Volksverzekeringen Premie 2019: Alles wat je Moet Weten!

Wat zijn Volksverzekeringen?

Volksverzekeringen zijn sociale verzekeringen die gelden voor iedereen die in Nederland woont of werkt en inkomen heeft uit werk en woning. Deze verzekeringen zorgen voor een vangnet bij ziekte, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, ouderdom en overlijden. U betaalt premie voor de volksverzekeringen, die worden afgedragen via uw aanslag inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen of worden ingehouden door uw werkgever op uw loon.

Premie Volksverzekeringen in 2019

In 2019 waren er verschillende belangrijke ontwikkelingen op het gebied van premies volksverzekeringen. De premie volksverzekeringen werd in 2019 berekend aan de hand van de inkomsten uit werk en woning (box 1). Het tarief voor de premie volksverzekeringen in 2019 was afhankelijk van de hoogte van uw inkomen. Het tarief voor de eerste schijf van uw inkomen bedroeg 36,65%. Over het inkomen in de tweede schijf betaalde u 38,10% aan belasting en premies. Voor de derde schijf was het tarief 49,50%. De premie volksverzekeringen werd in 2019 opgehoogd met 2,75 procentpunt ten opzichte van 2018. Deze verhoging was een gevolg van de stijgende kosten van de sociale zekerheid. De premie volksverzekeringen werd in 2019 betaald via uw aanslag inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen. Uw werkgever hield een deel van de premie in op uw loon of uitkering. De hoogte van de premie volksverzekeringen die u betaalde, was afhankelijk van uw inkomen en uw leeftijd. U betaalde geen premie over uw inkomen boven een bepaald maximumbedrag, dat afhankelijk was van uw leeftijd.

De basispremie (nominale premie) voor de zorgverzekering steeg in 2019 met ongeveer 10 euro per maand. Het eigen risico, dat in 2018 nog 385 euro bedroeg, bleef ongewijzigd. De inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet steeg met 0,05%. Deze wijzigingen in de zorgverzekering hadden ook invloed op de hoogte van de premie volksverzekeringen die u betaalde in 2019.

In 2019 was het belangrijk om te weten hoe de premie volksverzekeringen werd berekend en in welke gevallen u vrijstelling of vermindering kreeg. De Belastingdienst had hiervoor een handige rekentool beschikbaar. Deze rekentool kon u helpen om uw premie volksverzekeringen te berekenen.

De premie volksverzekeringen in 2019 was een belangrijk onderdeel van de Nederlandse belastingheffing. Het is belangrijk om te weten hoe de premie volksverzekeringen wordt berekend en in welke gevallen u vrijstelling of vermindering krijgt.

Hoe Wordt de Premie Bereken?

De premie volksverzekeringen wordt berekend op basis van uw inkomen uit werk en woning (box 1). Dit betekent dat de premie wordt berekend over uw salaris, uitkeringen, pensioenen en andere inkomsten die u in box 1 van uw aangifte inkomstenbelasting opgeeft. De premie wordt berekend aan de hand van een progressief tarief, wat betekent dat u een hoger percentage premie betaalt naarmate uw inkomen hoger is. De hoogte van de premie hangt ook af van uw leeftijd, omdat er een maximumbedrag geldt voor de premie volksverzekeringen. Dit maximumbedrag is afhankelijk van uw geboortejaar.

De premie volksverzekeringen wordt in principe ingehouden op uw loon door uw werkgever. Uw werkgever is verplicht om de premie volksverzekeringen in te houden en af te dragen aan de Belastingdienst. Als u geen werkgever heeft, dan betaalt u de premie volksverzekeringen zelf, via uw aanslag inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen. In dit geval ontvangt u van de Belastingdienst een aanslag inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen, waarin staat hoeveel premie u moet betalen.

In sommige gevallen hoeft u geen of minder premie volksverzekeringen te betalen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als u een laag inkomen heeft, of als u een bepaalde ziekte of aandoening heeft. U kunt ook vrijstelling krijgen van de premie volksverzekeringen als u in het buitenland woont en werkt.

Het is belangrijk om te weten hoe de premie volksverzekeringen wordt berekend, omdat dit van invloed is op de hoogte van uw belastingaanslag. Als u vragen heeft over de premie volksverzekeringen, kunt u contact opnemen met de Belastingdienst.

Tarieven en Maximumbedragen

De premie volksverzekeringen wordt berekend aan de hand van tarieven en maximumbedragen. De tarieven zijn afhankelijk van de hoogte van uw inkomen en worden toegepast op uw inkomen uit werk en woning (box 1). Deze tarieven gelden voor alle inkomsten in box 1, dus ook voor uw salaris, uitkeringen, pensioenen en andere inkomsten. Er gelden verschillende tariefschijven met elk een eigen percentage premie volksverzekeringen. In 2019 was het tarief voor de eerste schijf van uw inkomen 36,65%. Over het inkomen in de tweede schijf betaalde u 38,10% aan belasting en premies. Voor de derde schijf was het tarief 49,50%.

Naast de tarieven zijn er ook maximumbedragen waarover u premie volksverzekeringen betaalt. Deze maximumbedragen zijn afhankelijk van uw geboortejaar en gelden voor uw inkomen uit werk en woning. Als uw inkomen hoger is dan het maximumbedrag voor uw geboortejaar, dan betaalt u geen premie volksverzekeringen over het inkomen boven dit maximumbedrag.

De tarieven en maximumbedragen voor de premie volksverzekeringen zijn vastgesteld door de Nederlandse overheid. Deze tarieven en maximumbedragen kunnen elk jaar worden aangepast door de overheid. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de actuele tarieven en maximumbedragen, omdat deze van invloed kunnen zijn op de hoogte van uw belastingaanslag.

