Zzp en Loondienst: Loonheffingskorting uitgelegd
Loonheffingskorting ZZP en Loondienst⁚ Wat is het verschil?
Als je zowel als zzp'er als in loondienst aan de slag gaat, krijg je te maken met loonheffingen en loonheffingskorting bij je werkgever. Er bestaat verwarring over loonheffing en heffingskorting bij ondernemers die ook een baan in loondienst hebben. Loonheffing geldt alleen voor de inkomsten uit je baan in loondienst. Loonheffingskorting is op loondienst en ondernemen van toepassing. In dit artikel behandelen we de voordelen van zzp'er en in loondienst zijn. Ook geven we je nuttige tips over zzp en loondienst tegelijk en vertellen we waar je op fiscaal gebied extra goed op moet letten. Je hebt recht op de korting als je in loondienst werkt bij een of meerdere werkgevers of zzp'er bent. Ook als je een uitkering geniet maar wel gewerkt hebt kan je loonheffingskorting krijgen. Met andere woorden⁚ iedereen die belasting betaalt krijgt te maken met loonheffingskorting.
Inleiding⁚ ZZP'er en Loondienst
De keuze tussen werken als zzp'er of in loondienst is voor veel mensen een belangrijke beslissing. Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen. Als zzp'er ben je je eigen baas, maar je bent ook verantwoordelijk voor het regelen van je eigen administratie, marketing en financiën. In loondienst heb je meer zekerheid, maar je hebt minder vrijheid en controle over je werk. Eén van de belangrijkste zaken om in de gaten te houden als je zzp'er bent naast je baan in loondienst is de belasting. Als zzp'er ben je verantwoordelijk voor het regelen van je eigen belastingaangifte, terwijl je als werknemer in loondienst te maken krijgt met loonheffing en loonheffingskorting.
In dit artikel zullen we dieper ingaan op de loonheffingskorting, zowel voor zzp'ers als voor werknemers in loondienst. We bespreken de verschillen en hoe deze korting in beide gevallen werkt. Daarnaast bekijken we de voordelen en nadelen van zowel zzp'erschap als een baan in loondienst. Aan het einde van dit artikel kun je een weloverwogen keuze maken over de beste optie voor jouw situatie.
Loonheffingskorting⁚ Wat is het?
Als je werkt, heb je recht op korting op je belasting. Deze korting wordt loonheffingskorting genoemd. Je vraagt deze korting aan bij je werkgever of uitkeringsinstantie. Die betaalt dan minder belasting, en jij krijgt daardoor meer loon. Je geeft dit aan op het formulier Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen (studenten- en scholierenregeling).
Loonheffingskorting is een onderdeel van de heffingskortingen. Heffingskortingen zijn kortingen op de inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Hierdoor betaal je minder belasting en premies. Welke heffingskortingen je krijgt, hangt af van je persoonlijke situatie. Ben je in loondienst of krijg je een uitkering?
Er zijn verschillende soorten heffingskortingen, waaronder de arbeidskorting en de algemene heffingskorting. De hoogte van de heffingskorting is afhankelijk van je inkomen en persoonlijke omstandigheden. Meer informatie over de verschillende heffingskortingen en de hoogte ervan vind je op de website van de Belastingdienst.
Loonheffingskorting bij ZZP'ers
Als zzp'er heb je geen recht op loonheffingskorting zoals die wordt toegepast bij werknemers in loondienst. De loonheffingskorting is namelijk bedoeld voor mensen die werken in loondienst. Je kunt als werknemer loonheffingskorting laten toepassen op het salaris dat je krijgt van je werkgever.
Zelfstandige ondernemers hebben echter wel recht op heffingskortingen. Heffingskortingen zijn kortingen op de inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. De heffingskorting is 0,7 van je vrijstelling in box 3. Lees op deze pagina van de Belastingdienst hoe de korting precies berekend wordt. Met heffingskortingen krijg je directe korting op je inkomstenbelasting. Bekijk hier welke heffingskorting jij krijgt als zelfstandig ondernemer.
