ZZP Regelgeving: De nieuwste ontwikkelingen en tips
Inleiding
Het nieuwe jaar nadert snel en met de komst van 2025 staan er weer diverse veranderingen op stapel voor zelfstandige ondernemers (ZZPers). Als freelancer is het essentieel om op de hoogte te blijven van nieuwe wet- en regelgeving die invloed kan hebben op jouw bedrijfsvoering.
De Wet DBA en Schijnzelfstandigheid
De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is bedoeld om duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en zzpers. Zowel jij als opdrachtgever als de zzper zijn samen verantwoordelijk voor het bepalen of er sprake is van een dienstbetrekking. Op 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Bedrijven en organisaties die mensen als zzper inhuren voor werk dat zij niet zelfstandig uitvoeren, kunnen dan weer een boete en naheffingen krijgen. De nieuwe wet maakt duidelijker onderscheid wanneer iemand als zzper is aan te merken en wanneer er sprake is van loondienst, met als doel om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Vooral sectoren als onderwijs en zorg liggen onder het vergrootglas.
Belangrijke Wijzigingen voor ZZPers in de Zorg
Denieuweregelgeving vereist dat zzpers in de zorg en hun opdrachtgevers duidelijke afspraken maken over hun werkrelatie. Zo is de kans dat jij als zzper in de zorg straks wordt beschouwd als schijnzelfstandige een stuk kleiner. De exactenieuwe regels zijn nog niet bekend, maar er zijn al enkele mogelijke wijzigingen uitgelekt. Zo mag je als zzper in de zorg in 2024 maximaal zeven maanden aan dezelfde opdracht werken en maximaal 28 uur per week voor dezelfde opdrachtgever. Ook wordt je tarief als zzper vanaf 1 juli gekoppeld aan de cao-lonen, en mag je niet meer ...
Handhaving en Controle
Na acht jaar gedogen is er een streep gezet door het zogenoemde handhavingsmoratorium, vanaf 1 januari 2025 wordt er gehandhaafd op de inzet van zzpers in verkapt dienstverband. De Belastingdienst gaat vaker handhaven op schijnzelfstandigheid. Vanaf januari 2025 gaat de Belastingdienst handhaven op de correcte inhuur van zzpers. Nu is de controle daarop al strenger. De controle (lijn 3) begint al op 1 januari 2025. Dit is belangrijk voor zowel werkgevers als zzpers, omdat de regels over zelfstandigheid en loondienst niet altijd duidelijk zijn. Als de Belastingdienst vindt dat er sprake is van loondienst, kunnen er boetes en naheffingen volgen.
Wat betekent dit voor jou?
Volg de laatste ontwikkelingen op het gebied van wetgeving en handhaving en speel proactief in op veranderingen. Door deze tips in de praktijk toe te passen, toon je aan dat je een echte ondernemer bent. Goed voorbereid een nieuw ondernemersjaar in. Als zzper wil je ook in 2025 graag zekerheid. Zoek alternatieven voor de invulling van de functies/werkzaamheden die door deze zzpers worden verricht. Of maaknieuwe afspraken over de opdracht en de manier waarop de zzper deze uitvoert in de praktijk. Misschien wil een zzper best in loondienst komen. Vaak kan dat financieel aantrekkelijk zijn.
Bekijk ook
Nieuwe regels voor ondernemers: Wat betekent dit voor jou?
Nieuwe regels voor ondernemers: Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen! >>
Nieuwe Wereld voor Ondernemers: Ontdek de kansen
Nieuwe Wereld: Ontdek de kansen en mogelijkheden voor ondernemers >>
Nieuwe wet voor ZZP'ers: wat zijn de belangrijkste veranderingen?
Nieuwe wet voor ZZP'ers: alles wat je moet weten >>
Freelancer worden: Een Stappenplan voor Succes
Van Werknemer naar Freelancer: De Ultimate Gids voor Succes >>
Afspraak Belastingdienst als ondernemer: snel en efficiënt
Maak een afspraak met de Belastingdienst als ondernemer: zo doe je dat >>