Inkomstenbelasting per maand betalen als ZZP'er: de mogelijkheden

De voorlopige aanslag

Als ZZPer betaal je inkomstenbelasting en Zorgverzekeringswet (Zvw) eenmalig per jaar of maandelijks door middel van een voorlopige aanslag. Vanaf 1 maart kan je aangifte van inkomstenbelasting doen over het voorgaande jaar van jouw onderneming. Als ondernemer voor de inkomstenbelasting bent u verplicht uw aangifte digitaal te doen. U kunt aangifte doen op 1 van de volgende manieren⁚ via Mijn Belastingdienst‚ met administratiesoftware of via een fiscaal intermediair.

Maandelijkse termijnen

U mag kiezen of u het hele bedrag van uw voorlopige aanslag over het lopende jaar in 1 keer betaalt‚ of in maandelijkse termijnen. U hoeft niet aan ons door te geven welke keuze u maakt. Wij zien aan uw betaling of u het bedrag in termijnen of in 1 keer betaalt. U moet deze voorlopige aanslagen dan in gelijke maandelijkse termijnen betalen. Het totale bedrag moet uiterlijk op 31 december op onze rekening staan.

Betalingsregeling

Bij de belastingdienst kun je een betalingsregeling aanvragen. Er is een betalingsregeling voor 4 maanden en voor 12 maanden. Voor de betalingsregeling van 12 maanden wilt de overheid voldoende zekerheid hebben dat je het bedrag uiteindelijk kunt betalen. Of hebt u meer tijd nodig om de aanslag te betalen? Dan kunt u een betalingsregeling aanvragen. De betalingsregeling duurt maximaal 12 maanden vanaf de datum waarop u de regeling hebt gekregen.

Conclusie

Als ZZPer in Nederland betaal je inkomstenbelasting met tarieven variërend van 37‚10 tot 49‚50 over je winst‚ en 21 BTW over je omzet.

Voordelen van maandelijkse betaling

De meeste zzpers in ons land kiezen daarom voor een voorlopige aanslag. De overstap maken naar deze betalingsmethode is eigenlijk heel eenvoudig. Om financieel te kunnen plannen is het fijn als je nu al weet hoeveel inkomstenbelasting je straks moet afdragen. Onderaan dit artikel zie je hoe je als startende zzper geen inkomstenbelasting betaalt zolang je winst onder de 33.000 blijft (2024). Hoeveel omzet moet u als zzper reserveren voor de inkomstenbelasting? Bereken het zelf. Gebruik onze 41 rekentools voor ondernemers.

Bekijk ook

Machtigingscode aanvragen voor inkomstenbelasting: stap voor stap

Machtigingscode aanvragen: eenvoudig en snel >>

ZZP'ers: Bent u verplicht aangifte inkomstenbelasting te doen?

Aangifte Inkomstenbelasting voor ZZP'ers: Wat moet u weten? >>

Erven van een huis: Inkomstenbelasting en erfbelasting

Erven van een Huis: De Belastingregels >>

Status Inkomstenbelasting Bekijken: Hoe doe je dat?

Status Inkomstenbelasting Bekijken: Controleer je belastingstatus online >>

AOV ZZP Verzekering: Bescherm je inkomen als ondernemer

AOV ZZP Verzekering: Veiligheid voor uw inkomen als ZZP'er >>