Geen Aangifte Inkomstenbelasting: Mogelijkheden en voorwaarden

Wanneer ben je verplicht om aangifte te doen?

Je bent verplicht om aangifte inkomstenbelasting te doen als je een aangiftebrief hebt ontvangen van de Belastingdienst. Dit geldt ook als je niets hoeft te betalen of zelfs geld terugkrijgt van de Belastingdienst. De Belastingdienst verstuurt de aangiftebrieven in januari en februari.

Als je een uitnodiging hebt gekregen van de Belastingdienst moet je aangifte doen vanaf 1 maart t/m 30 april.

Kortom⁚ je moet belastingaangifte doen als je een aangiftebrief krijgt. Als je niet meer zeker weet of je zo'n brief ontvangen hebt, log dan in op Mijn Belastingdienst, inkomstenbelasting. Als je een aangiftebrief hebt gekregen vind je deze terug onder Belastingjaar 2023 en...

Wanneer ben je niet verplicht om aangifte te doen?

Soms hoef je geen aangifte te doen. Dat is het geval als je minder dan 52 euro moet bijbetalen of als je minder dan 17 euro terugkrijgt. Geldt dat voor jou, maar heb je recht op inkomensafhankelijke regelingen zoals toeslagen? Dan moet je altijd aangifte doen. Je kunt een proefberekening maken.

U hoeftgeenaangifte tedoen als u minder dan 17 euro terugkrijgt, want dat betaalt de Belastingdienst niet uit.

Je kunt een proefberekening maken om te bepalen of je verplicht bent om aangifte te doen.

U moet belasting betalen als na het invullen van de aangifte blijkt dat u meer dan de aanslaggrens moet betalen, dan bent u verplicht om aangifte te doen. U kunt gelijk na het invullen de aangifte versturen. Verstuur uw aangifte in ieder geval vóór 14 juli volgend op het belastingjaar.

Gevolgen van het niet doen van aangifte

Het niet doen van aangifte is een misdrijf en kan dus een strafblad tot gevolg hebben. Een strafblad kan het verkrijgen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) bemoeilijken waardoor bepaalde beroepen niet kunnen worden uitgeoefend. In sommige gevallen kan een visum of een verblijfsvergunning...

In de wet is bepaald dat het niet of niet tijdigdoen vanaangifte kan worden bestraft met een strafrechtelijke geldboete of een gevangenisstraf. Voor het te laat indienen van deaangifte of te laat betalen van de verschuldigde belasting kan een fiscale boete worden opgelegd.

De fiscus kan beslissen om je in de plaats van of bovenop een boete, ook nog een belastingverhoging op te leggen van 10 tot 200 procent. Opgelet⁚ als de niet aangegeven inkomsten lager zijn dan 2.500 euro, dan vervalt die verhoging.

Als je de belastingaangifte te laat verzendt, heb je gelukkig niet meteen een boete aan je broek. Wat kun je nog doen en wat zijn de gevolgen als je de belastingaangifte te laat indient?

De boete is dan 25 tot 100% van de belasting die je moet betalen. De boete kan zelfs uitkomen op 3 keer de belasting over de inkomsten uit het vermogen ( box 3 ).

Als je geen aangiftebrief ontvangt, maar toch verplicht bent om aangifte te doen, dan kun je een boete krijgen van maximaal 5514 euro. De regels daarvoor zijn iets anders.

Als de Belastingdienst kan bewijzen dat je met opzet of grove schuld geen aangifte deed, kun je een boete krijgen die nog hoger is dan 5514 euro. Het bedrag van de boete hangt af van belasting die je schuldig bent.

Dien je de aangifte te laat in, dan moet je waarschijnlijk rente betalen over de aanslag. Tenminste, als blijkt dat je over 2023 belasting moet bijbetalen. Het belastingrentetarief is per 1 januari 2024 verhoogd naar 7,5%, daarvoor was de rente vanaf 1 juni 2023 6%.

Krijg je juist geld terug? Dan ontvang je de teruggave pas bij een latere aangifte. Daarover krijg je geen belastingrente. Tenzij de Belastingdienst veel te lang treuzelt bij het opleggen van de aanslag.

Als je een belastingaanslag te laat betaalt, krijg je te maken met invorderingsrente. Per 1 januari 2024 is de invorderingsrente 4%. De Belastingdienst rekent ook invorderingsrente als je uitstel van betaling hebt aangevraagd.

Aangiftebrief ontvangen?

Als je een aangiftebrief ontvangt, dan ben je verplicht om belastingaangifte tedoen over 2023. Maar ook als jegeen brief ontvangt kan het verplicht of juist slim zijn omaangifte tedoen. Waarom is het slim om tochaangifte tedoen en hoe kun je over de afgelopen jaren geld terugkrijgen?

