Wat zijn de gevolgen van een overgang van onderneming voor jouw zzp-status?

Wat is overgang van onderneming?

Een overgang van onderneming vindt plaats wanneer een bedrijf, of een deel daarvan, via een overeenkomst wordt overgenomen door een ander bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een koop- of verkoopovereenkomst, een overeenkomst tot verhuur of een overname van activa en passiva.

De wet beschermt de rechten van werknemers bij de verkoop, fusie of splitsing van een onderneming. De nieuwe eigenaar wordt automatisch de werkgever van de werknemers. De werknemers behouden hun bestaande arbeidsvoorwaarden.

Er is alleen sprake van een overgang van onderneming als het bedrijf zijn identiteit behoudt. De overnemer wordt gezien als degene die het bedrijf voortzet.

Gevolgen voor zzpers bij overgang van onderneming

De overgang van onderneming heeft in principe geen directe gevolgen voor zzp'ers. De wetgeving rondom de overgang van onderneming is met name gericht op de bescherming van werknemers in loondienst. Toch kunnen zzp'ers indirect worden beïnvloed door een overgang van onderneming, met name als ze een langdurige samenwerking met de onderneming hebben.

Een belangrijke vraag voor zzp'ers is of de overgang van onderneming kwalificeert als een overgang van onderneming in de juridische zin. Dit is belangrijk omdat het antwoord bepaalt of de zzp'er als 'werknemer' wordt gezien in de context van de overgang. Als de overname kwalificeert als een overgang van onderneming, kan de zzp'er in sommige gevallen dezelfde bescherming genieten als werknemers in loondienst. Dit betekent dat de zzp'er in principe zijn bestaande overeenkomst met de onderneming behoudt en dat de nieuwe eigenaar de verantwoordelijkheid voor de voortzetting van de overeenkomst op zich neemt.

Echter, in de praktijk is het niet altijd duidelijk of een overname kwalificeert als een overgang van onderneming. Dit hangt af van de specifieke omstandigheden, zoals de aard van de overeenkomst tussen de zzp'er en de onderneming, de mate waarin de zzp'er is geïntegreerd in de bedrijfsvoering en de mate waarin de identiteit van de onderneming behouden blijft na de overname.

Wanneer een zzp'er voor zijn oude werkgever aan het werk gaat, kan er sprake zijn van schijnzelfstandigheid. In het kort betekent schijnzelfstandigheid dat je arbeidsrelatie als zzp'er met je opdrachtgever veel lijkt op die van een werknemer en een werkgever. Alsof je in loondienst werkt. Om dit te voorkomen, zul je rekening moeten houden met een aantal voorwaarden.

Een belangrijke vraag voor zzp'ers is of de overgang van onderneming kwalificeert als een overgang van onderneming in de juridische zin. Dit is belangrijk omdat het antwoord bepaalt of de zzp'er als 'werknemer' wordt gezien in de context van de overgang. Als de overname kwalificeert als een overgang van onderneming, kan de zzp'er in sommige gevallen dezelfde bescherming genieten als werknemers in loondienst. Dit betekent dat de zzp'er in principe zijn bestaande overeenkomst met de onderneming behoudt en dat de nieuwe eigenaar de verantwoordelijkheid voor de voortzetting van de overeenkomst op zich neemt.

Het is raadzaam voor zzp'ers om zich goed te informeren over de gevolgen van een overgang van onderneming voor hun situatie. Ze kunnen hierover contact opnemen met een jurist of belastingadviseur om te beoordelen wat de juridische gevolgen zijn en wat hun rechten zijn.

Schijnzelfstandigheid bij overgang van onderneming

Schijnzelfstandigheid is een complex juridisch begrip dat kan optreden wanneer een zzp'er in werkelijkheid een arbeidsrelatie heeft die veel meer lijkt op een dienstverband dan op een zelfstandige overeenkomst. Deze situatie kan zich voordoen bij een overgang van onderneming, vooral als de zzp'er voor zijn oude werkgever blijft werken.

De vraag of er sprake is van schijnzelfstandigheid hangt af van verschillende factoren, waaronder⁚

  • De mate van afhankelijkheid van de zzp'er van de opdrachtgever⁚ Is de zzp'er sterk afhankelijk van de opdrachtgever voor werk? Heeft de opdrachtgever veel invloed op de manier waarop de zzp'er werkt?
  • De mate waarin de zzp'er risico draagt⁚ Draagt de zzp'er zelf risico's met betrekking tot zijn werkzaamheden of is de opdrachtgever verantwoordelijk voor de risico's?
  • De mate waarin de zzp'er geïntegreerd is in de bedrijfsvoering van de opdrachtgever⁚ Werkt de zzp'er als een volwaardig lid van het team van de opdrachtgever? Heeft de zzp'er toegang tot faciliteiten en apparatuur van de opdrachtgever?
  • De manier waarop de zzp'er wordt betaald⁚ Wordt de zzp'er betaald op basis van een uurtarief of een vast bedrag per opdracht?

