Niet aftrekbare kosten voor uw onderneming: Een gids voor wat u wel en niet kunt aftrekken

Inleiding

Als ondernemer maakt u allerlei kosten om uw bedrijf draaiende te houden. Gelukkig zijn veel zakelijke kosten aftrekbaar van uw winst, waardoor u minder belasting betaalt. Maar let op! Sommige kosten zijn beperkt of helemaal niet aftrekbaar. Dit artikel geeft een overzicht van kosten die u wel en niet mag aftrekken in uw belastingaangifte.

Volledig aftrekbare kosten

De meeste kosten die u maakt voor uw onderneming zijn volledig aftrekbaar. Dit betekent dat u het volledige bedrag van deze kosten kunt aftrekken van uw winst, waardoor uw belastbaar inkomen lager wordt. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende volledig aftrekbare kosten⁚

  • Huisvestingskosten⁚ Dit zijn kosten voor uw bedrijfspand, zoals huur, hypotheekrente, onderhoud, energiekosten en verzekeringen.
  • Personeelskosten⁚ Dit zijn kosten voor uw personeel, zoals salarissen, premies voor sociale verzekeringen en pensioenpremies.
  • Inkoopkosten⁚ Dit zijn kosten voor de producten of diensten die u verkoopt, zoals grondstoffen, materialen en handelsgoederen.
  • Marketing- en reclamekosten⁚ Dit zijn kosten voor het promoten van uw bedrijf, zoals advertenties, websites, brochures en beurzen.
  • Reiskosten⁚ Dit zijn kosten voor reizen die u maakt in verband met uw werk, zoals reiskosten naar klanten, leveranciers of beurzen.
  • Telefonie- en internetkosten⁚ Dit zijn kosten voor zakelijke telefoongesprekken en internetverbindingen.
  • Kantoorbenodigdheden⁚ Dit zijn kosten voor kantoorbenodigdheden zoals papier, enveloppen, pennen en andere kantoormaterialen.
  • Vakliteratuur⁚ Kosten voor boeken, tijdschriften en andere publicaties die relevant zijn voor uw vakgebied.

Let op⁚ deze opsomming is niet exhaustief. De Belastingdienst heeft een uitgebreide lijst van aftrekbare kosten op haar website. Het is belangrijk om de regels van de Belastingdienst goed te kennen, zodat u zeker weet welke kosten u mag aftrekken.

Beperkt aftrekbare kosten

Niet alle zakelijke kosten zijn volledig aftrekbaar. Sommige kosten zijn beperkt aftrekbaar, wat betekent dat u slechts een deel van de kosten kunt aftrekken van uw winst. Dit zijn meestal kosten die zowel zakelijk als privé gebruikt worden, zoals representatiekosten en relatiegeschenken.

Voorbeelden van beperkt aftrekbare kosten zijn⁚

  • Representatiekosten⁚ Dit zijn kosten voor het ontvangen van klanten, relaties of medewerkers, zoals maaltijden, drankjes, entertainment en verblijfkosten. De Belastingdienst stelt een drempel van €5.600 in 2024 voor aftrekbaarheid van representatiekosten. Kosten die boven deze drempel uitkomen, zijn volledig aftrekbaar. Kosten onder de drempel zijn voor 80% aftrekbaar.
  • Relatiegeschenken⁚ Dit zijn geschenken die u aan klanten of relaties geeft, zoals etenswaren, dranken of genotmiddelen. Ook hier geldt een drempel van €5.600 in 2024. Kosten die boven deze drempel uitkomen, zijn volledig aftrekbaar. Kosten onder de drempel zijn voor 80% aftrekbaar.
  • Autokosten⁚ Als u een auto zakelijk gebruikt, kunt u de kosten voor de auto gedeeltelijk aftrekken. Dit hangt af van het type auto, het aantal kilometers dat u zakelijk rijdt en de manier waarop u de auto heeft aangeschaft (gekocht of geleased).
  • Kosten voor een werkruimte in uw woning⁚ Als u een deel van uw woning als werkruimte gebruikt, kunt u de kosten voor deze werkruimte gedeeltelijk aftrekken. De hoogte van de aftrekbaarheid hangt af van de grootte van de werkruimte en de manier waarop u de woning heeft aangeschaft (gekocht of gehuurd).

