Geen ondernemer: Wat betekent dit voor je belastingaangifte?
Inleiding
Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting? Of ben je een resultaatgenieter? Het is belangrijk om te weten wat je status is, want dit heeft grote gevolgen voor je aangifte inkomstenbelasting. De Belastingdienst bepaalt of je ondernemer bent, en als je geen ondernemer bent, dan kun je geen gebruik maken van de ondernemersfaciliteiten.
De Belastingdienst bepaalt of je ondernemer bent
De Belastingdienst kijkt naar verschillende factoren om te bepalen of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Je moet bijvoorbeeld winst maken, voldoende tijd in je onderneming steken, je bedrijf promoten en ondernemersrisico lopen. De Belastingdienst bepaalt ook of je ondernemer voor de btw (omzetbelasting) bent. Dat ben je dus niet automatisch. Een KvK-nummer maakt je voor de inkomstenbelasting nog geen ondernemer. Als je bedrijf geen winst meer maakt doordat bijvoorbeeld de verkoop terugloopt of omdat de markt verandert, kunt u ervoor kiezen om te stoppen om (grotere) schulden te voorkomen. In dit geval regelt u zelf of met uw adviseur alle zaken die u moet afhandelen bij het stoppen van een onderneming. Wie stopt met zijn bedrijf, hoeft minder belasting te betalen over de winst die hij hierdoor eventueel maakt (stakingswinst). Dit heet de stakingsaftrek. De aftrek is maximaal 3.630 op de stakingswinst. De stakingsaftrek voorkomt dat zelfstandigen hun bedrijf noodgedwongen aanhouden.
Gevolgen van geen ondernemer zijn
Als je geen ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, dan kun je geen gebruik maken van de ondernemersfaciliteiten. Dit betekent dat je geen recht hebt op bepaalde aftrekposten en subsidies. Je moet ook belasting betalen over je winst, in plaats van over je omzet.
Geen gebruik van ondernemersfaciliteiten
Een van de belangrijkste gevolgen van het niet-ondernemer zijn, is dat je geen gebruik kunt maken van de vele ondernemersfaciliteiten die de Belastingdienst aanbiedt. Deze faciliteiten zijn er om ondernemers te stimuleren en te ondersteunen. Voorbeelden van deze faciliteiten zijn⁚
- De zelfstandigenaftrek⁚ Deze aftrekpost verlaagt je belastbaar inkomen.
- De startersaftrek⁚ Deze aftrekpost is speciaal voor ondernemers die net zijn begonnen.
- De MKB-winstvrijstelling⁚ Deze vrijstelling zorgt ervoor dat je minder belasting hoeft te betalen over de winst van je bedrijf.
- De investeringsaftrek⁚ Deze aftrekpost is bedoeld om ondernemers te stimuleren om te investeren in hun bedrijf.
Als je geen ondernemer bent, dan kun je geen gebruik maken van deze faciliteiten. Dit kan betekenen dat je meer belasting moet betalen dan je zou hoeven te doen als je wel ondernemer zou zijn.
Belasting betalen over winst
Als je geen ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, dan betaal je belasting over je winst. Dit betekent dat je belasting moet betalen over het verschil tussen je inkomsten en je uitgaven. Voor ondernemers geldt een andere regeling, waarbij ze vaak belasting betalen over hun omzet. Dit verschil kan een aanzienlijk verschil betekenen in de hoeveelheid belasting die je moet betalen. Als je geen ondernemer bent, dan kun je bijvoorbeeld niet gebruik maken van de MKB-winstvrijstelling, waardoor je meer belasting moet betalen over je winst. Daarnaast kun je ook geen gebruik maken van de verschillende aftrekposten die speciaal voor ondernemers zijn bedoeld. Dit kan ertoe leiden dat je meer belasting moet betalen dan je zou hoeven te doen als je wel ondernemer zou zijn.
Wanneer ben je geen ondernemer?
Als je geen winst maakt of geen KvK-nummer hebt, dan ben je waarschijnlijk geen ondernemer voor de inkomstenbelasting.
Geen winst maken
Een van de belangrijkste criteria om te bepalen of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, is of je winst maakt. Als je structureel verlies lijdt, dan ben je volgens de Belastingdienst geen ondernemer. Het is belangrijk om te benadrukken dat het niet alleen gaat om het maken van winst, maar ook om de intentie om winst te maken. Als je bijvoorbeeld een hobby hebt die je wat geld oplevert, maar die je niet met de intentie om winst te maken uitoefent, dan ben je geen ondernemer. De Belastingdienst kijkt naar verschillende factoren om te bepalen of je winstoogmerk hebt. Zo kijken ze bijvoorbeeld naar je inspanningen om winst te maken, zoals je investering in je bedrijf, je marketingactiviteiten en de tijd die je aan je bedrijf besteedt. Als je geen winstoogmerk hebt, dan ben je geen ondernemer en kun je geen gebruik maken van de ondernemersfaciliteiten.
Geen KvK-nummer
Een KvK-nummer is geen garantie dat je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Het is een belangrijk onderdeel van het ondernemerschap, maar het is niet het enige criterium. De Belastingdienst kijkt naar verschillende factoren om te bepalen of je ondernemer bent. Als je geen KvK-nummer hebt, dan is het moeilijker om aan te tonen dat je ondernemer bent. Je kunt dan bijvoorbeeld geen gebruik maken van de zelfstandigenaftrek of de startersaftrek. Het is belangrijk om te weten dat je ook ondernemer kunt zijn zonder KvK-nummer. Als je bijvoorbeeld een freelance schrijver bent die geen winst maakt, dan ben je geen ondernemer, ook al heb je wel een KvK-nummer. De Belastingdienst kijkt naar de feitelijke omstandigheden om te bepalen of je ondernemer bent. Het is dus belangrijk om je goed te informeren over de regels en om in contact te komen met de Belastingdienst als je vragen hebt.
Conclusie
Of je nu ondernemer bent voor de inkomstenbelasting of niet, heeft grote gevolgen voor je financiële situatie. Als je geen ondernemer bent, dan kun je geen gebruik maken van de ondernemersfaciliteiten en betaal je belasting over je winst in plaats van over je omzet. Dit kan leiden tot een hogere belastingdruk. Het is daarom belangrijk om te weten of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting en om je goed te informeren over de regels. Als je twijfelt, dan kun je altijd contact opnemen met de Belastingdienst. Het is belangrijk om je goed te laten adviseren om te zorgen dat je niet te veel belasting betaalt.
Bekijk ook
Gevolgen van Overlijden van een Ondernemer: Wat te doen?
Overlijden van een Ondernemer: Praktische Informatie & Advies >>
Gevolgen Te Laat Aangifte Inkomstenbelasting: Wat Te Doen?
Te Laat Aangifte Inkomstenbelasting: Boetes & Oplossingen >>
Overgang van onderneming: Gevolgen voor zzp'ers
Wat zijn de gevolgen van een overgang van onderneming voor jouw zzp-status? >>
Welke Gegevens Nodig voor Aangifte Inkomstenbelasting? - Compleet overzicht
Aangifte Inkomstenbelasting: Alle benodigde gegevens & documenten >>
Middeling Inkomstenbelasting Berekenen: Stappenplan en Tips
Middeling Inkomstenbelasting: Bereken Je Belastingvoordeel >>