ZZP'er en kinderopvangtoeslag: Een handig overzicht van uw rechten
Heeft u recht op kinderopvangtoeslag als zzper?
Ja, ook als zzper heb je recht op kinderopvangtoeslag. De kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten voor kinderopvang en is beschikbaar voor iedereen die werkt, inclusief zelfstandigen. Of je nu een zzper, freelancer of ondernemer bent, je kunt in aanmerking komen voor deze toeslag. De hoogte van de kinderopvangtoeslag hangt af van je inkomen en de opvangkosten.
Voorwaarden voor kinderopvangtoeslag
Om kinderopvangtoeslag te krijgen, moeten u en uw eventuele toeslagpartner aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden zijn van toepassing op alle werkenden, inclusief zzpers. Hieronder vindt u de belangrijkste voorwaarden⁚
- U krijgt kinderbijslag of een pleegouderbijdrage voor het kind. Dit betekent dat u verantwoordelijk bent voor de verzorging en opvoeding van het kind.
- U onderhoudt uw kind in belangrijke mate. Dit betekent dat u voor een groot deel verantwoordelijk bent voor de verzorging en opvoeding van het kind, bijvoorbeeld door het te huisvesten en te onderhouden.
- Het kindercentrum of gastouderbureau moet geregistreerd zijn in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Dit betekent dat de kinderopvang voldoet aan bepaalde kwaliteitseisen. De kinderopvang moet een LRK-nummer hebben.
- U moet werken, een opleiding volgen of een traject volgen dat de kans op werk vergroot. Dit betekent dat u actief bent op de arbeidsmarkt. Dit geldt ook voor zzpers.
- U moet de opvangkosten op tijd betalen. U moet met bankafschriften kunnen bewijzen dat u de opvangkosten op tijd betaalde.
- U en uw kind wonen op hetzelfde adres. U en uw kind staan allebei op dit adres ingeschreven bij de gemeente.
Aan deze voorwaarden moet u voldoen om in aanmerking te komen voor kinderopvangtoeslag.
De hoogte van de kinderopvangtoeslag
De hoogte van de kinderopvangtoeslag hangt af van verschillende factoren, waaronder uw inkomen, het aantal kinderen en de soort opvang. De overheid vergoedt maximaal 230 uur per kind, per maand. Dit betekent dat u voor meer uren dan dat geen toeslag ontvangt. De kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten van de kinderopvang. U betaalt altijd zelf een deel van de kosten, de zogenaamde eigen bijdrage.
Voor dagopvang voor niet-schoolgaande kinderen hebben ouders recht op toeslag voor 140% van de uren van de partner die het minste aantal uren werkt. Voor schoolgaande kinderen kunnen ouders 70% van de uren declareren. Als zzper kan het inschatten van de toekomstige verdiensten lastig zijn, omdat uw inkomen kan fluctueren.
U kunt een proefberekening maken om te zien hoeveel kinderopvangtoeslag u kunt verwachten. Dit kan u helpen om te bepalen hoeveel geld u zelf moet reserveren voor de kinderopvang. De gewerkte uren moet u aannemelijk kunnen maken, bijvoorbeeld met een urenadministratie.
De kinderopvangtoeslag is een inkomensafhankelijke toeslag. Dit betekent dat de hoogte van de toeslag afhangt van uw inkomen. Als uw inkomen verandert, kan de hoogte van de toeslag ook veranderen. U moet de verandering in uw inkomen doorgeven aan de Belastingdienst, zodat de hoogte van de toeslag aangepast kan worden.
Kinderopvangtoeslag aanvragen
U kunt kinderopvangtoeslag aanvragen via de website van Toeslagen.nl. U heeft hiervoor een DigiD nodig. U kunt de kinderopvangtoeslag aanvragen tot 3 maanden na de maand waarin uw kind voor het eerst naar de opvang gaat.
Om kinderopvangtoeslag aan te vragen, heeft u de volgende gegevens nodig⁚
- Uw BSN-nummer.
- Het BSN-nummer van uw kind.
- Het LRK-nummer van het kindercentrum of gastouderbureau.
- Uw inkomen.
- De opvangkosten.
- Het aantal uren opvang per week.
Naast deze gegevens moet u ook bewijsstukken overleggen, zoals een bankafschrift van de opvangkosten en een bewijs van uw inkomen. De Belastingdienst beoordeelt uw aanvraag en beslist of u recht heeft op kinderopvangtoeslag.
Als u uw aanvraag heeft ingediend, ontvangt u een bevestiging per e-mail. De kinderopvangtoeslag wordt maandelijks uitbetaald, meestal op de 15e van de maand; De hoogte van de toeslag wordt berekend op basis van uw inkomen en de opvangkosten.
Het is belangrijk om de hoogte van de toeslag te controleren en eventuele wijzigingen in uw situatie te melden, zoals een verandering in uw inkomen of het aantal uren opvang.
Wat te doen als uw inkomen verandert?
Als zzper kan uw inkomen sterk fluctueren. Dit kan invloed hebben op de hoogte van uw kinderopvangtoeslag. Het is belangrijk om de Belastingdienst op de hoogte te stellen van veranderingen in uw inkomen. Dit kunt u doen via de website van Toeslagen.nl.
U moet de verandering in uw inkomen doorgeven binnen 3 maanden na de maand waarin de verandering heeft plaatsgevonden. De Belastingdienst zal uw aanvraag beoordelen en de hoogte van de toeslag aanpassen.
Als uw inkomen daalt, kan de hoogte van uw kinderopvangtoeslag omhoog gaan. Als uw inkomen stijgt, kan de hoogte van uw toeslag omlaag gaan. In sommige gevallen kan het zelfs gebeuren dat u geen recht meer heeft op kinderopvangtoeslag als uw inkomen te hoog is.
U moet ook de Belastingdienst op de hoogte stellen als u stopt met werken of als uw kind niet meer naar de kinderopvang gaat. In dat geval moet u de kinderopvangtoeslag stopzetten.
Het is belangrijk om de hoogte van uw kinderopvangtoeslag regelmatig te controleren. Zorg dat u altijd op de hoogte bent van uw rechten en plichten. U kunt hiervoor de website van Toeslagen.nl raadplegen of contact opnemen met de Belastingdienst.
Bekijk ook
Zzp netto besteedbaar inkomen: Bereken wat je overhoudt
Netto besteedbaar inkomen als zzp'er: Een heldere uitleg >>
Bijzonder inkomen: inkomstenbelasting en speciale regels
Hoe werkt de inkomstenbelasting op bijzonder inkomen? >>
Negatief inkomen inkomstenbelasting: Wat betekent dit voor u?
Negatief inkomen: Wat zijn de gevolgen voor uw belastingaangifte? >>
ZZP-belasting op omzet: hoe werkt het?
Hoe betaal je belasting over je ZZP-omzet? >>
Eigen ZZP Bedrijf Starten: Een Stappenplan
Starten als ZZP'er: Een Stap-voor-Stappen Handleiding >>