Kan je tegelijkertijd in dienst zijn en als ZZP'er werken?
Wat zijn de verschillen?
Wanneer ben jeZZPeren wanneer ben je in loondienst? Hetverschil tussen eenZZPer (zelfstandige zonder personeel)en een werknemer in loondienst hangt af van verschillende criteria die in de weten jurisprudentie zijn vastgelegd. Hier zijn de belangrijkste factoren die bepalen of iemand alsZZPer of als werknemer in ...
De ZZPer⁚ zelfstandig zonder personeel
EenZZPer, voluit de zelfstandige zonder personeel, is volgens de CBS-definitie⁚ Een persoon die arbeid verricht voor eigen rekening of risico. die daarbij geen personeel indienst heeft. DeZZPer maakt onderdeel uit van de zelfstandigen. De overgrote meerderheid van de zelfstandigen zijnzzpers.
Dezzper, letterlijk voor zelfstandige zonder personeel, heeft geen personeel in dienst en werkt altijd voor meerdere opdrachtgevers. Eenzzper heeft geen dienstverband met een werkgever. Dezzper is zelf verantwoordelijk voor de afdrachten, verzekeringenen opbouw van pensioen. Circa 1 op de 10 werkenden iszzper. Het kabinet wil ze meer ruimte geven, bijvoorbeeld door de administratieve lasten te verminderen. Maar het wil ook het aantal schijnzelfstandigen terugdringen. Dat zijn mensen die alszzper worden ingehuurd terwijl ze feitelijk indienst zijn.
Het belangrijksteverschil is dat eenZZPer een zelfstandig ondernemer isen dat je in loondienst voor een baas werkt. Als zelfstandig ondernemer ben je dus baas over jezelf, terwijl je in loondienst verantwoording af moet leggen aan jouw baas of jouw leidinggevende. Wat is dan freelance? Als je freelancet, werk je net als eenzzper zonder vast dienstverband en ook voor verschillende opdrachtgevers.
In het kort betekent schijnzelfstandigheid dat je arbeidsrelatie alszzper met je opdrachtgever veel lijkt op die van een werknemeren een werkgever. Kortom, alsof je in loondienst werkt. Om dit te voorkomen, zul je rekening moeten houden met een aantal voorwaarden.
Alszzper werk je niet standaard voor één organisatie. Om alsZZPer aangemerkt te worden, moet je voor meer dan één organisatie werken. Doordat je aan de slag gaat bij verschillende organisaties is je werk sneller afwisselend dan wanneer je medewerker bent. Je krijgt te maken met verschillende branches, verschillende organisatieculturen en verschillende opdrachten.
Eenzzper is een zelfstandige ondernemer die niet in loondienst is maar via zijn of haar eigen bedrijf opdrachten uitvoert bij verschillende opdrachtgeversen hiervoor betaald krijgt. Dezzper is zelf verantwoordelijk voor de afdrachten, verzekeringenen opbouw van pensioen.
Als eenmanszaak kun je personeel indienst hebben, terwijl eenzzper geen personeel indienst heeft. Daarnaast slaat de term eenmanszaak vooral op het eigendom van het bedrijf, je kunt een bedrijf oprichten met alleen jezelf als eigenaar.
Wat is hetverschil tussen eenzzperen een zelfstandig ondernemer?Zzper of freelancer, het maakt niet uit hoe je jezelf noemt⁚ voor de Belastingdienst ben je zelfstandig ondernemer. Tenminste, als de Belastingdienst jou ook als zodanig beoordeelt.
In loondienst⁚ werken voor een werkgever
Bij een arbeidsovereenkomst verricht de ene partij (de werknemer) immers ook gedurende zekere tijd tegen beloning werkzaamheden voor de andere partij (de werkgever). Het wezenlijke verschil is dat een werknemer in een gezagsverhouding staat tot zijn werkgever. Een werknemer werkt in dienst van een werkgever,en is dus niet zelfstandig. De werkgever bepaalt wat de werknemer moet doenen hoe hij of zij dat moet doen. De werkgever is verantwoordelijk voor de betaling van loonen premies voor de werknemer.
Een werknemer krijgt vrijwel altijd te maken met een vast rooster. Zo krijgen veel mensen een van 9 tot 5 baan en een aantal weken vakantie per jaar. Bij de ZZP-er ligt dit anders. Als ZZP-er heb je veel vrijheid in je werkuren. Je mag zelf weten wanneer je op vakantie gaat, welke uren van de dag je werkt en hoeveel uur je werkt.
