Zzp'er met 1 opdrachtgever: Alles wat je moet weten

De Wet DBA

De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is bedoeld om duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en zzpers. Zowel jij als opdrachtgever als de zzper zijn samen verantwoordelijk voor het bepalen of er sprake is van een dienstbetrekking.

Wanneer de Belastingdienst (achteraf) van mening is dat er wél sprake is van een dienstbetrekking, dan kan dit leiden tot naheffingen van loonbelasting en premies.

De Wet DBA heeft geen minimum aantal opdrachtgevers dat een zzper moet hebben om als zelfstandige te worden aangemerkt.

Er zijn een aantal branches waarin zzpers opvallend vaak voor één opdrachtgever werken. Dit geldt voor bijvoorbeeld detailhandel, telecomsector en hotel- en B&B-sector.

De Belastingdienst heeft geen regels over het aantal opdrachtgevers dat je moet hebben om als zelfstandige te worden gezien.

Ook als je één opdrachtgever hebt, kun je ondernemer zijn.

Het kabinet wil dit soort inhuur voorkomen, omdat zelfstandigen niet ingehuurd mogen worden door een werkgever of opdrachtgever terwijl ze eigenlijk in dienst moeten zijn.

Er is onderscheid tussen zelfstandigen en werknemers omdat zij verschillende contracten hebben.

De Wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelatie) bepaalt dat je samen met de opdrachtgever verantwoordelijk bent voor afspraken over de werkrelatie.

Vanaf 2025 gaat de Belastingdienst strenger controleren op de naleving van de regels van de Wet DBA.

Gezagsverhouding

Een belangrijk aspect bij het beoordelen of er sprake is van een dienstbetrekking is de gezagsverhouding tussen de zzper en de opdrachtgever. De Belastingdienst kijkt naar de mate waarin de opdrachtgever bepaalt hoe de werkzaamheden worden verricht. Als de opdrachtgever te veel invloed heeft op de manier waarop de zzper zijn werk uitvoert, kan dit duiden op een gezagsverhouding, wat betekent dat de zzper in feite in loondienst is.

Er zijn een aantal factoren die de Belastingdienst gebruikt om de gezagsverhouding te beoordelen. Enkele voorbeelden zijn⁚

  • Bepaalt de opdrachtgever de werktijden? Als de opdrachtgever bepaalt wanneer de zzper moet werken, kan dit duiden op een gezagsverhouding.
  • Heeft de opdrachtgever invloed op de werkwijze? Als de opdrachtgever bepaalt hoe de zzper zijn werk moet uitvoeren, kan dit ook duiden op een gezagsverhouding.
  • Is de zzper verplicht om zich naar de werkplek van de opdrachtgever te begeven? Als de zzper verplicht is om naar de werkplek van de opdrachtgever te gaan, kan dit ook duiden op een gezagsverhouding.

Het is belangrijk om te benadrukken dat er geen vastomlijnde regels zijn voor het beoordelen van de gezagsverhouding. De Belastingdienst kijkt naar de omstandigheden van het geval. Als er sprake is van een gezagsverhouding, kan de Belastingdienst besluiten dat de zzper in feite in loondienst is. Dit kan leiden tot naheffingen van loonbelasting en premies.

Als zzper is het belangrijk om te zorgen dat je een duidelijk onderscheid hebt met een werknemer. Dit kan bijvoorbeeld door je eigen werkwijze te bepalen, je eigen werktijden te bepalen en je eigen werkplek te hebben. Het is ook belangrijk om te zorgen dat je een duidelijk contract hebt met de opdrachtgever waarin de werkrelatie duidelijk is vastgelegd.

