Rekeningnummer doorgeven voor je belastingaangifte: Eenvoudige uitleg

Rekeningnummer doorgeven

U kunt uw rekeningnummer op verschillende manieren doorgeven aan de Belastingdienst. U kunt dit telefonisch doen via de BelastingTelefoon, of online via Mijn Belastingdienst. Log in op Mijn Belastingdienst met uw DigiD en ga naar het tabblad Geldzaken. Daar kunt u uw rekeningnummer opgeven of wijzigen. Het rekeningnummer dat u doorgeeft, moet op uw naam staan.

Het is ook mogelijk om uw rekeningnummer via een formulier door te geven. Dit formulier kunt u gebruiken als u geen toegang heeft tot Mijn Belastingdienst of Mijn Toeslagen. Het rekeningnummer dat u via dit formulier doorgeeft, gebruiken wij alleen voor de teruggaaf van de belasting die u op dit formulier aangeeft.

Belastingaangifte doen

U kunt uw belastingaangifte online doen via Mijn Belastingdienst. Log in met uw DigiD of een Europees erkend inlogmiddel en klik op "Aangifte inkomstenbelasting doen". U kunt dan uw aangifte invullen en verzenden. U kunt ook een papieren aangifteformulier aanvragen.

De Belastingdienst stuurt u een brief als u een aangiftebrief heeft gekregen. In deze brief staat de datum waarop uw aangifte binnen moet zijn. Heeft u geen aangiftebrief gekregen? Dan moet u uw aangifte uiterlijk op 1 mei indienen.

Voorbereiding

Voordat u uw belastingaangifte kunt doen, is het belangrijk om een aantal zaken voor te bereiden. Dit zorgt ervoor dat u uw aangifte snel en correct kunt invullen. Zorg ervoor dat u de volgende documenten en informatie bij de hand heeft⁚

  • Uw DigiD⁚ Met uw DigiD kunt u inloggen op Mijn Belastingdienst, waar u uw aangifte kunt doen.
  • Uw rekeningnummer⁚ Zorg ervoor dat uw rekeningnummer bij de Belastingdienst bekend is. U kunt dit doorgeven via Mijn Belastingdienst.
  • Uw jaaropgaaf⁚ Uw jaaropgaaf bevat informatie over uw inkomen en premies die u in het afgelopen jaar heeft ontvangen. U kunt deze opvragen bij uw werkgever of pensioenfonds.
  • Uw WOZ-waarde⁚ De WOZ-waarde is de waarde van uw woning, zoals die door de gemeente is vastgesteld. U kunt deze opvragen bij de gemeente.
  • Overige documenten⁚ Naast de jaaropgaaf en WOZ-waarde, kunt u nog andere documenten nodig hebben om uw aangifte in te vullen. Denk bijvoorbeeld aan bewijsstukken van aftrekposten zoals giften, studiekosten, of medische kosten.

Wanneer u alle benodigde documenten en informatie bij de hand heeft, kunt u beginnen met het invullen van uw aangifte.

Aangifte indienen

Nadat u uw belastingaangifte heeft voorbereid, kunt u deze indienen bij de Belastingdienst. U heeft twee opties om uw aangifte in te dienen⁚

  • Online aangifte⁚ De meeste mensen doen hun aangifte online via Mijn Belastingdienst. Log in met uw DigiD en volg de stappen op het scherm. U kunt uw aangifte direct invullen en verzenden.
  • Papieren aangifte⁚ Als u geen toegang heeft tot internet of liever een papieren aangifteformulier invult, kunt u deze aanvragen bij de Belastingdienst. U kunt het formulier online downloaden of per post aanvragen. Vul het formulier volledig in en stuur het per post naar de Belastingdienst.

Let op⁚ De deadline voor het indienen van uw aangifte is 1 mei. U kunt wel uitstel aanvragen, maar dit moet u dan tijdig doen. Heeft u een aangiftebrief gekregen? Dan moet u uw aangifte vóór de datum in de brief indienen.

Na het indienen van uw aangifte, ontvangt u een ontvangstbevestiging van de Belastingdienst. U kunt dan in Mijn Belastingdienst uw aangifte bekijken en eventueel wijzigen.

De Belastingdienst beoordeelt uw aangifte en stuurt u vervolgens een aanslag. In deze aanslag staat het bedrag dat u moet betalen of dat u terugkrijgt.

Betaling

Nadat u uw belastingaangifte heeft ingediend en de Belastingdienst uw aanslag heeft beoordeeld, ontvangt u een aanslagbrief met het bedrag dat u moet betalen of dat u terugkrijgt. Als u moet betalen, kunt u dit op verschillende manieren doen⁚

  • iDEAL⁚ U kunt uw aanslag online betalen via iDEAL. Log in op Mijn Belastingdienst met uw DigiD en kies voor "Overzicht betalen en ontvangen". Daar kunt u uw aanslag selecteren en met iDEAL betalen.
  • Bankoverschrijving⁚ U kunt het bedrag ook overmaken naar het bankrekeningnummer van de Belastingdienst. Het rekeningnummer staat op uw aanslagbrief.
  • Acceptgiro⁚ Soms ontvangt u een acceptgiro bij uw aanslagbrief. Met deze acceptgiro kunt u het bedrag betalen bij een bank of postkantoor.

Zorg ervoor dat u het juiste betalingskenmerk gebruikt. Dit kenmerk staat op uw aanslagbrief en zorgt ervoor dat uw betaling correct wordt verwerkt.

Heeft u recht op een teruggave? Dan wordt het geld automatisch naar uw rekening overgemaakt.

Het is belangrijk om uw belastingaangifte op tijd in te dienen en te betalen. Als u te laat bent, kunt u boetes krijgen.

Bekijk ook

Machtigingscode aanvragen voor inkomstenbelasting: stap voor stap

Machtigingscode aanvragen: eenvoudig en snel >>

ZZP'ers: Bent u verplicht aangifte inkomstenbelasting te doen?

Aangifte Inkomstenbelasting voor ZZP'ers: Wat moet u weten? >>

Erven van een huis: Inkomstenbelasting en erfbelasting

Erven van een Huis: De Belastingregels >>

Zzp Opdrachten Amsterdam: Vind werk in Amsterdam

Zzp Opdrachten Amsterdam: Vind interessante opdrachten in Amsterdam >>

Zwanger als ZZP'er: Welke uitkering kan ik aanvragen?

Zwanger als ZZP'er: Uitkeringen en Mogelijkheden >>