Inkomstenbelasting en Premie Volksverzekeringen: Een Duidelijke Gids

Wat zijn volksverzekeringen?

Volksverzekeringen zijn sociale verzekeringen die voor iedereen in Nederland verplicht zijn. Deze verzekeringen zorgen voor financiële zekerheid bij belangrijke levensgebeurtenissen, zoals ouderdom, overlijden of langdurige ziekte. De belangrijkste volksverzekeringen zijn⁚

  • Algemene Ouderdomswet (AOW)
  • Algemene nabestaandenwet (Anw)
  • Wet langdurige zorg (Wlz, tot 2015 AWBZ)
  • Algemene Kinderbijslagwet (AKW) (voor deze verzekering betaalt u geen premie)

Iedereen die in Nederland inkomen uit werk en woning heeft, betaalt premie voor de volksverzekeringen. Deze premie wordt bij de belastingaangifte opgeteld bij uw inkomstenbelasting.

Naast volksverzekeringen bestaan er ook werknemersverzekeringen. Deze zijn verplicht voor iedereen die in Nederland in loondienst werkt. Voorbeelden hiervan zijn de Ziektewet en de Werkloosheidswet.

Wie betaalt premie volksverzekeringen?

Iedereen die in Nederland inkomen uit werk en woning heeft, betaalt premie voor de volksverzekeringen. Dit betekent dat zowel werknemers als zelfstandigen, en zelfs mensen die een uitkering ontvangen, premie volksverzekeringen betalen. De premie wordt berekend over het premie-inkomen, wat meestal gelijk is aan het belastbaar inkomen in Box 1.

De premie volksverzekeringen wordt betaald via twee manieren⁚

  • Via uw aanslag inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen.
  • Uw werkgever houdt een deel van de premie in op uw loon of uitkering.

In sommige gevallen hoeft u geen of minder premie volksverzekeringen te betalen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als u recht heeft op bepaalde heffingskortingen of aftrekposten.

Hoe worden premies volksverzekeringen betaald?

De premies volksverzekeringen worden doorgaans automatisch ingehouden op uw loon of uitkering door uw werkgever of uitkeringsinstantie. Deze premies worden vervolgens door uw werkgever of uitkeringsinstantie afgedragen aan de Belastingdienst. U kunt ook zelf premie volksverzekeringen betalen via uw aanslag inkomstenbelasting. Dit gebeurt wanneer u geen werkgever of uitkeringsinstantie heeft die de premie voor u kan inhouden.

Het is belangrijk om te weten dat de premie volksverzekeringen die u moet betalen, wordt berekend over uw premie-inkomen. Dit is meestal gelijk aan uw belastbaar inkomen in Box 1. De premie wordt opgeteld bij uw inkomstenbelasting en u ontvangt een aanslag waarin het totale bedrag staat dat u moet betalen.

Als uw werkgever of uitkeringsinstantie te veel premie volksverzekeringen heeft ingehouden, krijgt u dit geld terug via uw aanslag inkomstenbelasting.

Wat zijn de tarieven en maximumbedragen voor premies volksverzekeringen?

De tarieven en maximumbedragen voor premies volksverzekeringen worden jaarlijks vastgesteld door de overheid. Deze tarieven kunnen verschillen per volksverzekering. In 2024 betaalt u over uw belastbaar inkomen uit werk en woning tot en met €38.098 ook premie volksverzekeringen. Het maximale bedrag aan premie volksverzekeringen dat u in 2024 hoeft te betalen, is afhankelijk van uw leeftijd.

Het is belangrijk om te weten dat als u in een kalenderjaar te veel premie volksverzekeringen betaalt, u in een volgend kalenderjaar een teruggaaf krijgt. Deze teruggaaf wordt verrekend met uw aanslag inkomstenbelasting.

Voor de precieze tarieven en maximumbedragen voor premies volksverzekeringen in 2024 kunt u de website van de Belastingdienst raadplegen.

Bekijk ook

Inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen 2017: Alles wat je moet weten

Belastingaangifte 2017: Inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen voor ZZP'ers >>

Inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen in termijnen betalen

Belastingen en premies in termijnen betalen: Zo doe je dat >>

Voorlopige Aanslag ZZP: Inkomstenbelasting & Volksverzekeringen

Voorlopige Aanslag: Belasting en Premies voor ZZP'ers >>

Negatief bedrag bij inkomstenbelasting en volksverzekeringen: Wat betekent dit?

Negatief bedrag bij inkomstenbelasting: Wat betekent dit voor jou? >>

Inkomstenbelasting Box 1 2015 voor ZZP'ers: Alles wat Je Moet Weten

Inkomstenbelasting Box 1 voor ZZP'ers: Een Duidelijke Uitleg >>

Inspiratie nodig als vrouwelijke ondernemer? Ontdek deze topboeken!

Boeken voor vrouwelijke ondernemers: inspiratie en tips voor succes >>