Financiële gevolgen

Als de Belastingdienst achteraf vaststelt dat er sprake is van een dienstbetrekking, terwijl de zzper en de opdrachtgever dachten dat er sprake was van een zelfstandige arbeidsrelatie, dan kan dit aanzienlijke financiële gevolgen hebben. De opdrachtgever zal dan alsnog loonheffingen moeten betalen over de verrichte werkzaamheden; Dit betekent dat de opdrachtgever loonbelasting, premies voor de werknemersverzekeringen (WW, ZW en WIA) en premies voor de volksverzekeringen (AOW, Anw en Zvw) moet afdragen. Daarnaast zal de zzper alsnog loonheffingen moeten betalen over zijn inkomsten, inclusief premies voor de werknemersverzekeringen.

Naast de financiële gevolgen voor de opdrachtgever en de zzper, kan een vaststelling van een dienstbetrekking ook leiden tot andere nadelen. De zzper zal bijvoorbeeld geen recht meer hebben op ondernemersaftrekposten, zoals de startersaftrek, zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling. Ook kan de zzper geen gebruik meer maken van de regeling voor kleine ondernemers (kleineondernemersregeling) en zal hij geen recht meer hebben op de premievrijstelling voor de volksverzekeringen.

Om deze financiële risico's te voorkomen, is het belangrijk dat zowel de zzper als de opdrachtgever zich bewust zijn van de regels rondom de Wet DBA. Het is van groot belang om de werkrelatie goed te beoordelen en om te zorgen dat er geen sprake is van een gezagsverhouding. Ook is het belangrijk om een duidelijk contract op te stellen waarin de werkrelatie duidelijk is vastgelegd.

Het is verstandig om juridisch advies in te winnen over de werkrelatie, om te voorkomen dat er achteraf onaangename financiële verrassingen komen.

Voorwaarden voor zelfstandigheid

Om als zzper te worden aangemerkt en te kunnen profiteren van de voordelen die daarbij horen, zoals ondernemersaftrekposten en de kleineondernemersregeling, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. De Belastingdienst beoordeelt of er sprake is van een echte zelfstandige arbeidsrelatie. Een belangrijk aspect daarbij is de mate van zelfstandigheid. Dit betekent dat je als zzper in principe je eigen werktijden bepaalt, je eigen werkwijze kiest en je eigen werkplek hebt. Je bent niet gebonden aan de instructies van de opdrachtgever en je kunt zelf je tarieven bepalen.

De Belastingdienst kijkt naar een aantal factoren om te bepalen of je voldoet aan de voorwaarden voor zelfstandigheid. Enkele belangrijke factoren zijn⁚

  • Risico⁚ Je moet als zzper zelf het risico dragen van het ondernemerschap. Dit betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor je winst en verlies.
  • Investeringen⁚ Je moet zelf investeren in je onderneming. Dit kunnen investeringen in apparatuur, software of opleidingen zijn.
  • Eigen klanten⁚ Je moet zelf je klanten werven en beheren. Je bent niet afhankelijk van één enkele opdrachtgever.
  • Onafhankelijkheid⁚ Je moet onafhankelijk zijn van de opdrachtgever. Je bent niet gebonden aan instructies van de opdrachtgever en je kunt zelf je werktijden en werkwijze bepalen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat er geen vaste regels zijn voor het beoordelen van zelfstandigheid. De Belastingdienst kijkt naar de omstandigheden van het geval. Het is verstandig om te zorgen dat je voldoet aan de voorwaarden voor zelfstandigheid en om een duidelijk contract met je opdrachtgever op te stellen waarin de werkrelatie duidelijk is vastgelegd. Dit kan helpen om te voorkomen dat er achteraf discussie ontstaat over de vraag of je in feite in loondienst bent.

De Belastingdienst en controle

De Belastingdienst controleert regelmatig of zzpers voldoen aan de voorwaarden voor zelfstandigheid. Dit doen ze om te voorkomen dat werkgevers werknemers inhuren als zzpers om zo te besparen op de loonheffingen. De Belastingdienst heeft verschillende manieren om te controleren of er sprake is van een echte zelfstandige arbeidsrelatie.

Een van de manieren waarop de Belastingdienst controleert is door middel van een administratieve controle. De Belastingdienst kan je administratie controleren om te kijken of je voldoet aan de voorwaarden voor zelfstandigheid. Ze kijken dan bijvoorbeeld naar je inkomsten, uitgaven, facturen en contracten.

