ZZP'er met Meerdere Werkgevers: Wat Zijn de Regels?
Het Misverstand van 3 Opdrachtgevers
In ZZP-land waart de opvatting dat een zzper minimaal 3 opdrachtgevers moet hebben om door de belastingdienst als zelfstandig ondernemer te worden aangemerkt. Dit is een hardnekkig misverstand! De Belastingdienst heeft geen regels over het aantal opdrachtgevers dat je moet hebben om als zelfstandige te worden gezien.
Veel mensen denken dat je als zzper minimaal 3 opdrachtgevers moet hebben. Dat klopt niet. Maar hoeveel opdrachtgevers moet je dan hebben als zzper?
De belastingdienst hanteert geen minimum aantal opdrachtgevers. Je mag het hele jaar voor 1 opdrachtgever werken, maar dan mag er geen sprake zijn van een dienstverband.
Geen Wettelijke Regel
De Belastingdienst heeft geen vaste regels over het aantal opdrachtgevers dat je als zzper moet hebben om als zelfstandig ondernemer te worden aangemerkt. De opvatting dat je minimaal 3 opdrachtgevers moet hebben, is een hardnekkig misverstand. Dit misverstand stamt uit de tijd dat er nog een wettelijke regeling was die voorschreef dat zzpers minimaal 3 verschillende opdrachtgevers moesten hebben. Deze regeling is echter in 2016 afgeschaft.
Sindsdien is het dus niet meer verplicht om meerdere opdrachtgevers te hebben om als zzper te worden gezien. De Belastingdienst kijkt naar de werkelijkheid van de situatie, en beoordeelt of er sprake is van een dienstverband of van zelfstandigheid. Er is geen wettelijk vastgelegd minimum aantal opdrachtgevers dat je moet hebben om als zzper te worden gezien.
De Belastingdienst beoordeelt of je daadwerkelijk zelfstandig bent aan de hand van een aantal factoren, zoals de mate van zelfstandigheid, het risico dat je loopt en de hoeveelheid controle die je hebt over je werk. Het aantal opdrachtgevers is slechts één van de vele factoren die de Belastingdienst in overweging neemt.
Het is belangrijk om te weten dat de Belastingdienst wel van ondernemers meerdere opdrachtgevers verlangt. Dit betekent niet dat je verplicht bent om meerdere opdrachtgevers te hebben, maar dat het wel een indicatie kan zijn van zelfstandigheid.
Schijnzelfstandigheid⁚ De Belangrijkste Factor
De Belastingdienst beoordeelt of je daadwerkelijk zelfstandig bent of dat er sprake is van schijnzelfstandigheid. Schijnzelfstandigheid betekent dat je als zzper wordt gepresenteerd, maar volgens de regels eigenlijk in loondienst bent. Bijvoorbeeld omdat de zelfstandige niet zelf kan bepalen wanneer en hoe het werk gedaan wordt. Dit wordt ook wel verkapt dienstverband genoemd. De opdrachtgever is dan eigenlijk werkgever, maar betaalt niet de belastingen die hij bij loondienst moet betalen.
Het is belangrijk om te weten dat schijnzelfstandigheid een complex onderwerp is, en dat er geen eenduidige definitie van is. De Belastingdienst beoordeelt elke situatie op zijn eigen merites, en kijkt naar een aantal factoren om te bepalen of er sprake is van schijnzelfstandigheid.
Als je als zzper voor een opdrachtgever werkt, is het belangrijk om samen met deze opdrachtgever te beoordelen of jullie werkrelatie voldoet aan de criteria voor zelfstandigheid. Het is belangrijk om te zorgen dat er geen sprake is van een gezagsverhouding, dat je zelf de controle hebt over je werk en dat je zelfstandig risico draagt.
Als je twijfelt of er sprake is van schijnzelfstandigheid, is het verstandig om contact op te nemen met een belastingadviseur. Een belastingadviseur kan je helpen om de werkrelatie met je opdrachtgever te beoordelen en om te zorgen dat je voldoet aan de criteria voor zelfstandigheid.
