Alles wat je moet weten over de voorlopige aanslag inkomstenbelasting voor ZZP'ers.
Wat is een voorlopige aanslag inkomstenbelasting?
Een voorlopige aanslag inkomstenbelasting is een schatting van de belasting die je als zzper moet betalen over het lopende jaar. Vervolgens betaal je dit bedrag in termijnen van een maand of per kwartaal.
Waarom is een voorlopige aanslag handig voor ZZPers?
Een voorlopige aanslag biedt ZZPers verschillende voordelen die hun financiële planning en administratie vereenvoudigen. Ten eerste zorgt een voorlopige aanslag voor meer financiële zekerheid. Met de voorlopige aanslag weet je precies wat je maandelijks kwijt bent aan inkomstenbelasting en bijdrage Zorgverzekeringswet. Daarmee weet je waar je aan toe bent en heb je beter zicht op je financiële zaken. Zzpers die het afgelopen jaar voor het eerst aangifte inkomstenbelasting hebben gedaan, krijgen in januari 2024 een voorlopige aanslag.
Daarnaast voorkomt een voorlopige aanslag een onaangename verrassing aan het einde van het jaar. De Belastingdienst werkt met een voorheffing om te voorkomen dat je na afloop van het jaar een groot bedrag verschuldigd bent. Daarvoor maken ze aan het begin van het jaar een schatting van de winst die je in een jaar gaat maken en de inkomstenbelasting die je daarover verschuldigd zou zijn.
Een voorlopige aanslag kan je ook helpen om je belastinglast te spreiden over het jaar. Hiermee kun je de verschuldigde inkomstenbelasting en je bijdrage zorgverzekeringswet gespreid betalen. De voorlopige aanslag is ౼ zoals de naam al doet vermoeden ౼ een aanslag van de Belastingdienst die nog niet definitief is. Deze aanslag wordt gebaseerd op je aangifte inkomstenbelasting van het voorgaande jaar.
Hoe werkt de voorlopige aanslag inkomstenbelasting?
De Belastingdienst schat op basis van je aangifte inkomstenbelasting hoeveel belasting je moet betalen in het volgende jaar. Daarvan ontvang je in januari een voorlopige aanslag. Je kunt de aanslag in elf gelijke termijnen betalen. De eerste betaling moet uiterlijk 28 februari van dat jaar bij de Belastingdienst binnen zijn. De Belastingdienst stuurt je een herinnering als je te laat betaalt.
De hoogte van de voorlopige aanslag zal de Belastingdienst voor je bepalen. Dat gebeurt aan de hand van jouw inkomsten uit het voorgaande kalenderjaar, zoals die in je aangifte inkomstenbelasting staan. Soms wordt de voorlopige aanslag gebaseerd op de winst die je verwacht te behalen. In dat geval wordt er rekening gehouden met de verwachte inkomsten van het nieuwe jaar.
Blijkt andersom dat je 9.750 inkomstenbelasting dient te betalen? Dan vraagt de Belastingdienst je om een bedrag van 750 euro extra over te maken. De voorlopige aanslag is gebaseerd op uw gegevens. U krijgt daarna altijd nog een definitieve aanslag. U kunt ook jaarlijks aan het begin van het jaar een voorlopige aanslag krijgen. Met deze voorlopige aanslag krijgt u alvast een bedrag terug, of betaalt u alvast belasting.
Wanneer krijg je een voorlopige aanslag?
De meeste ZZPers ontvangen hun eerste voorlopige aanslag in januari. De Belastingdienst baseert de voorlopige aanslag op de gegevens uit de aangifte inkomstenbelasting van het voorgaande jaar. Heb je in de tussentijd bijvoorbeeld meer of minder inkomsten dan verwacht, dan kan het slim zijn om je voorlopige aanslag aan te passen. Zo voorkom je dat je aan het einde van het jaar een te hoge of te lage rekening krijgt.
Doe je na 1 april 2024 aangifte, dan krijg je in de meeste gevallen een definitieve aanslag inkomstenbelasting/premie volksverzekering en eventueel een definitieve aanslag Zorgverzekeringswet. In sommige gevallen krijg je eerst een voorlopige aanslag. Deze voorlopige aanslag is dan gebaseerd op je aangifte en wordt niet meer aangepast.
