De nieuwe Wet DBA: Belangrijke informatie voor ZZP'ers en opdrachtgevers.

De Wet DBA⁚ een hernieuwde focus op schijnzelfstandigheid

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) is in 2016 ingevoerd om duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en zzpers. De wet vervangt de oudere VAR-verklaring (Verklaring Arbeidsrelatie). Er is nog vaak onduidelijkheid over deze arbeidsrelaties, want wanneer is een zzper nu écht zelfstandig en wanneer werkt deze eigenlijk in loondienst?

Wat is de Wet DBA en wat zijn de gevolgen voor zzpers en opdrachtgevers?

De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is bedoeld om duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en zzpers. Zowel jij als opdrachtgever als de zzper zijn samen verantwoordelijk voor het bepalen of er sprake is van een dienstbetrekking.

De VAR werd voornamelijk afgeschaft en vervangen omdat deze de Belastingdienst niet de mogelijkheid gaf om naheffingen op te leggen. Daarnaast moest de wet DBA meer duidelijkheid bieden over de grens tussen zelfstandigheid en loondienst, om schijnzelfstandigheid en oneerlijke concurrentie te voorkomen.

Schijnzelfstandigheid houdt in dat een zzper als vaste werknemer functioneert zonder de bijbehorende sociale premies waar vaste werknemers wel aanspraak op hebben. Die ongelijke arbeidsvoorwaarden houden in dat opdrachtgevers geen ziektekosten, verzekering, pensioen, vakantiegeld enzovoorts betalen. Ook betekent het dat de Belastingdienst minder inkomstenbelasting ontvangt.

De grens tussen freelancer en vaste werknemer is niet duidelijk genoeg. De wet DBA was bedoeld om richtlijnen te creëren die een verkapte arbeidsrelatie voorkomen, en deze richtlijnen te verplichten met boetes en naheffingen tot gevolg.

Hoewel de intentie goed is, heeft de wet DBA deze doelen niet bereikt . De wet leidde tot veel onzekerheid en administratieve lasten voor zowel opdrachtgevers als zzpers. De modelovereenkomsten die meer duidelijkheid moeten scheppen, worden juist als complex en onduidelijk ervaren. De wet DBA heeft dus eigenlijk een tegenovergesteld effect.

De inefficiëntie van de wet werd door de Belastingdienst erkend, en als gevolg kwam er een handhavingsmoratorium.

Een handhavingsmoratorium houdt in dat de Belastingdienst een wet niet handhaaft, behalve in gevallen van opzettelijke kwade wil. Omdat de regels rondom schijnzelfstandigheid onduidelijk waren, werd dus besloten geen boetes meer uit te delen.

Dit handhavingsmoratorium was altijd als tijdelijke oplossing bedoeld. Binnen een jaar zouden er een nieuwe wet en nieuwe maatregelen komen. Maar het handhavingsmoratorium is ondertussen al 8 jaar van kracht. De datum waarop het wordt opgeheven, is al meerdere keren uitgesteld. Maar op 1 januari 2025 is het toch echt zover.

Waarom wordt het handhavingsmoratorium nu wél opgeheven? Ondanks dat er niet echt meer duidelijkheid is gekomen over schijnconstructies? Dat heeft drie redenen⁚

Het kabinet heeft herhaaldelijk aangegeven dat de balans op de arbeidsmarkt tussen werknemers en zelfstandigen verstoord is. Twee sectoren die vaak genoemd worden zijn de zorgsector en de overheidssector, waar zzpers inhuren bijna de norm is geworden. Vooral bij de overheid blijkt dat het aantal schijnzelfstandigen blijft toenemen .

Er is steeds meer politieke druk om schijnzelfstandigheid aan te pakken en de wet effectiever te maken. Vakbonden, politieke partijen en maatschappelijke organisaties hebben herhaaldelijk aangedrongen op betere bescherming van werknemers die als zzper werken, maar feitelijk in loondienst zouden moeten zijn.

Sinds de invoering van de Wet DBA in 2016 is het handhavingsmoratorium meerdere keren verlengd om bedrijven de tijd te geven om hun arbeidsrelaties in lijn te brengen met de wet. Na een handhavingsmoratorium van acht jaar is de overheid van mening dat er voor organisaties meer dan genoeg tijd is geweest om zich aan te passen.

Er zijn tal van kenmerken die kunnen wijzen op schijnzelfstandigheid, maar het ene kenmerk weegt zwaarder dan het ander. We hebben 10 zwaarwegende criteria op een rijtje gezet, en bij ieder criterium leggen we uit hoe je deze goed aanpakt. Hou er wel rekening mee dat er nergens zwart-op-wit staat wat de meest zwaarwegende factoren van schijnzelfstandigheid zijn. Compliance met deze criteria garandeert dus helaas niet dat je helemaal geen risico loopt.