Factoren die de Belastingdienst Beoordeelt
De Belastingdienst kijkt naar een aantal factoren om te beoordelen of je als zzper daadwerkelijk zelfstandig bent. Deze factoren bepalen of er sprake is van een dienstverband of van zelfstandigheid. Het aantal opdrachtgevers is slechts één van de vele factoren die de Belastingdienst in overweging neemt.
De Belastingdienst beoordeelt of je daadwerkelijk zelfstandig bent aan de hand van een aantal factoren, zoals⁚
- De mate van zelfstandigheid⁚ Heb je zelf invloed op je werktijden, op de manier waarop je je werk uitvoert en op de keuze van je klanten?
- Het risico dat je loopt⁚ Draag je zelf het risico van winst en verlies, of ben je afhankelijk van de opdrachtgever?
- De hoeveelheid controle die je hebt over je werk⁚ Bepaal je zelf je werktijden, je werklocatie en de manier waarop je je werk uitvoert, of is de opdrachtgever daarin bepalend?
- Het aantal opdrachtgevers⁚ Hoeveel verschillende opdrachtgevers heb je? Hoeveel van je werktijd besteed je aan één opdrachtgever?
- De aard van de overeenkomst⁚ Is er sprake van een overeenkomst van opdracht, of van een arbeidsovereenkomst?
Het is belangrijk om te weten dat de Belastingdienst elke situatie op zijn eigen merites beoordeelt. Er is geen eenduidige definitie van zelfstandigheid, en de Belastingdienst kijkt naar alle factoren om te bepalen of er sprake is van een dienstverband of van zelfstandigheid.
Als je twijfelt of je voldoet aan de criteria voor zelfstandigheid, is het verstandig om contact op te nemen met een belastingadviseur. Een belastingadviseur kan je helpen om de werkrelatie met je opdrachtgever te beoordelen en om te zorgen dat je voldoet aan de criteria voor zelfstandigheid.
Hoe Lang Mag Je Voor Eén Opdrachtgever Werken?
De vraag hoe lang je als zzper voor een opdrachtgever mag werken, is niet zo eenvoudig te beantwoorden als het lijkt. De Belastingdienst heeft geen vaste regel over de maximale tijd die je voor één opdrachtgever mag werken. Zelfs de belastingdienst zegt hierover⁚ Als u meer dan 3 dagen voor één opdrachtgever werkt, bent u waarschijnlijk in loondienst bij deze opdrachtgever.
De Belastingdienst kijkt naar de werkelijkheid van de situatie en beoordeelt of er sprake is van een dienstverband of van zelfstandigheid. Het is dus niet zo dat je automatisch in loondienst bent als je meer dan 3 dagen voor één opdrachtgever werkt. De Belastingdienst kijkt naar alle factoren om te bepalen of er sprake is van een dienstverband of van zelfstandigheid.
Het is belangrijk om te weten dat de Belastingdienst geen vaste regel heeft over de maximale tijd die je voor één opdrachtgever mag werken. Het aantal dagen dat je voor één opdrachtgever werkt, is slechts één van de vele factoren die de Belastingdienst in overweging neemt.
Het is dus belangrijk om samen met je opdrachtgever te beoordelen of jullie werkrelatie voldoet aan de criteria voor zelfstandigheid. Het is belangrijk om te zorgen dat er geen sprake is van een gezagsverhouding, dat je zelf de controle hebt over je werk en dat je zelfstandig risico draagt.
Als je twijfelt of je voldoet aan de criteria voor zelfstandigheid, is het verstandig om contact op te nemen met een belastingadviseur. Een belastingadviseur kan je helpen om de werkrelatie met je opdrachtgever te beoordelen en om te zorgen dat je voldoet aan de criteria voor zelfstandigheid.