U kunt de tarieven en maximumbedragen voor de premie volksverzekeringen vinden op de website van de Belastingdienst. De Belastingdienst heeft ook een handige rekentool beschikbaar waarmee u uw premie volksverzekeringen kunt berekenen.

Voorbeelden van Volksverzekeringen

Er zijn verschillende volksverzekeringen in Nederland waarvoor u premie betaalt. Deze volksverzekeringen zorgen voor een vangnet bij ziekte, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, ouderdom en overlijden. Enkele voorbeelden van volksverzekeringen zijn⁚

  • AOW (Algemene Ouderdomswet)⁚ De AOW is een pensioenverzekering die iedereen in Nederland ontvangt vanaf de AOW-leeftijd. U betaalt premie voor de AOW via uw aanslag inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen of via uw werkgever.
  • Anw (Algemene Nabestaandenwet)⁚ De Anw is een nabestaandenverzekering die een uitkering verstrekt aan nabestaanden van een overledene. De Anw is bedoeld om de nabestaanden van een overledene te helpen met de financiële lasten die gepaard gaan met het overlijden.
  • Wlz (Wet Langdurige Zorg)⁚ De Wlz is een verzekering die zorgt voor de financiering van langdurige zorg voor mensen die ernstig lichamelijk of geestelijk gehandicapt zijn. De Wlz is een verplichte verzekering voor iedereen in Nederland.

De premie volksverzekeringen wordt ingehouden op uw loon of uitkering door uw werkgever, of wordt via uw aanslag inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen aan de Belastingdienst betaald. De hoogte van de premie volksverzekeringen hangt af van uw inkomen en uw leeftijd.

Het is belangrijk om te weten welke volksverzekeringen u heeft en wat de voorwaarden zijn van deze verzekeringen. Als u vragen heeft over de volksverzekeringen, kunt u contact opnemen met de Belastingdienst.

Aangifte Inkomstenbelasting/Premie Volksverzekeringen

De premie volksverzekeringen wordt, net als uw inkomstenbelasting, via een aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen aan de Belastingdienst betaald. Deze aangifte dient u jaarlijks in, meestal in de maand april. In deze aangifte geeft u uw inkomen, aftrekposten en heffingskortingen op. Op basis van deze gegevens berekent de Belastingdienst de hoogte van uw inkomstenbelasting en de premie volksverzekeringen die u moet betalen.

Als uw werkgever premie volksverzekeringen heeft ingehouden op uw loon, dan wordt dit bedrag verrekend met de premie die u via de aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen moet betalen. Als uw werkgever te veel heeft ingehouden, dan ontvangt u het te veel ingehouden bedrag van de Belastingdienst terug. Als uw werkgever te weinig heeft ingehouden, dan moet u het verschil via de aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen aan de Belastingdienst betalen.

De aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen kunt u online doen via de website van de Belastingdienst. U kunt de aangifte ook per post versturen. De Belastingdienst heeft een handige checklist beschikbaar waarmee u kunt controleren of u alle benodigde gegevens voor uw aangifte heeft.

Het is belangrijk om uw aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen op tijd in te dienen, omdat u anders een boete kunt krijgen. De Belastingdienst heeft een aantal hulpmiddelen beschikbaar om u te helpen met het invullen van de aangifte.

Teruggaaf of Nabetaling

Na het indienen van uw aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen ontvangt u van de Belastingdienst een aanslag. Deze aanslag geeft aan hoeveel belasting en premie volksverzekeringen u moet betalen of terugkrijgt. Als u in het afgelopen jaar te veel premie volksverzekeringen heeft betaald, dan ontvangt u dit bedrag terug van de Belastingdienst. Dit wordt een teruggaaf genoemd; Als u te weinig premie volksverzekeringen heeft betaald, dan moet u dit bedrag aan de Belastingdienst betalen. Dit wordt een nabetaling genoemd.

De teruggaaf of nabetaling wordt verrekend met uw aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen. Als u een teruggaaf krijgt, dan wordt dit bedrag op uw bankrekening gestort. Als u een nabetaling moet doen, dan kunt u dit online betalen via de website van de Belastingdienst. U kunt de nabetaling ook per bankoverschrijving betalen.

De Belastingdienst heeft een aantal termijnen voor het betalen van de nabetaling. Als u de nabetaling niet op tijd betaalt, dan kunt u een boete krijgen. Het is daarom belangrijk om uw aanslag inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen goed te bekijken en op tijd te reageren.

De Belastingdienst heeft een aantal hulpmiddelen beschikbaar om u te helpen met het betalen van de nabetaling. U kunt bijvoorbeeld contact opnemen met de Belastingdienst om een betalingsregeling te treffen.

Bekijk ook

Machtigingscode aanvragen voor inkomstenbelasting: stap voor stap

Machtigingscode aanvragen: eenvoudig en snel >>

ZZP'ers: Bent u verplicht aangifte inkomstenbelasting te doen?

Aangifte Inkomstenbelasting voor ZZP'ers: Wat moet u weten? >>

Erven van een huis: Inkomstenbelasting en erfbelasting

Erven van een Huis: De Belastingregels >>

VOF: Vennootschapsbelasting of Inkomstenbelasting?

VOF: Welke belasting moet je betalen? >>

ZZP Bouw in Amsterdam: Tips en tricks voor succes

ZZP Bouw in Amsterdam: Zo vind je werk en klussen >>

ZZP Huishoudelijke Hulp Gezocht: Vind de Perfecte Match

Zoek je een ZZP'er voor Huishoudelijke Hulp? >>