Ben je een freelancer en wil je weten wat jij kan doen om schijnzelfstandigheid te voorkomen? Lees dan Schijnzelfstandigheid⁚ voorkom een verkapt dienstverband .

--- Lees hier meer over gezagsverhouding

--- Lees hier meer over vrije vervanging

Het is belangrijk om te weten dat je niet meteen boetes en naheffingen krijgt als je niet voldoet aan één van deze criteria. Deze criteria zijn simpelweg kenmerken van schijnzelfstandigheid, en pas als er een aantal boxen worden aangevinkt kan de Belastingdienst constateren dat er sprake is van een schijnconstructie.

Al bij al is de beste manier om schijnzelfstandigheid (en dus ook naheffingen en boetes) te voorkomen door goed te communiceren met je zzpers. Wanneer jij of je zzper vermoedt dat er sprake van schijnzelfstandigheid is, moeten er zo snel mogelijk nieuwe afspraken worden gemaakt over de arbeidsrelatie.

Handhaving van de Wet DBA vanaf 2025

Vanaf 2025 gaat de Belastingdienst ingrijpende veranderingen doorvoeren voor zzpers en bedrijven die regelmatig zzpers inhuren. Handhaving van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA), om schijnzelfstandigheid te voorkomen, wordt weer op scherp gezet. Lees in dit artikel alles over de geschiedenis en de toekomst van de wet DBA, hoe je schijnzelfstandigheid voorkomt en hoe de arbeidsmarkt er in 2025 uit gaat zien.

2025 markeert de opheffing van het handhavingsmoratorium op de wet DBA. Dat betekent dat er meer gevolgen komen als de Belastingdienst schijnzelfstandigheid constateert bij de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en zzpers. Schijnzelfstandigheid zorgt namelijk voor ongelijke arbeidsvoorwaarden voor personeel en oneerlijke concurrentie.

Er was afgelopen jaar nog twijfel of die handhaving er écht zou komen, omdat de criteria van schijnzelfstandigheid voor velen nog onduidelijk zijn. Maar in het hoofdlijnenakkoord werd door minister van sociale zaken en werkgelegenheid (en viceminister-president) Eddy van Heijum duidelijk gemaakt dat die handhaving komt. Dat werd onderstreept tijdens het rondetafelgesprek over de wet DBA op 6 september 2024.

Hoewel er nog steeds onduidelijkheid is over de exacte criteria waarop de Belastingdienst gaat handhaven, zijn er vier dingen zeker⁚

Bij sprake van schijnzelfstandigheid klopt de Belastingdienst als eerste aan bij de opdrachtgever. Eventuele gevolgen voor noncompliance komen dus ook bij de opdrachtgevers te liggen. Toch is het ook deels de verantwoordelijkheid van de zzper om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Goede communicatie tussen opdrachtgever en zzper wordt vanaf 2025 dus zeer belangrijk.

De Belastingdienst kan voortaan naheffingen opleggen wanneer er sprake is van schijnzelfstandigheid. Dan moet een opdrachtgever kosten van sociale premies, zoals vakantiegeld, achteraf betalen aan de zzper.

Om enige coulance aan opdrachtgevers te bieden wordt 2025 een overgangsjaar waarin nog geen vergrijpboetes worden uitgedeeld. De Belastingdienst gaat dus eerst waarschuwen. Dan moet je als opdrachtgever stappen ondernemen. Zolang je als opdrachtgever kan aantonen dat je stappen onderneemt, zal je geen boete krijgen.

Vaak werd nog gebruik gemaakt van modelovereenkomsten die door de Belastingdienst zijn goedgekeurd. Zolang je je tijdens je samenwerking met zzpers hield aan de modelovereenkomst kon er geen sprake zijn van schijnconstructies. Die modelovereenkomsten gaan de deur uit omdat de feitelijke manier hoe er gewerkt werd vaak niet overeenkwam met de modelovereenkomst.

Hoewel deze veranderingen aan de wet DBA in 2025 misschien ingrijpend lijken voor organisaties die zzpers inhuren, is het belangrijk om te weten dat je je geen zorgen hoeft te maken als je goede kennis van schijnzelfstandigheid en de ontwikkelingen rond de wet DBA hebt. Daar gaat Freelance.nl de komende maanden zowel opdrachtgevers als freelancers bij helpen. Onder andere met onze maandelijkse wet DBA-nieuwsbrief !

Belangrijke veranderingen in 2025⁚ geen modelovereenkomsten meer

DenieuweWetDBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) treedt op 1 januari 2025 in werking en heeft grote gevolgen voor bedrijven die samenwerken metzzpers. Maar geen zorgen, met een paar slimme aanpassingen kun je de samenwerking met jouw freelancers optimaliseren en blijven voldoen aan denieuwe regelgeving.