Veel zzpers die net voor zichzelf begonnen zijn en in 2020 voor het eerst hun aangifte inkomstenbelasting gedaan hebben, in januari 2022 voor het eerst de voorlopige aanslag. De Belastingdienst bepaalt de hoogte van de voorlopige aanslag op basis van de aangifte inkomstenbelasting van het voorgaande jaar.
Wat te doen als je een voorlopige aanslag wilt aanvragen of wijzigen?
Als je nog geen voorlopige aanslag hebt maar dit voor 2024 wel wenst of als je al een voorlopige aanslag 2024 hebt maar deze wilt wijzigen, dan kun je het verzoek om een voorlopige aanslag aanpassen via je persoonlijke pagina van de Belastingdienst. Je vult gewoon met je DigiD een verzoek voorlopige aanslag in op de site van de Belastingdienst. Daarin geef je aan wat je al hebt verdiend dit jaar en wat je nog denkt te gaan verdienen in de resterende maanden. Omdat je van te voren natuurlijk nooit precies weet hoeveel je gaat verdienen, is het altijd verstandig om een schatting te maken.
Bent u dit jaar een onderneming gestart en verwacht u dat u in 2024 winst maakt? Over die winst moet u dan volgend jaar inkomstenbelasting betalen. Dan is het handig om een voorlopige aanslag over 2024 aan te vragen. De voorlopige aanslag is niet verplicht. Krijg je deze door de Belastingdienst toegestuurd en wil je daar liever geen gebruik van maken? Je kunt deze dan afwijzen, maar je ontvangt dan geen termijnbedragen en moet het volledige bedrag aan belasting pas aan het einde van het jaar betalen.
Voor ZZPers die in de loop van het jaar een meevaller of juist minder inkomsten voorzien, is het verstandig de voorlopige aanslag aan te passen. Zo beperken ze de kans op een hoge naheffing of teruggave aan het einde van het jaar. Je kunt op de website van de Belastingdienst in 4 stappen de teruggave aanvragen of wijzigen met het online formulier Voorlopige aanslag 2024.
Wat te doen als je een voorlopige aanslag hebt ontvangen?
Wanneer je een voorlopige aanslag hebt ontvangen, is het belangrijk deze goed te controleren. Kloppen de gegevens van uw voorlopige aanslag? Dan moet u de aanslag betalen. Het bedrag van de 1e termijn moet vóór 1 maart 2024 bij ons binnen zijn. Heeft u vermogen in box 3 en ontvangt u een definitieve aanslag 2023? Controleer deze aanslag goed. Is het werkelijk rendement lager dan het opgenomen rendement? Overweeg dan om bezwaar aan te tekenen.
Krijg je de voorlopige aanslag toegestuurd en wil je er geen gebruik van maken? Je kunt deze dan afwijzen. Je ontvangt dan geen termijnbedragen en moet het volledige bedrag aan belasting pas aan het einde van het jaar betalen. De voorlopige aanslag mag u in 1 keer betalen of per maand. Zorg dat uw betaling uiterlijk 1 maand na de datum van de aanslag bij ons binnen is. Lees verder.
Uw voorlopige aanslag mag u in 1 keer betalen of per maand. Zorg dat uw betaling uiterlijk 1 maand na de datum van de aanslag bij ons binnen is. Lees verder.
Bekijk ook
Voorlopige aanslag inkomstenbelasting ZZP: Waarom en hoe?
Voorlopige aanslag inkomstenbelasting voor ZZP'ers: Uitleg en Tips >>
Bezwaar maken tegen een voorlopige aanslag: Zo doe je dat
Ben je het niet eens met je voorlopige aanslag? Lees hier hoe je bezwaar kunt maken! >>
Stopzetten Voorlopige Aanslag Inkomstenbelasting: Hoe Doe Je Dat?
Stopzetten Voorlopige Aanslag Inkomstenbelasting: Stapsgewijze Handleiding >>
Bezwaar indienen tegen voorlopige aanslag inkomstenbelasting: Stap voor stap
Hoe maak je bezwaar tegen je voorlopige aanslag inkomstenbelasting? >>
Agrarische ondernemers: De toekomstperspectieven
Ontdek de kansen en uitdagingen voor agrarische ondernemers in de toekomst. >>
Werk als Freelancer: Tips & Tricks voor Succes
Werk als Freelancer: De Beste Tips voor een Succesvolle Carrière >>