Winstvrijstelling voor MKB: Alles over de Aangifte Inkomstenbelasting

Wat is de MKB Winstvrijstelling?

De MKB Winstvrijstelling is een aftrekpost die speciaal voor ondernemers in de inkomstenbelasting is bedoeld. Het is een percentage van je winst dat je mag aftrekken, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. In 2024 bedraagt de MKB Winstvrijstelling 13,31 van je winst. Dit betekent dat 13,31 van je winst niet belast wordt. In 2025 zal deze vrijstelling dalen naar 12,70.

De MKB Winstvrijstelling is een belangrijk voordeel voor ondernemers, omdat het de belastingdruk verlaagt en het ondernemen aantrekkelijker maakt.

Hoe werkt de MKB Winstvrijstelling?

De MKB Winstvrijstelling wordt automatisch toegepast door de Belastingdienst bij je aangifte inkomstenbelasting. Je hoeft de vrijstelling dus niet zelf aan te vragen. De Belastingdienst houdt er rekening mee wanneer je je winst uit onderneming aangeeft. De MKB Winstvrijstelling wordt berekend over de winst na aftrek van de ondernemersaftrek. Eerst verminder je je winst met de ondernemersaftrek en eventuele andere aftrekposten, zoals de startersaftrek of investeringsaftrek. Pas dan pas je de MKB Winstvrijstelling toe.

De hoogte van de MKB Winstvrijstelling is vastgesteld op 13,31% van de winst in 2024. Dit percentage is sinds 2013 ongewijzigd gebleven. In 2025 zal de MKB Winstvrijstelling dalen naar 12,70%.

Recht op MKB Winstvrijstelling

Als je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, heb je automatisch recht op de MKB Winstvrijstelling. Dit betekent dat je de vrijstelling krijgt als je een eenmanszaak, maatschap of VOF hebt. Ook ZZP'ers komen in aanmerking voor dit belastingvoordeel. De MKB Winstvrijstelling is dus een belangrijk voordeel voor alle ondernemers die hun winst uit onderneming in de inkomstenbelasting aangeven.

Het maakt niet uit of je net begint als ondernemer of al jarenlang een bedrijf runt. Als je voldoet aan de voorwaarden, dan heb je recht op de MKB Winstvrijstelling. Het is een wettelijk vastgelegde aftrekpost die je niet hoeft aan te vragen.

Aangifte Inkomstenbelasting met MKB Winstvrijstelling

Bij je aangifte inkomstenbelasting geef je de winst van je onderneming op. De Belastingdienst houdt automatisch rekening met de MKB Winstvrijstelling. Je hoeft de vrijstelling dus niet zelf op te geven. De Belastingdienst berekent de MKB Winstvrijstelling op basis van je winst en past deze automatisch toe bij het berekenen van de belasting die je moet betalen.

Je kunt de MKB Winstvrijstelling terugvinden op je aangifte inkomstenbelasting. De Belastingdienst geeft daar duidelijk aan hoeveel winstvrijstelling je hebt gekregen. Zo kun je zien hoeveel belasting je hebt bespaard dankzij de MKB Winstvrijstelling.

Belang van de MKB Winstvrijstelling

De MKB Winstvrijstelling is een belangrijk belastingvoordeel voor ondernemers; Het verlaagt de belastingdruk en maakt ondernemen aantrekkelijker. Door de MKB Winstvrijstelling hoef je minder belasting te betalen over je winst. Dit betekent dat je meer geld overhoudt om te investeren in je bedrijf, personeel te betalen of je eigen levensonderhoud te bekostigen;

De MKB Winstvrijstelling is een van de maatregelen die de Nederlandse overheid neemt om het MKB te stimuleren. De overheid wil ondernemers aanmoedigen om te investeren, te groeien en banen te creëren. De MKB Winstvrijstelling draagt hieraan bij door de belastingdruk op ondernemers te verlagen.

Bekijk ook

MKB winstvrijstelling ZZP: Ontdek je voordelen

Wat is de MKB winstvrijstelling voor ZZP'ers en hoe profiteer je ervan? Leer alles over deze belastingvoordelen. >>

ZZP'ers: Bent u verplicht aangifte inkomstenbelasting te doen?

Aangifte Inkomstenbelasting voor ZZP'ers: Wat moet u weten? >>

BTW-aangifte ZZP'er: Stapsgewijze handleiding voor een geslaagde aangifte

ZZP'er & BTW: Een complete gids voor jouw btw-aangifte >>

Uurloon ZZP'er Kinderopvang: Bepaal je tarief - Wat is een eerlijk uurloon?

Uurloon ZZP'er Kinderopvang: Bepaal je tarief - Wat is een eerlijk uurloon? >>

NS NL ZZP: alles over reizen met de trein als zelfstandige

NS NL ZZP: reizen met de trein als zelfstandige >>