Wat zijn de verschillen tussen deWetDBA en hetnieuwe wetsvoorstel VBAR? DeWetDBA geldt al sinds 2016, maar werd al snel niet meer gehandhaafd. Dat gaat vanaf 2025 alsnog gebeuren. DeWet VBAR is nog een wetsvoorstel en zal ⸺ volgens planning ⎯ in 2026 deWetDBA vervangen.

DewetDBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is bedoeld om duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie tussenopdrachtgevers enzzpers. Zowel jij alsopdrachtgever als dezzper zijn samen verantwoordelijk voor het bepalen of er sprake is van een dienstbetrekking.

WetDBA (deregulering beoordeling arbeidsrelatie)Opdrachtgevers en opdrachtnemers (zzpers) hebben graag zekerheid over de arbeidsrelatie die ze met elkaar aangaan. Tot 1 mei 2016 kon dit met de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Sinds 1 mei 2016 is deze vervangen door deWetDBA.

Dezewet heeft grote gevolgen voor zowelzzpers alsopdrachtgevers, vooral in sectoren zoals de bouw. Vanaf 1 januari 2025 zal de handhaving van deWetDBA worden aangescherpt. In dit artikel lees je wat dewet inhoudt, wat de handhaving betekent en hoe je je kunt voorbereiden.

Eennieuwe fase voorzzpers⁚ handhaving van deWetDBA. Er breekt een spannende tijd aan voor allezzpers en werkgevers. Of je nu bijvoorbeeld actief bent in de zorg, de overheid of het onderwijs⁚ vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst handhaven op schijnzelfstandigheid.

Dezewet bepaalt of jij alszzper echt zelfstandig bent of eigenlijk in een verkapt dienstverband werkt. Dit betekent dat jouw manier van werken mogelijk onder de loep wordt genomen. In dit artikel lees je waarom het cruciaal is om nu actie te ondernemen en je voor te bereiden op deze veranderingen.

Door enkele veranderingen in de belastingregels wordt de zelfstandigenaftrek verder verlaagd. In 2025 daalt deze aftrek naar 2.470 per jaar, terwijl dit bedrag in 2024 nog 3.750 was. De verlaging van de zelfstandigenaftrek is bedoeld om een gelijker fiscaal speelveld te creëren tussen zelfstandigen en werknemers.

Veel mensen denken dat je minimaal 3 opdrachtgevers per jaar nodig hebt om te voldoen aan de eisen van de Belastingdienst voor zelfstandigheid als zzper. Dit is een hardnekkig misverstand! De Belastingdienst heeft geen regels over het aantal opdrachtgevers dat je moet hebben om als zelfstandige te worden gezien.

Dewet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) is bedoeld omzzpers enopdrachtgevers duidelijkheid te geven over de aard en structuur van mogelijke arbeidsrelaties. In dit artikel bespreken we het belang van deWetDBA en hoe dezewet werkt.

Sinds dewetDBA heeft de Belastingdienst de mogelijkheid omopdrachtgevers te bezoeken. Het is deopdrachtgever die het risico loopt op een fictieve dienstbetrekking met jou en het is deopdrachtgever die vanaf 2025 met een naheffing geconfronteerd zou kunnen worden.

Voorkomen van schijnzelfstandigheid⁚ wat te doen?

Werk je metzzpers? Dan moet je je houden aan deWet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (WetDBA). Alsopdrachtgever ben je samen met dezzper verantwoordelijk voor de fiscale gevolgen van jullie arbeidsrelatie. Op deze pagina.wetdba;zzpers en schijnzelfstandigheid; geennieuwe modelovereenkomsten meer; handhaving vanaf 2025

Door denieuwewetDBA zullenopdrachtgevers terughoudender worden met de inhuur vanZZP-ers. Bij OverheidZZP merken wij afgelopen jaar/afgelopen jaren al dat sommigeopdrachtgevers (denk aan Gemeente Amsterdam, Gemeente Rotterdam, de Belastingdienst, bepaalde ministeries) vrijwel alleen professionals via detachering willen inhuren.

Zo ga je als werkgever zzp-proof 2025 in. Met de afschaffing van het handhavingsmoratorium op deWetDBA en denieuwewet die hierop volgt, is het voor HR-professionals belangrijker dan ooit om de risicos van een onjuiste kwalificatie vanzzpers te begrijpen. Juriste en arbeidsrechtexpert Petra Kroon vertelt meer over de ...