Als er sprake is van schijnzelfstandigheid, kan de zzp'er in juridische zin als werknemer worden beschouwd. Dit heeft belangrijke gevolgen, zoals het recht op arbeidsvoorwaarden, zoals vakantiedagen, ziekteverlof en een pensioenregeling.

Het is belangrijk voor zzp'ers om zich goed te informeren over de risico's van schijnzelfstandigheid, vooral bij een overgang van onderneming. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een jurist of belastingadviseur om te beoordelen of er in hun specifieke situatie sprake is van schijnzelfstandigheid en welke stappen ze kunnen nemen om dit te voorkomen.

Bij twijfel is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken met de opdrachtgever over de arbeidsvoorwaarden en de manier waarop de werkzaamheden worden uitgevoerd. Het is ook belangrijk om duidelijk te definiëren wat de rol van de zzp'er is en wat de verantwoordelijkheden zijn. Op deze manier kan de zzp'er voorkomen dat hij in een situatie terechtkomt waarin hij als werknemer wordt beschouwd, terwijl hij in werkelijkheid een zelfstandige overeenkomst heeft.

Voorwaarden voor overgang van onderneming

Voor een overgang van onderneming te kwalificeren, moeten er aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Deze voorwaarden zijn vastgelegd in de Wet overgang van onderneming (art. 7⁚662 e.v. BW) en zijn gebaseerd op Richtlijn 2001/23/EG. De wet is er om de positie van werknemers te beschermen als de onderneming waarin zij werkzaam zijn, overgaat naar een nieuwe eigenaar.

De belangrijkste voorwaarden voor een overgang van onderneming zijn⁚

  • Overdracht van een economische eenheid⁚ Er moet sprake zijn van een overdracht van een economische eenheid, met andere woorden, een bedrijf of een deel daarvan. Het gaat hierbij om de overdracht van een organisatie die een bepaalde economische activiteit uitoefent.
  • Behoud van de identiteit⁚ De economische eenheid moet haar identiteit behouden na de overdracht. Dit betekent dat de overdracht niet alleen de activa en passiva van het bedrijf omvat, maar ook de kernactiviteiten, de werknemers, de klanten en de reputatie. Het bedrijf moet in essentie hetzelfde blijven, ook al is de eigenaar veranderd.
  • Overeenkomst⁚ De overdracht moet plaatsvinden op basis van een overeenkomst. Deze overeenkomst kan verschillende vormen aannemen, zoals een koop- of verkoopovereenkomst, een huurovereenkomst, een overname van activa of een fusie.

In de praktijk kan het lastig zijn om te bepalen of er aan alle voorwaarden voor een overgang van onderneming wordt voldaan. Het is belangrijk om alle aspecten van de overdracht te beoordelen om te bepalen of er sprake is van een overgang van onderneming. Als er sprake is van een overgang van onderneming, heeft dit gevolgen voor de werknemers, zoals het behoud van hun arbeidsvoorwaarden en de overdracht van hun rechten en plichten naar de nieuwe werkgever.

Voor zzp'ers is het belangrijk om te weten dat de wetgeving rondom de overgang van onderneming met name gericht is op de bescherming van werknemers in loondienst. Toch kunnen zzp'ers indirect worden beïnvloed door een overgang van onderneming, met name als ze een langdurige samenwerking met de onderneming hebben. Het is raadzaam voor zzp'ers om zich goed te informeren over de gevolgen van een overgang van onderneming voor hun situatie en om advies in te winnen bij een jurist of belastingadviseur om te beoordelen wat de juridische gevolgen zijn en wat hun rechten zijn.

Rechten en plichten bij overgang van onderneming

Bij een overgang van onderneming gaan de rechten en plichten van de werknemers over op de nieuwe werkgever. Dit betekent dat de werknemers in principe hun bestaande arbeidsvoorwaarden behouden en dat de nieuwe werkgever verantwoordelijk is voor de uitvoering van de arbeidsovereenkomsten.

Enkele belangrijke rechten en plichten die overgaan bij een overgang van onderneming zijn⁚

  • Arbeidsvoorwaarden⁚ De werknemers behouden hun bestaande arbeidsvoorwaarden, zoals salaris, werktijden, vakantiedagen, ziekteverlof en pensioenregeling. De nieuwe werkgever mag deze arbeidsvoorwaarden niet zomaar wijzigen.
  • Transitievergoeding⁚ De opbouw van de transitievergoeding gaat door. Als de werknemer ontslagen wordt door de nieuwe werkgever, heeft hij recht op een transitievergoeding.
  • Ketenregeling⁚ De ketenregeling gaat onafgebroken door. Dit betekent dat de werknemer na twee tijdelijke contracten recht heeft op een vast contract.
  • Ontslagbescherming⁚ De werknemers zijn beschermd tegen ontslag als gevolg van de overgang van onderneming. De nieuwe werkgever mag de werknemers niet ontslaan vanwege de overgang.
  • Recht op informatie⁚ De werknemers hebben recht op informatie over de overgang van onderneming. De werkgever moet de werknemers informeren over de gevolgen van de overgang voor hun werkgelegenheid en hun arbeidsvoorwaarden.
  • Recht op inspraak⁚ De werknemers hebben recht op inspraak in de overgang van onderneming. Ze kunnen via de ondernemingsraad of de vakbond hun mening geven over de overgang en hun belangen behartigen.

