Factuurdatum vs. Betaaldatum: Belangrijk voor Uw Aangifte
De Belangrijkste Regel
Voor de btw-aangifte is defactuurdatum leidend. De aangifte vindt plaats in de maanden na het kwartaaleinde⁚ in januari, april, juli en oktober. Na de aangifte moet je het bedrag ook direct dezelfde...
De factuurdatum is verplicht op de factuur. Deze datum is leidend voor waarop je btw moet afdragen. De factuurdatum is geen betaaldatum.
Door je factuur te verschuiven naar het nieuwe jaar hoef je als zzper de btw over onbetaalde facturen niet voor te schieten aan de Belastingdienst.
Eenvoudig je omzet van december in januari factureren in je online boekhoudprogramma. Tevens hebben wij een voorbeeld voor je uitgewerkt.
Bekijk de 8 meest gemaakte fouten op de BTW aangifte. Doe er je voordeel mee en maak deze fouten nooit meer als ondernemer.
Wanneer Is De Factuurdatum Belangrijk?
De factuurdatum is van groot belang bij het bepalen van de btw-aangifte. De Belastingdienst hanteert hetfactuurstelsel, wat betekent dat de btw-aangifte gebaseerd is op de datum waarop de factuur is uitgeschreven; Dit geldt ook voor de voorbelasting, de btw die je terug kunt vragen over de inkoopfacturen. De factuurdatum bepaalt dus in welk tijdvak je de btw moet aangeven.
Het maakt niet uit wanneer de factuur daadwerkelijk wordt betaald. Zelfs als je een factuur in 2023 uitstuurt, maar de klant pas in 2024 betaalt, moet je de btw over die factuur in 2023 aangeven. De factuurdatum is leidend, niet de betaaldatum.
Het aangiftetijdvak voor het derde kwartaal loopt van juli tot en met september, dus alle facturen die binnen deze maanden vallen moet je meenemen in je aangifte. Maar kijk je dan naar factuurdatum of betaaldatum? Het juiste antwoord is factuurdatum.
De btw die u aftrekt als voorbelasting, berekent u op basis van de facturen die u hebt ontvangen in het tijdvak waarover u aangifte doet. De factuurdatum bepaalt in welk tijdvak u de btw aangeeft.
Wanneer Is De Betaaldatum Belangrijk?
Hoewel de factuurdatum meestal leidend is, zijn er enkele uitzonderingen waar de betaaldatum wel van belang is. Dit is met name het geval bij het kasstelsel.
In sommige gevallen mag een ondernemer ... naar de betaaldatum. Een belangrijk uitgangspunt van de Belastingdienst is dat de btw-aangifte consequent gedaan wordt, dus altijd op dezelfde manier en volgens hetzelfde systeem. Toch komt het regelmatig voor dat er naar betaaldata wordt gekeken, terwijl de factuur met de factuurdatum eigenlijk...
Voor werkzaamheden die je in december hebt verricht heb je voor de inkomstenbelasting nog tot 15 januari de tijd om een factuur te versturen.
De Uitzondering⁚ Het Kasstelsel
Het kasstelsel is een uitzondering op de regel dat de factuurdatum leidend is. Bij het kasstelsel baseer je je btw-aangifte op de betaaldatum van de facturen in plaats van de factuurdatum. Dit betekent dat je de btw pas aangeeft wanneer je de factuur daadwerkelijk hebt ontvangen. Dit is een optie voor ondernemers die aan bepaalde voorwaarden voldoen.
Alle facturen binnen een bepaalde termijn (maand, kwartaal, jaar) dienen te worden meegenomen in de btw aangifte. Niet het moment van betalen, maar datum op factuur is het uitgangspunt. In uitzonderlijke gevallen mag je de betaaldatum wel aanhouden (het kasstelsel).
Moet ik als zzper alle transacties in de boekhouding verwerken? Dat hangt ervan af. Maak je gebruik van het kasstelsel? Of van het factuurstelsel? De...
Conclusie
De factuurdatum is de belangrijkste factor die bepaalt wanneer je btw moet aangeven. Het kasstelsel is een uitzondering, waar de betaaldatum leidend is. Omdat de factuurdatum leidend is, is het belangrijk om je facturen op tijd te versturen.
Houd er rekening mee dat de factuurdatum niet hetzelfde is als de betaaldatum. Zelfs als je een factuur in 2023 uitstuurt, maar de klant pas in 2024 betaalt, moet je de btw over die factuur in 2023 aangeven.
Het is belangrijk om de regels te kennen en je administratie goed bij te houden. Raadpleeg bij twijfel een boekhouder of de Belastingdienst.
Bekijk ook
Machtigingscode aanvragen voor inkomstenbelasting: stap voor stap
Machtigingscode aanvragen: eenvoudig en snel >>
ZZP'ers: Bent u verplicht aangifte inkomstenbelasting te doen?
Aangifte Inkomstenbelasting voor ZZP'ers: Wat moet u weten? >>
Erven van een huis: Inkomstenbelasting en erfbelasting
Erven van een Huis: De Belastingregels >>
VOF: Vennootschapsbelasting of Inkomstenbelasting?
VOF: Welke belasting moet je betalen? >>
Omzetbelasting ZZP: Voorbeeld en uitleg
Omzetbelasting ZZP: Alles wat je moet weten over BTW >>
Triodos zakelijke rekening voor ZZP'ers: Is dit de juiste keuze?
Triodos zakelijke rekening: Voordelen en nadelen voor ZZP'ers >>