De Belastingdienst kan ook een zogenaamde 'onderzoek ter plaatse' uitvoeren. Dit betekent dat ze bij je thuis of op je werkplek komen om te kijken hoe je je werk uitvoert. Ze kunnen dan vragen stellen over je werkwijze, je werktijden en je relatie met je opdrachtgever.

De Belastingdienst heeft in 2025 de regels rondom de Wet DBA aangescherpt. Dit betekent dat ze strenger controleren op de naleving van de regels en dat ze sneller een dienstbetrekking vaststellen als er twijfel is over de zelfstandigheid van een zzper.

Als de Belastingdienst vaststelt dat er sprake is van een dienstbetrekking, dan kan dit leiden tot naheffingen van loonheffingen. Dit betekent dat je als zzper alsnog loonheffingen moet betalen over je inkomsten, inclusief premies voor de werknemersverzekeringen. De opdrachtgever moet dan alsnog loonheffingen betalen over de verrichte werkzaamheden.

Het is belangrijk om te zorgen dat je administratie op orde is en dat je voldoet aan de voorwaarden voor zelfstandigheid. Dit kan helpen om te voorkomen dat je te maken krijgt met naheffingen van de Belastingdienst.

Toekomstige ontwikkelingen

De regels rondom de Wet DBA en de beoordeling van zelfstandigheid zijn voortdurend in ontwikkeling. De Belastingdienst heeft aangegeven dat ze de regels in de toekomst nog verder zullen aanscherpen om te voorkomen dat werkgevers werknemers inhuren als zzpers om zo te besparen op de loonheffingen. Dit betekent dat het voor zzpers, en in het bijzonder voor zzpers met één opdrachtgever, steeds belangrijker wordt om te zorgen dat ze voldoen aan de voorwaarden voor zelfstandigheid.

Het is mogelijk dat de Belastingdienst in de toekomst nieuwe regels zal invoeren die betrekking hebben op het aantal opdrachtgevers dat een zzper moet hebben. Het is ook mogelijk dat de Belastingdienst de criteria voor het beoordelen van de gezagsverhouding zal veranderen.

De Belastingdienst zal waarschijnlijk ook meer gebruik maken van data-analyse om zzpers te controleren. Dit betekent dat de Belastingdienst gegevens over zzpers zal verzamelen en analyseren om te bepalen of er sprake is van een echte zelfstandige arbeidsrelatie.

Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen rondom de Wet DBA en de beoordeling van zelfstandigheid. Dit kan je helpen om te zorgen dat je voldoet aan de voorwaarden voor zelfstandigheid en om te voorkomen dat je te maken krijgt met naheffingen van de Belastingdienst.

Voor zzpers met één opdrachtgever is het extra belangrijk om te zorgen dat ze voldoen aan de voorwaarden voor zelfstandigheid en om een duidelijk contract met hun opdrachtgever op te stellen waarin de werkrelatie duidelijk is vastgelegd.

Bekijk ook

ZZP Auto van Opdrachtgever: Alles wat je Moet Weten!

Auto van de Baas als ZZP'er: Tips en Advies >>

Opdrachtgever betaalt niet: wat nu als ZZP'er?

Wat te doen als je opdrachtgever niet betaalt als ZZP'er? >>

ZZP'en voor 1 Opdrachtgever: Voor- en Nadelen

ZZP'en voor 1 Opdrachtgever: Alles wat je moet weten >>

Ondernemer met 1 opdrachtgever: Wat zijn de voordelen en nadelen?

Ondernemer met 1 opdrachtgever: Wat zijn de voordelen en nadelen? >>

Negatieve aanslag Inkomstenbelasting: Geld terug van de Belastingdienst?

Geld terug van de Belastingdienst: Alles over negatieve aanslagen >>

ZZP'er worden met ondersteuning van het UWV

Start je eigen bedrijf: ontdek de voordelen van ZZP'er worden via het UWV. >>