Wanneer je eenZZPer inhuurt maar het niet duidelijk is of deze werktin opdracht ofin een dienstverband, heb je echter een probleem. Deze wordt dan door de Belastingdienst als verkapte werknemer gezien. Je zult dan alsnog loonbelastingen premies moeten betalenen een hoge boete.
De vraag is of werkgevers zitten te wachten op personeel dat, met het mes op de keel, gedwongen wordt om een vaste baan te nemen. Ik zou, als ik werkgever zou zijn, bijzonder huiverig zijn om ex-zzpersindienst te nemen, mensen die veel liever om wat voor reden dan ookzzper willen zijn,en bij de eerste de beste gelegenheid weer weg zijn.
Als je extra hulp kunt gebruiken binnen je bedrijf, heb je de keuze om een zzper of uitzendkracht in te huren óf iemand zelf in dienst te nemen; Het kan allemaal, maar wat past het beste bij jouw situatie? Er hangen namelijk verschillende regels en consequenties aan vast.
Een werknemer krijgt altijd een arbeidsovereenkomst. Je mag pas aan de slag binnen de organisatie als het contract is getekend. In dit contract staat bijvoorbeeld je naam, woonplaats, functie werk, datum van dienstintreding, aantal uur dat je werkt, de hoogte van je uurloon en wanneer dat uitbetaald wordt, de vakantiedagen, de pensioenregeling en de duur van de overeenkomst.
Een werknemer wordt automatisch uitbetaald. De administratie is bij ingang van de werkzaamheden geregeld en dat is wel zo prettig. Je hebt er geen omkijken meer naar. Natuurlijk moet je wel checken of je voldoende uitbetaald krijgt.
Hou rekening met het feit dat personeel in dienst (zeker in vaste dienst) grote verantwoordelijkheden en risicos met zich meedraagt. Zo ben je verplicht om 2 jaar lang het loon door te betalen bij ziekte. Wanneer je dit (meer) niet kunt betalen ben je ook als prive-persoon (in het geval...
Zij nemen alle gedoe over met facturen; aan het einde van de maand wordt er gewoon een bedrag op je rekening bijgeschreven. Ook zorgen zij dat je bent verzekerd. Voor de uren die je in dienst bent, ben je verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en ziekte.
Uit het Burgerlijk Wetboek (drie criteria) volgt dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst wanneer is voldaan aan de volgende eisen⁚ De werknemer is indienst van de werkgever, daarmee wordt bedoeld dat er tussen de werkgeveren de werknemer een gezagsverhouding is (Artikel 7⁚610 BW).
Voor- en nadelen van beide opties
Het is belangrijk om de voor-en nadelen van beide opties goed te overwegen voordat je een beslissing neemt. De keuze tussen werken in loondiensten werken alsZZPer is een persoonlijke keuze die afhankelijk is van je eigen omstandighedenen voorkeuren. Ben je nog in dubio waar je voor kiest⁚ zzp-er of werknemer? Zet de genoemde voordelen en nadelen op een rijtje. Welke keuze jij maakt is een persoonlijke keuze. Je moet doen waar jij je het prettigst bij voelt.
Als werknemer in loondienst geniet je veel financiële zekerheden. Alszzper niet. Het verschil tussen werknemers in loondienstenzzpers is vooral de mate van vrijheiden verantwoordelijkheid. Werken alszzper of freelancer, wat betekent dat? Velen zeggen vrijheid, maar ook veel regelen. Lees waar je aan moet denken. Moet ik mijn bedrijf inschrijven bij KVK? Een hypotheek krijgen alszzper? Dit is er mogelijk. Professioneel vlogger worden? Maak van vloggen je beroep.
Om safe te spelen en geen kopzorgen te hebben door aanslagen van de belastingdienst is het raadzaam om zon 33 van je inkomen te reserveren voor de inkomstenbelasting. Afwisseling in werk klinkt vaak als een must-have. Echter is niet iedereen hiervan gediend. Sommige mensen vinden het fijn als ze werk doen wat redelijk gestandaardiseerd is. Als werknemer krijg je sneller te maken met terugkerende activiteiten. Natuurlijk betekent het niet per se dat iedere werknemer standaard taken heeft. Ook in vaste dienst kan je te maken krijgen met afwisselend werk. Het enige wat vast staat is dat je voor dezelfde organisatie blijft werken.