Als je een aangiftebrief hebt ontvangen van de Belastingdienst, dan is belastingaangiftedoen verplicht. Ook als je niets hoeft te betalen of zelfs geld terugkrijgt van de Belastingdienst. De Belastingdienst verstuurt de aangiftebrieven in januari en februari.

Moet ik aangifte Inkomstenbelasting doen? Als je een uitnodiging hebt gekregen van de Belastingdienst moet je aangifte doen vanaf 1 maart t/m 30 april. Heb je ... Kortom⁚ je moet belastingaangifte doen als je een aangiftebrief krijgt. Als je niet meer zeker weet of je zo'n brief ontvangen hebt, log dan in op Mijn Belastingdienst, inkomstenbelasting. Als je een aangiftebrief hebt gekregen vind je deze terug onder Belastingjaar 2023 en...

Ook als u buiten Nederland woont en inkomsten hebt uit Nederland, kan het zijn dat u aangifte moet doen. Of u aangifte inkomstenbelasting moet doen, leest u bij⁚ Moet ik aangifte inkomstenbelasting doen?

Heb je geen aangiftebrief ontvangen? En hoef je niet verplicht aangifte te doen? Dan heb je 5 jaar de tijd om alsnog aangifte te doen. In 2024 kun je nog aangifte doen over het jaar 2019.

Als je een uitnodiging hebt gekregen van de Belastingdienst moet je aangifte doen vanaf 1 maart t/m 30 april.

Aangiftebrief niet ontvangen?

Hebt ugeen brief gehad? Dan kunt u het beste zelf controleren of uaangifte moetdoen. Vul deaangifte helemaal in, maar verstuur hem nog niet⁚ Moet u 52 euro of meer betalen? Doe dan zo snel mogelijkaangifte. Doe dit vóór 14 juli, anders kunt u een boete krijgen. Krijgt u 17 euro of meer terug?

Als je vergeten bent vóór 1 mei aangifte te doen of uitstel aan te vragen, krijg je gelukkig niet direct een boete. Je krijgt eerst een herinnering en daarna een aanmaning van de Belastingdienst. In beide gevallen geeft de Belastingdienst je nog een aantal dagen om de aangifte alsnog in te dienen. Meestal is dat 10 werkdagen. De datum staat in de brief die je ontvangen hebt. Pas als je dat ook niet redt, krijg je een boete. De boete wordt dan onmiddellijk gegeven, ook als je maar een paar minuten te laat bent. De eerste keer krijg je een verzuimboete van 385 euro. De boete is ook 385 euro als je de belastingaangifte voor de tweede keer te laat indient. Ben je dan nog te laat, dan kun je een boete verwachten van maximaal 5514 euro. Op de website van de Belastingdienst staat ook een bedrag van 68 euro voor het te laat aangifte doen. Dit bedrag is alleen voor de aangifte omzetbelasting van ondernemers;

De herinneringsprocedure en boeteprocedure geldt alleen als je van de Belastingdienst een bericht krijgt om aangifte te doen. Ontving je geen aangiftebrief, maar moet je toch verplicht aangifte doen? Dan kun je een boete krijgen van maximaal 5514 euro. De regels daarvoor zijn iets anders.

Als je geen aangiftebrief ontvangt, maar toch verplicht bent om aangifte te doen, dan kun je een boete krijgen van maximaal 5514 euro. De regels daarvoor zijn iets anders.

Heb je geen aangiftebrief ontvangen? En hoef je niet verplicht aangifte te doen? Dan heb je 5 jaar de tijd om alsnog aangifte te doen. In 2024 kun je nog aangifte doen over het jaar 2019.

De herinneringsprocedure en boeteprocedure geldt alleen als je van de Belastingdienst een bericht krijgt om aangifte te doen. Ontving je geen aangiftebrief, maar moet je toch verplicht aangifte doen? Dan kun je een boete krijgen van maximaal 5514 euro. De regels daarvoor zijn iets anders.

Bekijk ook

Ben ik een ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Wel of geen ondernemer: Wat betekent dit voor jouw inkomstenbelasting? >>

Geen ondernemer voor de Belastingdienst: Wat betekent dit voor jou?

Geen ondernemer voor de Belastingdienst: Een duidelijke uitleg >>

ZZP zonder 1225 Uur: Wat zijn de gevolgen?

ZZP zonder 1225 Uur: Gevolgen voor ZZP'ers >>

Inkomstenbelasting niet kunnen betalen: wat zijn de opties?

Kan je je inkomstenbelasting niet betalen? Ontdek je opties >>

Subsidies voor Startende Ondernemers: Een compleet overzicht

Subsidies: Vind de juiste ondersteuning voor je bedrijf >>