Gereedschap keuren als ZZP'er: Alles wat je moet weten
De wettelijke verplichting
Er is een wettelijke verplichting om arbeidsmiddelen te keuren c.q. te inspecteren. Die verplichting is er op grond van de VCA-norm zelfs voor nieuw aangeschafte middelen. Op het arbeidsmiddel moet te zien zijn voor wanneer de volgende keuring/inspectie plaats moet vinden. Deze keuringen mogen gedaan worden door een eigen werknemer, mits deze voldoende kennis en middelen tot zijn beschikking heeft.
Wanneer moet je je gereedschap keuren?
De frequentie van gereedschapkeuringen hangt af van verschillende factoren, waaronder de gebruiksfrequentie, de aard van het gereedschap en de aanbevelingen van de fabrikant. De VCA-norm stelt dat arbeidsmiddelen minimaal eens per jaar moeten worden gekeurd. Voor elektrische apparatuur is zelfs een speciale formule ontwikkeld om de keuringsfrequentie vast te stellen, te vinden in bijlage T van de NEN 3140. De NEN 3140 norm, die in de Arbowet wordt genoemd, heeft een wettelijke status. Het Arbo-besluit zelf geeft geen specifieke frequentie aan, maar verwijst naar de diverse normen. De inspectie van het gereedschap moet worden gedocumenteerd, met informatie over het gereedschap, de datum van keuring, de keuringsinterval en de gecontroleerde punten. De documentatie dient ter beschikking te zijn voor de toezichthouder, en in de praktijk vragen opdrachtgevers soms om kopieën op de werkplek.
Voordelen van het keuren van gereedschap
Het laten keuren van je gereedschap is niet slechts een kwestie van regelnaleving, maar een waardevolle investering in de veiligheid en betrouwbaarheid van je bedrijf. Door actief in te zetten op gereedschapkeuringen, positioneer je jezelf als een betrouwbare en professionele zakenpartner. Een tijdige keuring voorkomt potentiële problemen, zoals ongevallen of schade, en zorgt voor gemoedsrust. Het keuren van gereedschap en arbeidsmiddelen is noodzakelijk voor zowel de veiligheid van de werknemers als de werkomgeving. De keuring dient minimaal één keer per jaar gedaan te worden volgens de ARBO wet en de Europese richtlijn 89/655/EEG. De keuringen zorgen ervoor dat het gereedschap voldoet aan de wettelijke veiligheids- en gezondheidseisen, en dat het veilig en betrouwbaar kan worden gebruikt.
Wie mag gereedschap keuren?
De werkgever bepaalt zelf door wie hij zijn arbeidsmiddelen laat keuren. Voorwaarde daarbij is dat dit door een deskundig persoon of instelling (artikel 7.4a, vijfde lid) wordt gedaan. Dit kan bijvoorbeeld een onafhankelijke keuringsinstantie zijn, een onderhoudsdienst van een leverancier of de technische dienst van het bedrijf zelf. ZZPers die hun gereedschap zelf willen keuren, kunnen een cursus volgen om keurmeester te worden. Er zijn verschillende cursussen beschikbaar, zoals de NEN 3140 keurmeester cursus, die je in staat stelt om zelfstandig keuringen aan elektrisch gereedschap uit te voeren. Het is belangrijk om te onthouden dat het keuren van gereedschap een verantwoordelijke taak is, en dat het belangrijk is om de juiste kennis en vaardigheden te hebben om dit goed te kunnen doen.
Kosten van gereedschap keuren
De kosten van gereedschap keuren variëren afhankelijk van het type gereedschap, de keuringsinstantie en het aantal apparaten dat wordt gekeurd. Voor ZZPers zijn er vaak speciale tarieven beschikbaar. Sommige keuringsbedrijven bieden tarieven per eenheid, waarbij de prijs per apparaat afhangt van het aantal apparaten dat wordt gekeurd. Andere keuringsbedrijven hanteren een vast tarief per keuring, ongeacht het aantal apparaten. Naast de keuringskosten kunnen er ook extra kosten in rekening worden gebracht voor vervoer, reistijd en administratie. Het is verstandig om vooraf verschillende keuringsbedrijven te vergelijken en offertes aan te vragen om de beste deal te vinden.