Het is belangrijk voor werknemers om zich goed te informeren over hun rechten en plichten bij een overgang van onderneming. Ze kunnen hierover contact opnemen met hun vakbond of een jurist om te beoordelen wat hun rechten zijn en wat de gevolgen van de overgang voor hen zijn.

Voor zzp'ers is het belangrijk om te weten dat de wetgeving rondom de overgang van onderneming met name gericht is op de bescherming van werknemers in loondienst. Toch kunnen zzp'ers indirect worden beïnvloed door een overgang van onderneming, met name als ze een langdurige samenwerking met de onderneming hebben. Het is raadzaam voor zzp'ers om zich goed te informeren over de gevolgen van een overgang van onderneming voor hun situatie en om advies in te winnen bij een jurist of belastingadviseur om te beoordelen wat de juridische gevolgen zijn en wat hun rechten zijn.

Voorbeeld van een overgang van onderneming

Stel, een klein bedrijf dat gespecialiseerd is in webdesign, wordt overgenomen door een groter bedrijf dat zich bezighoudt met online marketing. De eigenaar van het webdesignbedrijf heeft besloten met pensioen te gaan en heeft zijn bedrijf te koop gezet. Het online marketingbedrijf ziet de overname als een kans om zijn diensten uit te breiden en de expertise van het webdesignbedrijf te integreren.

In dit scenario is er sprake van een overgang van onderneming. De webdesignonderneming wordt overgedragen aan het online marketingbedrijf. De identiteit van de onderneming blijft in principe behouden, omdat de kernactiviteiten, de werknemers, de klanten en de reputatie van het webdesignbedrijf worden overgenomen door het online marketingbedrijf. De overdracht vindt plaats op basis van een koop- of verkoopovereenkomst.

De werknemers van het webdesignbedrijf, die in loondienst waren, worden automatisch overgenomen door het online marketingbedrijf. Ze behouden hun bestaande arbeidsvoorwaarden, zoals salaris, werktijden, vakantiedagen en pensioenregeling. De nieuwe werkgever is verantwoordelijk voor de uitvoering van de arbeidsovereenkomsten. De werknemers hebben recht op informatie over de overgang van onderneming en kunnen via de ondernemingsraad of de vakbond hun mening geven over de overgang en hun belangen behartigen.

Stel nu dat het webdesignbedrijf ook samenwerkte met een aantal zzp'ers, die gespecialiseerd zijn in webdevelopment. Deze zzp'ers hebben een overeenkomst met het webdesignbedrijf om bepaalde taken uit te voeren. De vraag is nu wat er gebeurt met deze zzp'ers bij de overgang van onderneming.

In dit geval is het niet automatisch zo dat de zzp'ers overgaan naar het online marketingbedrijf. De zzp'ers hebben geen arbeidsovereenkomst met het webdesignbedrijf, maar een overeenkomst om diensten te verlenen. De overgang van onderneming heeft in principe geen directe gevolgen voor deze overeenkomsten.

Toch kunnen de zzp'ers indirect worden beïnvloed door de overgang. Als het online marketingbedrijf de diensten van de zzp'ers niet langer nodig heeft, kunnen de overeenkomsten worden beëindigd. Daarnaast kan het zijn dat de zzp'ers hun diensten aan het online marketingbedrijf moeten aanbieden onder andere voorwaarden. Het is belangrijk voor de zzp'ers om contact op te nemen met het online marketingbedrijf om te bespreken wat de gevolgen van de overgang voor hen zijn.

Dit voorbeeld laat zien dat de overgang van onderneming verschillende gevolgen kan hebben voor zzp'ers. Het is belangrijk voor zzp'ers om zich goed te informeren over de gevolgen van een overgang van onderneming voor hun situatie en om advies in te winnen bij een jurist of belastingadviseur om te beoordelen wat de juridische gevolgen zijn en wat hun rechten zijn.

Bekijk ook

Geen Ondernemer? De Gevolgen voor je Inkomstenbelasting

Geen ondernemer: Wat betekent dit voor je belastingaangifte? >>

Gevolgen van Overlijden van een Ondernemer: Wat te doen?

Overlijden van een Ondernemer: Praktische Informatie & Advies >>

Gevolgen Te Laat Aangifte Inkomstenbelasting: Wat Te Doen?

Te Laat Aangifte Inkomstenbelasting: Boetes & Oplossingen >>

Freelance ZZP Opdrachten: vinden, onderhandelen & factureren

Freelance ZZP Opdrachten: Zo vind je de beste klussen >>

BTW voor ondernemers: Alles over de BTW-regels

BTW voor ondernemers: Een complete gids met tips en advies >>