Ontdek hoe de Belastingdienst je inkomstenbelasting controleert en hoe je compliant blijft.
Hoe controleert de Belastingdienst je inkomstenbelasting?
De Belastingdienst controleert alle 12 miljoen aangiftes inkomstenbelasting die elk jaar binnenkomen. Dit gebeurt voor een groot gedeelte automatisch met behulp van slimme computers en algoritmes. Slechts een klein percentage van de particulieren en ondernemers wordt jaarlijks handmatig gecontroleerd.
De Belastingdienst maakt gebruik van verschillende controlemiddelen, zoals steekproeven, specifieke branches en themas, automatische controles en handmatige audits.
Het is belangrijk om te weten dat de Belastingdienst verschillende rechten en plichten heeft bij een belastingcontrole.
De controle van je aangifte
Na ontvangst van je aangifte, start de Belastingdienst met de controle. De meeste controles komen voort uit steekproeven, waarbij een willekeurige methode wordt gebruikt om te bepalen welke ondernemingen aan de beurt zijn. De Belastingdienst controleert alle 12 miljoen aangiftes die elk jaar binnenkomen. Dit gebeurt voor een groot gedeelte automatisch met behulp van slimme computers en algoritmes.
Steekproeven en specifieke branches
Naast steekproeven focust de Belastingdienst zich ieder jaar ook op specifieke branches en sectoren of bepaalde themas. Bij branches kun je bijvoorbeeld denken aan de vervoerssector die in een bepaald jaar onder een vergrootglas ligt. Als je een transportbedrijf runt, is de kans (in dat jaar) op een audit van de Belastingdienst ineens een stuk groter. Ook bepaalde themas kunnen extra aandacht krijgen, zoals⁚ Doen ze op tijd aangifte? Is hun aangifte juist en volledig? En betalen ze op tijd?
Controlemiddelen en focus
Als je aan de beurt bent voor een controle, kan de Belastingdienst verschillende controlemiddelen inzetten. Geen belastingcontrole is dan ook hetzelfde. Naast werkwijze kan ook hetgeen dat wordt gecontroleerd, sterk verschillen. Zo zal de focus bij de één liggen op aangifte inkomstenbelasting of btw-aangifte, en bij de ander op de administratie rondom het urencriterium. De Belastingdienst controleert uw aangifte. We vertellen hier hoe wij dat doen. Bij Belastingaangifte leest u meer over de aangifte 2023. Uw aangifte staat klaar in Mijn Belastingdienst. Hebt u een aangiftebrief gekregen? Dan moet u aangifte inkomstenbelasting doen vóór de datum in de aangiftebrief.
Automatische controles en handmatige audits
In principe worden de inkomstenbelastingen van iedereen die in Nederland aangifte doet gecontroleerd. Dit gebeurt echter voor een groot gedeelte automatisch met behulp van slimme computers en algoritmes. We draaien er maar niet omheen⁚ als je een ondernemer bent, maak je kans op een controle van de Belastingdienst. Een fysieke controle, om precies te zijn. Een medewerker van de fiscus komt dan hoogstpersoonlijk langs om je financiële huishouding eens goed uit te pluizen. Op basis daarvan controleert de belastingdienst je aangifte inkomstenbelasting.
Rechten en plichten bij een belastingcontrole
Tijdens een controle van de Belastingdienst heb je een aantal rechten en plichten. Wat doe je bij een fiscale controle? Ben je ondernemer, bestuurder, belastingbetaler, accountant of belastingadviseur? Dan kun je te maken krijgen met boekenonderzoeken, vragenbrieven en andere controles van de belastingdienst; De fiscus heeft een arsenaal aan bevoegdheden. U maakt uw recht op aftrek aannemelijk als u bonnetjes, bankafschriften of andere bewijsstukken kunt laten zien. Wij bepalen hoe u aan uw verplichtingen moet voldoen. Wij vragen u bijvoorbeeld om schriftelijk te reageren, of om bepaalde papieren aan ons op te sturen.
Bekijk ook
Kans op Controle Belastingdienst ZZP: Wees voorbereid
Belastingdienst Controle ZZP: Wat te doen? >>
Doorlopende machtiging Belastingdienst: Alles wat je moet weten
Doorlopende machtiging Belastingdienst voor Inkomstenbelasting: Een handige gids >>
Belastingdienst Handhaven ZZP: Wat zijn de regels en hoe blijf je compliant?
Ontdek de regels van de Belastingdienst voor ZZP'ers en hoe je kunt zorgen dat je compliant blijft. Voorkom boetes en problemen! >>
Autokosten berekenen als ZZP'er: de juiste manier
Autokosten ZZP: aftrekposten en berekening >>
Verschil tussen bv en zzp: wat is het beste voor jou?
Bv of zzp: wat past het best bij jouw onderneming? >>