Het is belangrijk om de regels van de Belastingdienst goed te kennen, zodat u zeker weet welk deel van deze kosten u mag aftrekken.

Kosten die helemaal niet aftrekbaar zijn

Er zijn ook kosten die u als ondernemer helemaal niet kunt aftrekken van uw winst. Dit zijn meestal kosten die geen verband houden met uw onderneming of die privé van aard zijn. Enkele voorbeelden van niet-aftrekbare kosten zijn⁚

  • Privé-uitgaven⁚ Dit zijn kosten die u maakt voor uw persoonlijke leven, zoals kleding, eten, drinken, vakantie en hobby's. Deze kosten hebben geen zakelijk doel en zijn daarom niet aftrekbaar.
  • Boetes en straffen⁚ Dit zijn kosten die u moet betalen vanwege overtredingen van de wet of regels. Deze kosten zijn niet aftrekbaar, omdat ze geen verband houden met uw onderneming.
  • Kosten voor investeringen in onroerend goed⁚ Dit zijn kosten voor de aankoop, renovatie of verbetering van onroerend goed dat u niet gebruikt voor uw onderneming. Deze kosten zijn niet aftrekbaar, omdat ze geen direct verband houden met uw onderneming.
  • Kosten voor studies die niet direct relevant zijn voor uw onderneming⁚ Kosten voor studies die geen direct verband houden met uw onderneming, zoals een opleiding tot kok, zijn niet aftrekbaar.
  • Kosten voor een laptop die u ook privé gebruikt⁚ Zeker als u een laptop ook privé gebruikt, kunt u de kosten voor de laptop niet volledig aftrekken.

Het is belangrijk om de regels van de Belastingdienst goed te kennen, zodat u zeker weet welke kosten u mag aftrekken. Twijfelt u over de aftrekbaarheid van een bepaalde kostenpost? Neem dan contact op met een belastingadviseur.

Conclusie

Het is belangrijk om de regels van de Belastingdienst goed te kennen om te bepalen welke kosten u wel en niet mag aftrekken van uw winst. Dit kan u veel geld besparen op uw belastingaangifte. Houd er rekening mee dat de regels voor aftrekbaarheid van kosten kunnen veranderen. Het is daarom verstandig om regelmatig de website van de Belastingdienst te raadplegen voor de meest recente informatie.

Heeft u twijfels over de aftrekbaarheid van een bepaalde kostenpost? Neem dan contact op met een belastingadviseur. Deze kan u adviseren over de juiste aftrekmogelijkheden voor uw situatie. Door de juiste kosten te aftrekken, kunt u uw belastbaar inkomen verlagen en zo uw belastingaanslag minimaliseren.

Onthoud⁚ het is altijd beter om te veel te aftrekken dan te weinig. Als u te veel aftrekt, zult u de Belastingdienst later de extra belasting moeten betalen. Als u te weinig aftrekt, loopt u geld mis.

Bekijk ook

Klant betaalt niet: wat te doen als een ZZP'er niet betaald krijgt?

ZZP'er en wanbetalers: tips en trucs om je geld te krijgen >>

ZZP Auto op de zaak? Voor- en nadelen op een rijtje

Auto op de zaak als ZZP'er: Wat is slimmer? >>

Inkomstenbelasting Nog Niet Ontvangen: Wat nu?

Inkomstenbelasting nog niet ontvangen? Ontdek de mogelijke oorzaken en oplossingen >>

Belastingrente berekenen: Hoe werkt het en wat is de impact?

Belastingrente berekenen: Een Stapsgewijze Handleiding >>

AVB Verzekering ZZP Vergelijken: Vind de Beste Dekking

Vergelijk AVB Verzekeringen voor ZZP'ers: Bespaar Geld >>