Inkomstenbelasting: Samen of apart? Wat is het beste?

Inkomstenbelasting⁚ Samen of Apart?

Als fiscaal partners kunt u kiezen of u samen of apart aangifte doet. Als u samen aangifte doet, vult u allebei uw eigen gegevens in en geeft u aan hoe u uw gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten wilt verdelen. U kunt dit online doen via Mijn Belastingdienst of met de app Aangifte 2023. U kunt ook een papieren aangifteformulier aanvragen.

Fiscaal Partnerschap

Fiscaal partnerschap is een term die de Belastingdienst gebruikt om aan te geven dat u samen met uw partner aangifte inkomstenbelasting kunt doen. U kunt dan bepaalde inkomsten en aftrekposten tussen u en uw partner verdelen, waardoor u mogelijk minder belasting hoeft te betalen of meer terugkrijgt.

Om door de Belastingdienst beschouwd te worden als fiscaal partner moet je aan één van onderstaande eisen voldoen⁚

  • je moet getrouwd zijn.
  • een geregistreerd partnerschap hebben.
  • een samenlevingscontract hebben.
  • samen een kind hebben (of het kind van je partner officieel hebben erkend)

Fiscaal partnerschap heeft als grootste voordeel dat je in de aangifte inkomstenbelasting bepaalde inkomsten en aftrekposten vrij aan elkaar kunt toerekenen (in zelf te kiezen verhoudingen). Het grootste nadeel van fiscaal partnerschap? Een hoger drempelbedrag voor persoonlijke aftrekposten.

Voordelen van Samen Aangifte Doen

Het grootste voordeel van fiscaal partnerschap is dat je in de aangifte inkomstenbelasting bepaalde inkomsten en aftrekposten vrij aan elkaar kunt toerekenen. Dit kan leiden tot belastingvoordeel, omdat je de inkomsten en aftrekposten zo kunt verdelen dat je in de laagste belastingtarieven valt.

Een paar voorbeelden van voordelen van samen aangifte doen⁚

  • Vrijstellingen overdragen⁚ Stel dat de ene partner een groot vermogen heeft en de ander niet, dan mag de partner met het vermogen ook gebruik maken van de heffingsvrije grens van de partner.
  • Aftrekposten verdelen⁚ Je mag bij bepaalde inkomsten en aftrekposten zelf bepalen wie welk gedeelte van het gezamenlijke bedrag aangeeft in de aangifte. Dat is aantrekkelijk als de ene partner een hoger belastingtarief betaalt dan de ander. Degene met het hoogste inkomen kan bijvoorbeeld de aftrekpost voor de eigen woning of studiekosten voor zijn rekening nemen.
  • Algemene heffingskorting⁚ Als je in 2023 geen inkomen of maar een paar duizend euro ontvangt, heb je normaal gesproken geen recht op (volledige) uitbetaling van de algemene heffingskorting. Maar als je een fiscaal partner hebt en geboren bent voor 1963 wél. Dat levert maximaal 3070 (2024⁚ 3362) belastingvoordeel op. Voor AOWers is het maximaal 1583 (2024⁚ 1735). De uitbetaling vervalt als de minstverdienende partner de AOW-leeftijd bereikt.

De optimale verdeling vind je vrij gemakkelijk in de belastingaangifte. Antwoord daarvoor in de rubriek partner altijd ja op de vraag "Wilt u samen aangifte doen?". Dan helpt de Belastingdienst je namelijk een handje tijdens het invullen van de aangifte.

Nadelen van Samen Aangifte Doen

Hoewel samen aangifte doen in veel gevallen voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen die je in overweging moet nemen⁚

  • Hoger drempelbedrag voor persoonlijke aftrekposten⁚ Fiscaal partnerschap kan betekenen dat het drempelbedrag voor persoonlijke aftrekposten, zoals de aftrek voor studiekosten of giften, hoger wordt. Dit kan betekenen dat je minder of geen aftrek kunt krijgen voor deze kosten.
  • Gevolgen voor toeslagen⁚ Fiscaal partnerschap kan gevolgen hebben voor de toeslagen die je ontvangt. Sommige toeslagen worden lager of vervallen als je samen aangifte doet. Denk bijvoorbeeld aan huurtoeslag of zorgtoeslag.
  • Aftrek hypotheekrente⁚ Fiscaal partnerschap kan ook invloed hebben op de aftrek voor hypotheekrente. Als je samen aangifte doet, kan het zijn dat je minder hypotheekrente kunt aftrekken dan wanneer je apart aangifte zou doen.
  • Afhankelijkheid van je partner⁚ Als je samen aangifte doet, ben je in zekere zin afhankelijk van je partner. Als je partner bijvoorbeeld een hoge schuld heeft, kan dit gevolgen hebben voor jouw belastingaanslag.

