Uitvaartkosten aftrekken van de belasting: Wat kan je aftrekken?
Inleiding
Het overlijden van een dierbare is een moeilijke periode. Naast het verdriet komen er ook praktische zaken om de hoek kijken, zoals de uitvaart. Een belangrijk aspect daarbij is de financiële kant. Sommige kosten die gepaard gaan met een uitvaart, zijn fiscaal aftrekbaar van de erfbelasting. In dit artikel bespreken we welke kosten precies aftrekbaar zijn en wat je moet weten om deze aftrek te claimen.
Welke kosten zijn aftrekbaar?
De Successiewet, de wet die regelt hoe erfbelasting wordt berekend, is duidelijk over welke kosten aftrekbaar zijn. De kosten van de uitvaart zelf zijn de enige kosten die aftrekbaar zijn van de erfbelasting, naast schulden die op het moment van overlijden al bestonden. Andere kosten, zoals de kosten van een uitvaartverzekering, zijn niet aftrekbaar.
De aftrekbare kosten voor de uitvaart omvatten een breed scala aan uitgaven, zoals⁚
- Kosten van de urn of kist
- Kosten van het graf of een andere rustplaats
- Kosten van de grafsteen en het plaatsen ervan
- Kosten van de kleding voor en verzorging van de overledene
- Kosten van rouwadvertenties, bloemen en het condoleanceregister
- Kosten van de koffietafel
- Kosten van de huur van een aula of andere locatie voor de uitvaartplechtigheid
- Kosten van de begrafenis of crematie zelf
Het is belangrijk om alle relevante bewijsstukken te bewaren, zoals facturen en bonnen, om de aftrekbare kosten te kunnen claimen in de aangifte erfbelasting.
Aftrekbare kosten bij de erfbelasting
De erfbelasting wordt berekend over de waarde van de erfenis, minus de aftrekposten. De aftrekbare kosten bij de erfbelasting zijn bedoeld om de belastingdruk te verlagen voor de erfgenamen. De uitvaartkosten zijn een belangrijke aftrekpost die de erfgenamen kunnen claimen.
Om de uitvaartkosten in de aangifte erfbelasting af te trekken, moeten de erfgenamen de volgende stappen volgen⁚
- Bewaar alle facturen en bonnen die betrekking hebben op de uitvaartkosten. Dit is belangrijk om de aftrek te kunnen staven.
- Vul de aangifte erfbelasting in en vermeld de aftrekbare uitvaartkosten. De aangifte erfbelasting kan online worden ingevuld via de website van de Belastingdienst.
- Dien de aangifte erfbelasting in binnen de gestelde termijn. De termijn voor het indienen van de aangifte erfbelasting staat vermeld op de website van de Belastingdienst.
De Belastingdienst controleert de aangifte erfbelasting en beoordeelt of de geclaimde aftrekposten terecht zijn. Als de aftrekposten correct zijn, wordt de erfbelasting verlaagd en ontvangt de erfgenaam een teruggave van de betaalde belasting.
Kosten die niet aftrekbaar zijn
Hoewel een aantal kosten met betrekking tot een uitvaart aftrekbaar zijn van de erfbelasting, zijn er ook kosten die niet in aanmerking komen voor deze aftrek. Het is belangrijk om te weten welke kosten niet aftrekbaar zijn, om teleurstellingen te voorkomen.
Enkele voorbeelden van kosten die niet aftrekbaar zijn, zijn⁚
- Kosten voor een begrafenis of crematie die niet direct verband houden met de uitvaart zelf, zoals de kosten van een grafmonument dat pas jaren later wordt geplaatst.
- Kosten van een uitvaartverzekering. De premies van een uitvaartverzekering zijn niet aftrekbaar van de erfbelasting.
- Kosten die gemaakt worden voor het onderhoud van een graf of andere rustplaats na de uitvaart. Deze kosten zijn niet gerelateerd aan de uitvaart zelf en zijn daarom niet aftrekbaar.
Het is altijd verstandig om contact op te nemen met de Belastingdienst om zeker te weten welke kosten wel en niet aftrekbaar zijn in jouw specifieke situatie. De Belastingdienst kan je adviseren over de juiste manier om de aangifte erfbelasting in te vullen en de maximale aftrek te claimen.
Conclusie
De kosten van een uitvaart kunnen flink oplopen. Gelukkig zijn sommige uitgaven aftrekbaar van de erfbelasting. De aftrekbare kosten omvatten de directe kosten van de uitvaart, zoals de kosten van de urn of kist, het graf, de grafsteen, de kleding en verzorging van de overledene, rouwadvertenties, bloemen en de kosten van de begrafenis of crematie zelf.
Het is belangrijk om alle facturen en bonnen te bewaren om de aftrekbare kosten te kunnen claimen. De aangifte erfbelasting kan online worden ingevuld via de website van de Belastingdienst. De Belastingdienst beoordeelt de aangifte en bepaalt of de geclaimde aftrekposten terecht zijn. Als de aftrekposten correct zijn, wordt de erfbelasting verlaagd en ontvangt de erfgenaam een teruggave van de betaalde belasting.
Het is altijd verstandig om contact op te nemen met de Belastingdienst om zeker te weten welke kosten wel en niet aftrekbaar zijn in jouw specifieke situatie. De Belastingdienst kan je adviseren over de juiste manier om de aangifte erfbelasting in te vullen en de maximale aftrek te claimen.
Bekijk ook
Bouwverzekering ZZP: Bescherm je project tegen onverwachte kosten
Bouwverzekering ZZP: Zo bescherm je jouw bouwproject tegen risico's >>
Kosten leaseauto ZZP: Aftrekposten en besparingen
Kosten leaseauto ZZP: Zo profiteer je van fiscale voordelen >>
Arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP Bouw: Wat is het en wat zijn de kosten?
Arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP Bouw: Bescherm je inkomen als je niet meer kunt werken >>
ZZP zonder werk uitkering: Wat zijn de mogelijkheden?
ZZP zonder werk uitkering: Rechten en mogelijkheden >>
ZZP Docent: Uurtarief bepalen en succesvol factureren
ZZP Docent: Een compleet uurtarief gids voor succes >>