Inkomstenbelasting 1 maart: deadlines en belangrijke informatie

De start van de aangifteperiode

Vanaf 1 maart kunnen mensen die digitaal aangifte doen voor de inkomstenbelasting gebruik maken van gegevens waarover de Belastingdienst al beschikt. Tussen 1 maart en 1 mei is het zover, ongeveer 7,3 miljoen particulieren en ongeveer 1,9 miljoen ondernemers gaan weer aangifte doen voor de inkomstenbelasting over 2023. Sinds vannacht 00⁚00 is het mogelijk om online aangifte inkomstenbelasting te doen via MijnBelastingdienst.nl. Tussen 1 maart en 1 mei kun je belastingaangifte doen voor de inkomstenbelasting over het voorafgaande jaar.

Voor wie is de deadline 1 mei?

De meeste mensen moeten hun aangifte inkomstenbelasting vóór 1 mei indienen. Dit geldt voor particulieren en ondernemers die hun aangifte digitaal doen. De Belastingdienst stuurt een aangiftebrief, en daarin staat de exacte deadline voor jouw aangifte.

Heb je geen aangiftebrief ontvangen? Dan moet je toch aangifte doen, maar je kunt in dat geval uitstel vragen tot 1 september.

Als je een papieren aangiftebrief hebt gekregen, dan moet je je aangifte op papier doen en die vóór de datum in de brief naar de Belastingdienst sturen.

De Belastingdienst raadt aan om je aangifte vóór 1 mei in te dienen, omdat je dan binnen drie maanden een voorlopige aanslag krijgt. Als je later aangifte doet, kan het langer duren voordat je je geld terugkrijgt.

Wat is er nieuw in 2024?

Er zijn een paar belangrijke veranderingen in de inkomstenbelasting in 2024. De Belastingdienst heeft de manier waarop vermogen in box 3 wordt belast aangepast, na een uitspraak van de Hoge Raad in december 2021. Deze aanpassing is in lijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).

Daarnaast zijn er een aantal nieuwe aftrekposten en kortingen toegevoegd. Zo kun je in 2024 aftrekposten claimen voor reiskosten, vrijwilligerswerk, zorgkosten en online verkoop.

De Belastingdienst heeft ook een aantal nieuwe tools en diensten gelanceerd om het aangifteproces te vereenvoudigen. Zo is er een nieuwe app beschikbaar die je kunt gebruiken om je aangifte in te dienen. De Belastingdienst biedt ook gratis hulp en tips via hun website en telefonisch.

Het is belangrijk om de informatie op de website van de Belastingdienst goed te lezen om te weten wat er nieuw is in 2024 en hoe dit van invloed is op jouw aangifte.

Aangifte doen⁚ online of via de app?

Je kunt je aangifte inkomstenbelasting op verschillende manieren doen. De meest gebruikelijke manier is online via MijnBelastingdienst.nl. Je kunt ook gebruik maken van de Belastingdienst-app. Deze app is beschikbaar voor zowel Android als iOS-apparaten.

Het doen van je aangifte online heeft een aantal voordelen. Je kunt je aangifte wanneer je maar wilt doen, en je kunt je aangiftegegevens altijd inzien en aanpassen. Je kunt ook je aangifte direct online betalen.

De Belastingdienst-app is een handige tool om je aangifte snel en gemakkelijk te doen. De app is overzichtelijk en gebruiksvriendelijk, en je kunt je aangiftegegevens eenvoudig invoeren. De app is ook handig om te gebruiken als je onderweg bent.

Als je geen toegang hebt tot internet of liever een papieren aangifte doet, kun je je aangifte ook op papier doen. Je kunt een papieren aangifteformulier downloaden op de website van de Belastingdienst of aanvragen via de telefoon.

Uitstel aanvragen

Het kan voorkomen dat je de deadline van 1 mei niet kunt halen. In dat geval kun je uitstel aanvragen tot 1 september. Je kunt uitstel aanvragen via MijnBelastingdienst.nl of via de Belastingdienst-app.

