Zzp Inkomstenbelasting: Factuurdatum en aangifte
Inkomstenbelasting ZZP⁚ Factuurdatum en Aangifte
Voor ZZP'ers is het belangrijk om te weten hoe de factuurdatum in verband staat met de aangifte inkomstenbelasting. De datum waarop je de werkzaamheden hebt verricht is leidend voor de inkomstenbelasting. De factuurdatum is wel van belang voor de BTW-aangifte.
De Belangrijkste Datum⁚ De Werkdatum
Voor de inkomstenbelasting is de datum waarop je de werkzaamheden hebt verricht, de belangrijkste datum. Het is dus niet de factuurdatum die telt, maar de werkdatum. Dit geldt voor alle werkzaamheden die je als ZZP'er uitvoert. Als je bijvoorbeeld in december werkzaamheden hebt verricht, heb je tot 15 januari de tijd om een factuur te versturen. Maar voor de inkomstenbelasting moet je deze werkzaamheden al in december opnemen in je administratie, ongeacht wanneer je de factuur verstuurt.
Het is dus belangrijk om je administratie goed bij te houden en alle werkdagen en de bijbehorende werkzaamheden te registreren. Dit zorgt ervoor dat je op tijd en correct aangifte kunt doen van je inkomstenbelasting.
Factuurdatum en BTW-Aangifte
In tegenstelling tot de inkomstenbelasting, is de factuurdatum voor de BTW-aangifte wel van groot belang. De BTW-aangifte wordt namelijk gedaan op basis van de factuurdatum, niet de werkdatum. Je moet alle facturen binnen een maand, kwartaal of jaar meenemen in je BTW-aangifte.
Het is belangrijk om te weten dat je verplicht bent om uiterlijk op de 15e van de maand alle goederen en diensten van de voorafgaande maand gefactureerd te hebben. Het kan echter gunstig zijn om een factuur later uit te reiken, bijvoorbeeld omdat je pas in de opvolgende maand of kwartaal de BTW hoeft af te dragen. De Belastingdienst hanteert het factuurstelsel, wat betekent dat je de BTW berekent op basis van de facturen die je verstuurt.
Factuurdatum en Inkomstenbelasting
Hoewel de factuurdatum belangrijk is voor de BTW-aangifte, is deze niet leidend voor de inkomstenbelasting. Het moment waarop de werkzaamheden zijn verricht is de doorslaggevende factor voor de inkomstenbelasting. Dit betekent dat je je inkomsten moet aangeven in het jaar waarin je de werkzaamheden hebt uitgevoerd, ongeacht wanneer je de factuur verstuurt.
Stel, je hebt in december werkzaamheden verricht en je stuurt de factuur pas in januari. Voor de inkomstenbelasting moet je deze inkomsten al in december opnemen in je administratie. De factuurdatum is dan alleen relevant voor de BTW-aangifte, die je in het eerste kwartaal van het volgende jaar doet.
Termijnen voor Aangifte Inkomstenbelasting
De termijnen voor de aangifte inkomstenbelasting zijn afhankelijk van het kwartaal waarin je de werkzaamheden hebt verricht. Je moet je inkomsten per kwartaal aangeven. De deadlines voor de aangifte zijn als volgt⁚
- Aangifte over eerste kwartaal (januari ౼ maart)⁚ uiterlijk 30 april
- Aangifte over tweede kwartaal (april ‒ juni)⁚ uiterlijk 31 juli
- Aangifte over derde kwartaal (juli ౼ september)⁚ uiterlijk 31 oktober
- Aangifte over vierde kwartaal (oktober ‒ december)⁚ uiterlijk 31 januari
Als de Belastingdienst je uitstel geeft om aangifte inkomstenbelasting te doen, heb je tot 1 september de tijd om de aangifte in te dienen.
Bekijk ook
Machtigingscode aanvragen voor inkomstenbelasting: stap voor stap
Machtigingscode aanvragen: eenvoudig en snel >>
ZZP'ers: Bent u verplicht aangifte inkomstenbelasting te doen?
Aangifte Inkomstenbelasting voor ZZP'ers: Wat moet u weten? >>
Erven van een huis: Inkomstenbelasting en erfbelasting
Erven van een Huis: De Belastingregels >>
VOF: Vennootschapsbelasting of Inkomstenbelasting?
VOF: Welke belasting moet je betalen? >>
Wetsvoorstel ZZP Zorg: Wat betekent dit voor jou?
De nieuwste ontwikkelingen rondom het wetsvoorstel ZZP Zorg uitgelegd. >>
XBRL voor grote ondernemingen: Wat is het en hoe werkt het?
XBRL: De voordelen en implementatie voor grote ondernemingen >>