De heffingskorting voor zzp'ers is een vast percentage van de vrijstelling in box 3. Dit betekent dat de hoogte van de heffingskorting afhankelijk is van je vermogen. Je kunt deze heffingskorting opgeven in je aangifte inkomstenbelasting.
Voordelen en Nadelen van ZZP en Loondienst
Zowel ZZP'erschap als werken in loondienst heeft zo zijn eigen voordelen en nadelen. Het is belangrijk om deze goed af te wegen voordat je een keuze maakt.
ZZP'erschap
- Voordelen⁚
- Je bent je eigen baas en bepaalt zelf je werktijden en -omgeving.
- Je kunt je eigen tarieven bepalen en je eigen klanten kiezen.
- Je hebt meer vrijheid om je eigen projecten te ontwikkelen en je creativiteit te gebruiken.
- Nadelen⁚
- Je bent verantwoordelijk voor je eigen administratie, marketing en financiën.
- Je hebt minder zekerheid, want je inkomen is afhankelijk van je eigen inspanningen.
- Je moet zelf zorgen voor je eigen pensioen en ziektekostenverzekering.
Loondienst
- Voordelen⁚
- Je hebt meer zekerheid, want je krijgt een vast salaris en je hebt recht op verlof en vakantiedagen.
- Je hebt recht op pensioen en ziektekostenverzekering.
- Je krijgt begeleiding en opleiding van je werkgever.
- Nadelen⁚
- Je hebt minder vrijheid, want je moet je aan de regels van je werkgever houden.
- Je hebt minder controle over je werk en je carrière.
- Je kunt je creatieve energie minder kwijt.
De keuze tussen zzp'erschap en loondienst is dus afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en omstandigheden.
Tips voor ZZP'ers met Loondienst
Veel zzp'ers hebben naast hun onderneming een parttimebaan in loondienst. Als je in dat geval de absorptietheorie toepast kun je belastingvoordeel halen. Wat houdt deze theorie in, wanneer kun je deze toepassen en wat is het voordeel?
De absorptietheorie houdt in dat je de inkomsten uit je zzp-werk en je loondienstwerk samen mag rekenen voor de berekening van je belasting. Dit kan voordelig zijn als je in een hoge belastingschijf zit voor je loondienstinkomsten. Door je zzp-inkomsten erbij te tellen, kun je in een lagere belastingschijf terechtkomen.
Let op⁚ je mag maar bij 1 werkgever gebruikmaken van de loonheffingskorting. Een goede tip is om de inkomsten van je eenmanszaak en je salaris te scheiden. Deze staan namelijk los van elkaar. Zorg dus dat je werkgever je loon stort op je privérekening (en niet op je zakelijke rekening) en dat je je zzp-inkomsten op je zakelijke rekening ontvangt.
Het is belangrijk om goed te bekijken of je in aanmerking komt voor de absorptietheorie en wat de voordelen voor jou zijn. Neem contact op met een belastingadviseur voor meer informatie en persoonlijk advies.
Bekijk ook
ZZP en loondienst combineren: wat betekent dit voor je loonheffingskorting?
ZZP'er en in loondienst: alles over de loonheffingskorting >>
Loonheffingskorting: hoe werkt het bij aangifte inkomstenbelasting?
Loonheffingskorting ZZP: alles wat je moet weten over de aangifte >>
Loonheffingskorting ZZP & Uitkering: Alles wat je moet weten
Loonheffingskorting ZZP & Uitkering: Maximaliseer je voordeel! >>
Kinderopvang en ZZP: Alles over kosten, aftrekposten en regelingen
Kinderopvang als ZZP'er: Kosten, aftrekposten en regelingen >>
ZZP Wet Uitgesteld: Wat betekent dit voor jou?
ZZP Wet Uitgesteld: De impact op jouw onderneming >>