Het is belangrijk om zo snel mogelijk uitstel aan te vragen, want als je te laat bent, kan de Belastingdienst een boete opleggen. Ook als je al uitstel hebt aangevraagd, is het belangrijk om je aangifte zo snel mogelijk in te dienen.

Als je uitstel aanvraagt, moet je een goede reden opgeven. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je ziek bent, dat je op vakantie bent of dat je te maken hebt met een complexe situatie.

De Belastingdienst beoordeelt je aanvraag voor uitstel en beslist of je uitstel krijgt. Als je uitstel krijgt, ontvang je een bevestiging per post.

Als je aangifte met uitstel indient, ontvang je je aanslag later dan mensen die hun aangifte vóór 1 mei hebben ingediend.

Wanneer ontvang ik mijn aanslag?

De Belastingdienst verwerkt je aangifte en stuurt je vervolgens een aanslag; Als je je aangifte vóór 1 mei hebt ingediend, krijg je binnen drie maanden een voorlopige aanslag. In deze aanslag staat of je geld terugkrijgt of dat je moet bijbetalen.

Als je geld terugkrijgt, wordt dit meestal binnen een week na de datum van de aanslag op je rekening gestort. Als je moet bijbetalen, heb je meestal 30 dagen de tijd om te betalen.

De definitieve aanslag ontvang je uiterlijk 30 april 2027, maar meestal eerder. In de definitieve aanslag staat het definitieve bedrag dat je moet betalen of dat je terugkrijgt.

Als je aangifte met uitstel hebt ingediend, ontvang je je aanslag later. De Belastingdienst heeft dan meer tijd nodig om je aangifte te verwerken.

Het is belangrijk om je aanslag goed te controleren. Als je het er niet mee eens bent, kun je bezwaar maken.

Geld terugkrijgen?

Het is mogelijk dat je na het indienen van je aangifte inkomstenbelasting geld terugkrijgt. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je te veel belasting hebt betaald over je inkomen of als je recht hebt op bepaalde aftrekposten.

Als je geld terugkrijgt, wordt dit meestal binnen een week na de datum van de aanslag op je rekening gestort.

Het is belangrijk om je aangifte goed in te vullen om te zorgen dat je alle aftrekposten claimt die je recht hebt. Je kunt de website van de Belastingdienst raadplegen voor meer informatie over de verschillende aftrekposten.

Als je geld terug verwacht, is het verstandig om vóór 1 mei 2024 aangifte te doen. Je krijgt dan binnen drie maanden je geld terug.

Als je je aangifte later indient, kan het langer duren voordat je je geld terugkrijgt.

Vragen?

Heb je vragen over de inkomstenbelasting of over je aangifte? De Belastingdienst heeft een aantal manieren om je te helpen. Je kunt contact opnemen met de Belastingdienst via de telefoon, via e-mail of via de website.

De Belastingdienst heeft ook een aantal handige tools en diensten die je kunnen helpen bij het doen van je aangifte. Zo is er een online chat met een medewerker van de Belastingdienst, en kun je op de website van de Belastingdienst een aantal handige documenten downloaden.

De Belastingdienst organiseert ook regelmatig workshops en bijeenkomsten over de inkomstenbelasting. Je kunt op de website van de Belastingdienst kijken wanneer er een workshop of bijeenkomst bij jou in de buurt is.

Het is belangrijk om je vragen te stellen als je iets niet begrijpt. De Belastingdienst is er om je te helpen.

Bekijk ook

Machtigingscode aanvragen voor inkomstenbelasting: stap voor stap

Machtigingscode aanvragen: eenvoudig en snel >>

ZZP'ers: Bent u verplicht aangifte inkomstenbelasting te doen?

Aangifte Inkomstenbelasting voor ZZP'ers: Wat moet u weten? >>

Erven van een huis: Inkomstenbelasting en erfbelasting

Erven van een Huis: De Belastingregels >>

Sociale zekerheid voor ZZP'ers: Een overzicht van de mogelijkheden

ZZP'er en sociale zekerheid: Wat zijn je rechten en plichten? >>

Viva Zorgroep ZZP: Alles over werken in de zorg als ZZP'er

ZZP'er in de Zorg: Werken bij Viva Zorgroep >>