De enorme vrijheid wordt als grootste voordeel bestempeld van het ZZP-leven. Helaas is niet iedereen ervoor bestemd. Zelfstandig werken en je eigen rooster bepalen vraagt discipline, doorzettingsvermogen en je verantwoordelijkheid nemen. Bij een werknemer is het natuurlijk ook belangrijk dat je deze vaardigheden hebt, maar als je hier minder sterk in bent, dan is een vast rooster waar je op terugvalt verstandiger.
Wanneer je in vaste dienst gaat, krijg je bij je contract inzicht in hoeveel je gaat verdienen per maand op een bepaald aantal uur. Dit is vaak een prettig vooruitzicht, omdat je weet waar je op aan kunt. Je kan voor een groot deel van het jaar besluiten waar je het geld voor wilt gebruiken. Je bent er immers zeker van dat je dit inkomen gaat verdienen.
Bij een ZZP-er is je inkomen onzekerder. Natuurlijk kan je een jaarplanning maken, maar je moet wel voldoende werk vinden om je planning waar te maken. Als je een aantal grote projecten binnen hebt, kan je beter inschattingen maken. Alleen deze luxe heb je misschien niet altijd.
Als ZZP-er is er geen gezagsverhouding tussen werkende en werkgever of opdrachtgever. Je werkt in opdracht van een organisatie. Je bent gelijk aan je opdrachtgever.
Als het jaar om is, is het tijd om je inkomstenbelasting te regelen. Ook als werknemer krijg je hiermee te maken. Alleen dat is wel ongeveer het enige waar je als werknemer mee te maken krijgt.
Een ZZP-er moet veel meer regelen bij de Belastingdienst. Denk hierbij aan de BTW-aangifte die je per maand of kwartaal regelt en de jaarlijkse inkomstenbelasting die voor een ondernemer vrij complex kan zijn. Het is belangrijk dat je dit netjes doet, anders kunnen je hoge boetes opgelegd worden.
Een werknemer krijgt vaak te maken met een bepaalde hiërarchie in een organisatie. Als werknemer heb je meestal een leidinggevende. Denk hierbij aan een manager of directeur. Dit betekent niet meteen dat deze hiërarchie goed te proeven is. Er zijn genoeg organisaties waarbij de structuur vrij plat is. Desondanks de platte structuur heb je in enige mate met een hiërarchie te maken. Degene die de leiding geeft kan bijvoorbeeld je werkdagen en werkuren bepalen, taken delegeren of mensen ontslaan.
De voordelen van werken in loondienst
Een groot voordeel van werken in loondienst is de zekerheid van een vast inkomen. Je weet precies hoeveel je per maand gaat verdienen, en je kunt je financiën daarop plannen. Je bent ook verzekerd tegen werkloosheid, ziekte en arbeidsongeschiktheid. Daarnaast heb je recht op vakantie, en heb je vaak een pensioenregeling. Je hebt ook recht op andere voordelen, zoals een reiskostenvergoeding, een bonus of een winstdeling.
Als werknemer heb je vaak meer zekerheid dan als ZZP-er. Je weet dat je werk hebt, en je weet dat je betaald krijgt. Je hebt ook recht op een aantal wettelijke beschermingen, zoals een ontslagvergoeding. Daarnaast heb je vaak meer mogelijkheden om je te ontwikkelen in je werk, omdat je vaak toegang hebt tot trainingen en opleidingen. Je krijgt meer begeleiding en kunt samenwerken met collega's, wat voor sommige mensen een groot voordeel is.
Een werknemer krijgt vaak te maken met een bepaald rooster, en vaak een vast aantal uren per week. Dit kan voor sommige mensen een nadeel zijn, maar voor anderen is het juist een voordeel. Het zorgt voor structuur in je leven, en het geeft je meer tijd voor andere dingen. Je hebt meer vrije tijd om hobby's te beoefenen, tijd door te brengen met familie en vrienden, of andere activiteiten te ondernemen.
Als werknemer heb je minder administratieve lasten dan als ZZP-er. Je hoeft je geen zorgen te maken over je belastingen, je verzekeringen, of je administratie. Je hoeft ook niet te zoeken naar nieuwe klanten, want je werkgever zorgt voor die taak. Dit geeft je meer tijd om je te focussen op je werk, en het neemt veel stress weg.