Keuringsfrequentie
De vraag hoe vaak elektrisch gereedschap geïnspecteerd moet worden, hangt af van de gebruiksfrequentie van het gereedschap en de aanbevelingen van de fabrikant. Algemene richtlijnen vereisen dat inspecties op vier belangrijke tijdstippen plaatsvinden⁚ vóór gebruik, periodiek tijdens gebruik, na gebruik en na een incident. De VCA-norm stelt dat arbeidsmiddelen minimaal eens per jaar moeten worden gekeurd. Voor elektrische apparatuur is zelfs een speciale formule ontwikkeld om de keuringsfrequentie vast te stellen, te vinden in bijlage T van de NEN 3140. De NEN 3140 norm, die in de Arbowet wordt genoemd, heeft een wettelijke status. Het Arbo-besluit zelf geeft geen specifieke frequentie aan, maar verwijst naar de diverse normen.
Wat wordt er gekeurd?
De keuring van gereedschap omvat een grondige inspectie van het gereedschap om te controleren of het veilig en betrouwbaar is. Er wordt gekeken naar de algemene staat van het gereedschap, de aanwezigheid van slijtage, beschadigingen of defecten. Ook wordt gecontroleerd of het gereedschap geschikt is voor het beoogde gebruik en of het voldoet aan de relevante veiligheidsnormen. De keuring van elektrisch gereedschap omvat onder meer het controleren van de bedrading, de stekker, de isolatie en de werking van de schakelaars. Het keuren van handgereedschap omvat het controleren op slijtage, beschadigingen en de juiste werking. Tijdens de keuring wordt er gekeken naar de veiligheid van het gereedschap en of het veilig kan worden gebruikt.
De NEN 3140 norm
De NEN 3140 norm is een belangrijke norm voor de veiligheid van elektrische installaties en apparaten. Deze norm is van toepassing op alle elektrische apparaten en installaties die in Nederland worden gebruikt, inclusief elektrisch gereedschap. De NEN 3140 norm stelt eisen aan de veiligheid, de constructie, de installatie en het onderhoud van elektrische apparaten en installaties. De norm heeft als doel om het risico op elektrische schokken, brand en andere ongevallen te minimaliseren. De NEN 3140 norm wordt in de Arbowet genoemd en heeft dus een wettelijke status. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat elektrisch gereedschap voldoet aan de NEN 3140 norm om de veiligheid te waarborgen.
Tips voor ZZPers
ZZPers die veel samenwerken met andere bedrijven op de bouwplaats moeten hun gereedschap laten keuren, omdat zij dan als werknemer worden gezien. ZZPers die volledig zelfstandig op de bouwplaats functioneren hoeven hun gereedschap en materieel niet te laten keuren. Ook hoeven zij geen risico-evaluatieformulier in te vullen. Het is belangrijk om te onthouden dat het keuren van gereedschap een verantwoordelijke taak is, en dat het belangrijk is om de juiste kennis en vaardigheden te hebben om dit goed te kunnen doen. Het is verstandig om vooraf verschillende keuringsbedrijven te vergelijken en offertes aan te vragen om de beste deal te vinden. Het keuren van gereedschap en arbeidsmiddelen is noodzakelijk voor zowel de veiligheid van de werknemers als de werkomgeving. De keuring dient minimaal één keer per jaar gedaan te worden volgens de ARBO wet en de Europese richtlijn 89/655/EEG.
Bekijk ook
Gereedschap Verzekeren ZZP: bescherm je investering met een goede verzekering
Gereedschap Verzekeren ZZP: vind de ideale verzekering voor jouw gereedschap >>
Gereedschap afschrijven als ZZP'er: Regels en tips
Gereedschap afschrijven ZZP: Optimaliseer je belastingaangifte >>
Gereedschap Kopen als ZZP'er: Tips en Advies
ZZP Gereedschap: De Beste Keuzes voor Je Werk >>
ZZP Opdrachten Sales: Tips en Strategieën
ZZP Sales Opdrachten: Klantenaanpak, Tips en Strategieën >>
Freelance Schrijver Vacature: Vind Je Droombaan Als Tekstschrijver
Ben Je Op Zoek Naar Een Freelance Schrijver Vacature? >>