW te betalen aan de Belastingdienst. Dit kan vooral voor starters en kleine ondernemers een grote besparing zijn.
Er zijn echter ook nadelen aan de KOR. Zo kun je geen BTW terugvragen op je zakelijke uitgaven. Dit betekent dat je alle kosten inclusief BTW moet betalen, terwijl je geen BTW kunt terugvragen. Dit kan een nadeel zijn, vooral als je veel zakelijke uitgaven hebt.
Op 1 januari 2025 wordt de KOR aangepast. Ondernemers die hiervan gebruik (willen) maken moeten rekening houden met administratieve verplichtingen. In dit artikel leest u er meer over.
Het is belangrijk om goed te overwegen of de KOR voor jou geschikt is. Als je een kleine ondernemer bent met een lage omzet, dan kan de KOR een aantrekkelijke regeling zijn. Als je echter een hogere omzet hebt of als je veel zakelijke uitgaven hebt, dan kan de KOR een nadeel zijn;
BTW-Tarieven en Vrijstellingen
In Nederland zijn er drie BTW-percentages⁚ ─ 9 voor producten en diensten waarop de lage BTW van toepassing is, zoals voedsel en boeken. ─ 21 voor de meeste producten en diensten. ⏤ 0 voor export en intracommunautaire leveringen. De belasting toegevoegde waarde (BTW), ook wel omzetbelasting genoemd is de belasting die wordt geheven bij de verkoop van goederen en diensten en wordt betaald door de consument die de goederen of diensten heeft aangeschaft. Er zijn echter sommige beroepen en diensten vrijgesteld van BTW.
Als uw stichting of vereniging ondernemer is voor de btw, hoeft u in de volgende 2 gevallen geen btw-aangifte te doen⁚ De activiteiten van uw stichting of vereniging zijn vrijgesteld van btw. Uw stichting of vereniging maakt gebruik van de kleineondernemersregeling (KOR).
Bent u een ondernemer die niet in Nederland is gevestigd? En levert u hier goederen of diensten? Dan bent u in Nederland belastingplichtig voor de btw en wordt u aangemerkt als buitenlandse ondernemer. Lees meer over de btw-regels in Nederland.
In dit artikel lees je alles over de btw-tarieven in Nederland. Zodra je goederen of diensten levert, ben je als ondernemer verplicht btw te berekenen. Nederland kent drie soorten btw-tarieven⁚ het hoge btw-tarief, het lage en het nultarief.
Voor de btw ben je ondernemer wanneer je zelfstandig een beroep of bedrijf uitoefent, het maakt dan niet uit welke rechtsvorm je onderneming heeft. Voor je een onderneming start dien je je te melden bij de Belastingdienst. Btw-regels voor kleine ondernemers wijzigen per 2025. Op 1 januari 2025 wordt de kleineondernemersregeling (KOR) aangepast. Ondernemers die hiervan gebruik (willen) maken moeten rekening houden met administratieve verplichtingen. In dit artikel leest u er meer over.
De Belastingdienst bepaalt of ondernemers btw-plichtig zijn en welk btw-tarief van toepassing is. Als je goederen of diensten levert, ben je verplicht btw te berekenen. Sommige diensten mogen een lager tarief rekenen, anderen zijn vrijgesteld van btw.
Bekijk ook
Wanneer ben je ondernemer voor de omzetbelasting?
Ondernemer voor de omzetbelasting: wat zijn de regels en criteria? >>
Wanneer Ben Je ZZP'er voor de Omzetbelasting? Alles Wat Je Moet Weten
Omzetbelasting en ZZP: Wanneer Ben Je Ondernemer? >>
Wanneer ben je een ondernemer voor de inkomstenbelasting?
Ben je een ondernemer voor de inkomstenbelasting? Zo weet je het! >>
Kosten ZZP'er Worden: Alles wat Je Moet Weten
ZZP'er Worden: De Kosten die Je Moet Overwegen >>
Social Deal voor ondernemers: Hoe werkt het en wat zijn de voordelen?
Social Deal voor ondernemers: Een complete uitleg >>