Een werknemer heeft vaak meer mogelijkheden om een goede pensioenvoorziening op te bouwen. Sommige bedrijven hebben een goede pensioenregeling, en ze betalen ook vaak een deel van je premie. Als ZZP-er moet je zelf zorgen voor een pensioenregeling, en dat kan duur zijn.
Naast de voordelen, is het belangrijk om te onthouden dat werken in loondienst ook nadelen heeft. Je hebt minder vrijheid dan als ZZP-er, en je bent afhankelijk van je werkgever. Je hebt ook minder invloed op je werktijden, en je kunt minder snel promotie maken. Maar als je de zekerheid van een vast inkomen belangrijk vindt, en je niet graag verantwoordelijk bent voor je eigen bedrijf, dan is werken in loondienst misschien een betere keuze voor jou.
De voordelen van werken als ZZPer
Het grootste voordeel van werken als ZZP-er is de vrijheid. Je bent je eigen baas, en je kunt je eigen werktijden bepalen. Je kunt werken wanneer je wilt, waar je wilt, en hoeveel je wilt. Je hebt ook meer controle over je werk, en je kunt je eigen projecten kiezen. Dit is een groot voordeel voor mensen die graag zelfstandig werken en hun eigen tijd indelen.
Als ZZP-er heb je de mogelijkheid om te werken aan verschillende projecten voor verschillende klanten. Dit zorgt voor afwisseling in je werk, en het kan je helpen om je vaardigheden te ontwikkelen. Je kunt ook meer geld verdienen als ZZP-er, omdat je zelf je tarieven kunt bepalen. Je hebt meer controle over je inkomsten, en je kunt meer geld verdienen als je hard werkt.
Als ZZP-er heb je meer mogelijkheden om je eigen bedrijf te ontwikkelen. Je kunt je eigen merk creëren, je eigen diensten aanbieden, en je eigen klanten werven. Dit is een groot voordeel voor mensen die graag hun eigen bedrijf willen opzetten en hun eigen succes willen bepalen. Je hebt meer invloed op je toekomst, en je kunt je eigen carrièrepad bepalen.
Als ZZP-er heb je meer kans om je eigen expertise te ontwikkelen. Je kunt je specialiseren in een bepaald vakgebied, en je kunt je kennis en vaardigheden voortdurend verbeteren. Je kunt ook meer ervaring opdoen in verschillende branches, en je kunt je netwerk uitbreiden. Dit is een groot voordeel voor mensen die graag hun kennis en vaardigheden willen ontwikkelen, en die graag hun carrière willen bevorderen.
Als ZZP-er heb je meer flexibiliteit dan een werknemer. Je kunt je werktijden aanpassen aan je persoonlijke levensstijl. Je kunt thuiswerken, op locatie werken, of op reis werken. Je kunt ook je eigen werktijden bepalen, en je kunt je eigen vakantie plannen. Dit is een groot voordeel voor mensen die graag flexibel willen werken, en die hun werk willen combineren met andere activiteiten.
Naast de voordelen, is het belangrijk om te onthouden dat werken als ZZP-er ook nadelen heeft. Je hebt minder zekerheid van een vast inkomen, en je moet zelf zorgen voor je eigen pensioen en verzekeringen. Je moet ook zelf je administratie doen, en je moet zelf klanten werven. Maar als je de vrijheid belangrijk vindt, en je graag je eigen baas wilt zijn, dan is werken als ZZP-er misschien een betere keuze voor jou.
Bekijk ook
Kan een ZZP'er mensen in dienst nemen?
Wat zijn de mogelijkheden om personeel in te huren als ZZP'er? >>
ZZP Iemand In Dienst Nemen: Wat zijn de regels?
ZZP Iemand In Dienst Nemen: Ontdek de beste aanpak >>
ZZP'er en personeel: kan je mensen in dienst nemen?
ZZP'er en personeel: alles over het in dienst nemen van personeel >>
Collectiviteit voor ZZP'ers in Nederland: Voordelen en mogelijkheden
Collectiviteit voor ZZP'ers: Werk samen en profiteer van de voordelen >>
Zonnepanelen & Belastingaangifte: Tips & Informatie
Zonnepanelen: Belastingvoordeel & Aangifte >>