Dezewet moet verduidelijken wanneer eenopdrachtgever eenzzper mag inhuren. Het voorstel bestaat uit twee delen⁚ Een formule en criteria om het onderscheid tussen werknemers enzzpers te bepalen; Een rechtsvermoeden van werknemerschap bij een tarief van 32,24 of minder. Zo bepaal je op je eenzzper mag inhuren

DenieuweWetDBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) treedt op 1 januari 2025 in werking en heeft grote gevolgen voor bedrijven die samenwerken metzzpers. Maar geen zorgen, met een paar slimme aanpassingen kun je de samenwerking met jouw freelancers optimaliseren en blijven voldoen aan denieuwe regelgeving.

Wat zijn de verschillen tussen deWetDBA en hetnieuwe wetsvoorstel VBAR? DeWetDBA geldt al sinds 2016, maar werd al snel niet meer gehandhaafd. Dat gaat vanaf 2025 alsnog gebeuren. DeWet VBAR is nog een wetsvoorstel en zal ⎯ volgens planning ⸺ in 2026 deWetDBA vervangen.

DewetDBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is bedoeld om duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie tussenopdrachtgevers enzzpers. Zowel jij alsopdrachtgever als dezzper zijn samen verantwoordelijk voor het bepalen of er sprake is van een dienstbetrekking.

WetDBA (deregulering beoordeling arbeidsrelatie)Opdrachtgevers en opdrachtnemers (zzpers) hebben graag zekerheid over de arbeidsrelatie die ze met elkaar aangaan. Tot 1 mei 2016 kon dit met de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Sinds 1 mei 2016 is deze vervangen door deWetDBA.

Dezewet heeft grote gevolgen voor zowelzzpers alsopdrachtgevers, vooral in sectoren zoals de bouw. Vanaf 1 januari 2025 zal de handhaving van deWetDBA worden aangescherpt. In dit artikel lees je wat dewet inhoudt, wat de handhaving betekent en hoe je je kunt voorbereiden.

Eennieuwe fase voorzzpers⁚ handhaving van deWetDBA. Er breekt een spannende tijd aan voor allezzpers en werkgevers. Of je nu bijvoorbeeld actief bent in de zorg, de overheid of het onderwijs⁚ vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst handhaven op schijnzelfstandigheid.

Dezewet bepaalt of jij alszzper echt zelfstandig bent of eigenlijk in een verkapt dienstverband werkt. Dit betekent dat jouw manier van werken mogelijk onder de loep wordt genomen. In dit artikel lees je waarom het cruciaal is om nu actie te ondernemen en je voor te bereiden op deze veranderingen.

Door enkele veranderingen in de belastingregels wordt de zelfstandigenaftrek verder verlaagd. In 2025 daalt deze aftrek naar 2.470 per jaar, terwijl dit bedrag in 2024 nog 3.750 was. De verlaging van de zelfstandigenaftrek is bedoeld om een gelijker fiscaal speelveld te creëren tussen zelfstandigen en werknemers.

Veel mensen denken dat je minimaal 3 opdrachtgevers per jaar nodig hebt om te voldoen aan de eisen van de Belastingdienst voor zelfstandigheid als zzper. Dit is een hardnekkig misverstand! De Belastingdienst heeft geen regels over het aantal opdrachtgevers dat je moet hebben om als zelfstandige te worden gezien.

Dewet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) is bedoeld omzzpers enopdrachtgevers duidelijkheid te geven over de aard en structuur van mogelijke arbeidsrelaties. In dit artikel bespreken we het belang van deWetDBA en hoe dezewet werkt.

Sinds dewetDBA heeft de Belastingdienst de mogelijkheid omopdrachtgevers te bezoeken. Het is deopdrachtgever die het risico loopt op een fictieve dienstbetrekking met jou en het is deopdrachtgever die vanaf 2025 met een naheffing geconfronteerd zou kunnen worden.

Bekijk ook

Nieuwe regels voor ondernemers: Wat betekent dit voor jou?

Nieuwe regels voor ondernemers: Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen! >>

Nieuwe Wereld voor Ondernemers: Ontdek de kansen

Nieuwe Wereld: Ontdek de kansen en mogelijkheden voor ondernemers >>

Nieuwe wet voor ZZP'ers: wat zijn de belangrijkste veranderingen?

Nieuwe wet voor ZZP'ers: alles wat je moet weten >>

Nieuwe franchise wetgeving: Wat betekent dit voor jou?

Nieuwe Franchise Wetgeving: De belangrijkste veranderingen voor franchisegevers! >>

ZZP HR-opdrachten vinden: Tips en tricks voor succes

HR-opdrachten als ZZP'er: Zo vind je jouw volgende klus >>

Belastingdienst Verklaring Inkomstenbelasting: Alles wat je moet weten

Belastingdienst Verklaring Inkomstenbelasting: Alles wat je moet weten >>