Tips voor ZZPers
Om te voorkomen dat de Belastingdienst jouw werkrelatie met je opdrachtgever als schijnzelfstandigheid bestempelt, is het belangrijk om als zzper goed te letten op de volgende punten⁚
- Zorg voor een duidelijke overeenkomst van opdracht met je opdrachtgever. In deze overeenkomst moet duidelijk beschreven staan wat de werkzaamheden zijn, wat de vergoeding is, wat de termijn is en wat de rechten en plichten van beide partijen zijn.
- Zorg voor een goede administratie. Bewaar alle facturen, bonnen en andere relevante documenten. Dit helpt je om te bewijzen dat je daadwerkelijk zelfstandig bent.
- Zorg voor een goede verzekering. Als zzper ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen verzekeringen. Sluit een goede AOV (Arbeidsongeschiktheidsverzekering) af, een aansprakelijkheidsverzekering en een bedrijfsschadeverzekering.
- Zorg voor een goede marketingstrategie. Zorg ervoor dat je zichtbaar bent voor potentiële klanten. Maak gebruik van social media, een website en netwerken om je diensten te promoten.
- Werk aan je eigen expertise. Blijf je kennis en vaardigheden ontwikkelen. Volg cursussen en workshops, lees vakliteratuur en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in je vakgebied.
- Wees proactief. Neem contact op met potentiële klanten en vraag om opdrachten. Wees niet bang om je diensten te promoten.
- Wees flexibel. Zorg dat je je aan kunt passen aan de wensen van je klanten. Wees bereid om extra diensten te leveren of om je werktijden aan te passen.
- Zorg voor een goede balans tussen werk en privé. Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt voor je gezin, je hobby's en je gezondheid.
Door deze tips te volgen, zorg je ervoor dat je als zzper succesvol bent en dat je geen problemen krijgt met de Belastingdienst.
Conclusie
De Belastingdienst heeft geen vaste regels over het aantal opdrachtgevers dat je als zzper moet hebben. Het misverstand dat je minimaal 3 opdrachtgevers moet hebben, is een hardnekkig misverstand. De Belastingdienst beoordeelt of je daadwerkelijk zelfstandig bent aan de hand van een aantal factoren, zoals de mate van zelfstandigheid, het risico dat je loopt en de hoeveelheid controle die je hebt over je werk.
Het is belangrijk om samen met je opdrachtgever te beoordelen of jullie werkrelatie voldoet aan de criteria voor zelfstandigheid. Het is belangrijk om te zorgen dat er geen sprake is van een gezagsverhouding, dat je zelf de controle hebt over je werk en dat je zelfstandig risico draagt.
Als je twijfelt of je voldoet aan de criteria voor zelfstandigheid, is het verstandig om contact op te nemen met een belastingadviseur. Een belastingadviseur kan je helpen om de werkrelatie met je opdrachtgever te beoordelen en om te zorgen dat je voldoet aan de criteria voor zelfstandigheid.
Het is dus niet zo dat je automatisch in loondienst bent als je voor één opdrachtgever werkt. De Belastingdienst kijkt naar alle factoren om te bepalen of er sprake is van een dienstverband of van zelfstandigheid.
Zorg ervoor dat je een duidelijke overeenkomst van opdracht hebt met je opdrachtgever, dat je een goede administratie bijhoudt en dat je de juiste verzekeringen hebt afgesloten.
Bekijk ook
Hoeveel werkgevers moet je hebben als ZZP'er?
ZZP'er met meerdere klanten: wat zijn de regels? >>
ZZP in de zorg: wat moet je regelen?
ZZP in de zorg: wat moet je regelen? >>
Aangifte Inkomstenbelasting: Wanneer is de Deadline?
Aangifte Inkomstenbelasting: Termijnen & Tips >>
De unieke ondernemer: Wat maakt jou anders?
De unieke ondernemer: Ontdek je onderscheidende kracht >>
Privé Geld Lenen als Ondernemer: Risico's en Tips
Privé Geld Lenen voor Je Onderneming: Do's en Don'ts >>