Het is belangrijk om de voor- en nadelen van samen aangifte doen goed te wegen, zodat je de beste keuze kunt maken voor jouw situatie.

Aangifte Doen na Scheiding

Na een scheiding is het belangrijk om de fiscale gevolgen te overwegen en de juiste stappen te nemen voor je belastingaangifte. Vanaf het moment dat je het echtscheidingsverzoek bij de rechtbank hebt ingediend én niet meer op hetzelfde adres staat ingeschreven, ben je geen fiscaal partners meer voor de inkomstenbelasting.

Toch mag je van de Belastingdienst voor dat jaar nog één keer samen aangifte doen en wordt je alsnog voor het gehele jaar als fiscaal partners aangemerkt. Dit geldt totdat de echtscheidingsbeschikking is ingeschreven. Zodra je officieel bent gescheiden, kan je je scheiding doorgeven aan de Belastingdienst.

Na de scheiding kun je zelf bepalen of je samen of apart aangifte wilt doen. Als je samen aangifte doet, kun je nog steeds inkomsten en aftrekposten verdelen, maar het is belangrijk om te overleggen met je ex-partner over de verdeling. Als je apart aangifte doet, moet je elk je eigen inkomsten en aftrekposten aangeven.

Het is raadzaam om na een scheiding de belastingzaken te regelen, zoals het wijzigen of aanvragen van een voorlopige aanslag, uitzoeken of je samen of alleen aangifte inkomstenbelasting wilt doen en het invullen van de scheiden-checklist. De Belastingdienst heeft hierover informatie op hun website.

Verdeling van Inkomsten en Aftrekposten

Als fiscaal partners mogen jullie bij jullie belastingaangifte bepaalde inkomsten en aftrekposten onderling verdelen. Dit mogen jullie ook met jullie aftrekposten doen. Dit doe je in de belastingaangifte aan het einde bij het verdeelscherm. Het aangifteprogramma rekent alles meteen door dus je ziet direct hoe je samen zo min mogelijk belasting betaalt!

De verdeling van inkomsten en aftrekposten kan invloed hebben op de hoogte van de belasting die jullie moeten betalen. Het is daarom belangrijk om goed te overleggen met elkaar en te kijken wat voor jullie de meest gunstige verdeling is. De Belastingdienst heeft een aantal tips voor het verdelen van inkomsten en aftrekposten.

Een paar belangrijke punten om te overwegen bij het verdelen van inkomsten en aftrekposten⁚

  • Wie heeft het hoogste inkomen? Degene met het hoogste inkomen kan bijvoorbeeld de aftrekpost voor de eigen woning of studiekosten voor zijn rekening nemen. Dit kan zorgen voor een grotere belastingbesparing.
  • Wie heeft de meeste aftrekposten? Als de ene partner meer aftrekposten heeft dan de ander, is het vaak voordelig om die aftrekposten bij die partner te laten.
  • Welke toeslagen ontvangen jullie? Sommige toeslagen zijn afhankelijk van het inkomen van beide partners. Het is belangrijk om rekening te houden met de invloed van de verdeling van inkomsten en aftrekposten op de hoogte van de toeslagen.

Het is belangrijk om de verdeling van inkomsten en aftrekposten goed te overleggen met elkaar en te zorgen dat de verdeling voor jullie beide gunstig is. De Belastingdienst heeft een aantal tips en tools om je te helpen bij het verdelen van inkomsten en aftrekposten.

Bekijk ook

Aangifte inkomstenbelasting samen of apart: Wat is voordelig?

Aangifte inkomstenbelasting samen of apart: Maak de juiste keuze >>

Machtigingscode aanvragen voor inkomstenbelasting: stap voor stap

Machtigingscode aanvragen: eenvoudig en snel >>

ZZP'ers: Bent u verplicht aangifte inkomstenbelasting te doen?

Aangifte Inkomstenbelasting voor ZZP'ers: Wat moet u weten? >>

Erven van een huis: Inkomstenbelasting en erfbelasting

Erven van een Huis: De Belastingregels >>

Inkomstenbelasting: Rekeningnummer doorgeven en belastingaangifte doen

Rekeningnummer doorgeven voor je belastingaangifte: Eenvoudige uitleg >>

Hoeveel moet je apart zetten als ZZP'er?

Zekerheid voor ZZP'ers: Sparen voor de toekomst >>