Wat zijn de regels voor de inkomstenbelasting bij een gebroken boekjaar? Ontdek het hier!
Wat is een gebroken boekjaar?
Een gebroken boekjaar is een boekjaar dat niet van 1 januari tot en met 31 december loopt. Met een gebroken boekjaar kan een onderneming aansluiting bij een bepaald seizoen. Denk aan een voetbalclub waar het seizoen van september tot en met augustus loopt. Start je midden in het kalenderjaar met jouw onderneming, dan heb je te maken met een gebroken boekjaar. Jouw boekjaar loopt vanaf het moment dat je de onderneming start tot het einde van het jaar.
Wanneer doe je aangifte bij een gebroken boekjaar?
Hebt u een gebroken boekjaar? Dan doet u aangifte binnen 5 maanden na het einde van het boekjaar. Bij een kort boekjaar dat eindigt op 31 december, moet uw aangifte op 1 juni van het volgende jaar binnen zijn. Eindigt uw korte boekjaar in een andere maand? Dan moet u aangifte doen voor 1 april van het volgende kalenderjaar.
De Belastingdienst geeft standaard vijf maanden uitstel. Maar een gebroken boekjaar (bijvoorbeeld van mei tot en met april) is ook toegestaan.
Hebt u geen bericht gehad dat u aangifte moet doen voor de inkomstenbelasting? Dan kunt u dat tot 5 jaar terug doen. In 2024 kunt u dus nog aangifte doen over 2019.
In de tabel hieronder ziet u wanneer uw aangifte uiterlijk bij ons binnen moet zijn.
Voordelen van een gebroken boekjaar
Een gebroken boekjaar kan voor ondernemers een aantal voordelen met zich meebrengen.
Ten eerste biedt een gebroken boekjaar de mogelijkheid om de winst in de aangifte inkomstenbelasting over een bepaalde periode op te geven. Dit kan handig zijn voor ondernemers met een seizoensgebonden bedrijf. De fiscus komt hierin tegemoet.
Ten tweede kan een gebroken boekjaar de administratieve lasten voor ondernemers verminderen. Doordat de winst over een kortere periode wordt berekend, is het mogelijk om de administratie efficiënter te beheren.
Daarnaast kan een gebroken boekjaar de liquiditeit van een onderneming verbeteren. Doordat de winst over een kortere periode wordt berekend, is het mogelijk om de winst sneller te ontvangen.
Tot slot kan een gebroken boekjaar de winstgevendheid van een onderneming verbeteren. Door de winst over een kortere periode te berekenen, is het mogelijk om de winstgevendheid beter te monitoren en te beheren.
Aangifte inkomstenbelasting bij een gebroken boekjaar
Als ZZPer doe je aan het eind van het boekjaar aangifte inkomstenbelasting, zoals je dat misschien ook in loondienst al wel eens hebt gedaan. Het grote verschil is dat je nu de winst uit onderneming aangeeft, in plaats van het loon dat je hebt ontvangen.
Bij een boekhouding over een kalenderjaar geeft u het resultaat uit uw onderneming aan de aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting over dat betreffende jaar. Bij een gebroken boekjaar werkt dat net anders.
De winst van het eerste deel wordt ... Als u in de inkomstenbelasting een gebroken boekjaar hanteert, wordt de winst van dat boekjaar toegerekend aan het kalenderjaar waarin het desbetreffende boekjaar eindigt....
Geniet je in de hoedanigheid van ondernemer of zzper winst dan dien je deze winst in je aangifte inkomstenbelasting per kalenderjaar waar dat betrekking op heeft aan te geven.
Uitstel aanvragen voor de aangifte
Buitenlandse belastingplichtigen of belastingplichtigen met een gebroken boekjaar moeten uitstel vragen via het formulier Aanvraag Individueel uitstel aangifte vennootschapsbelasting (hierna⁚ het formulier uitstel).
Als u uw aangifte vennootschapsbelasting niet op tijd kunt indienen, kunt u uitstel aanvragen.
De Belastingdienst meldt een onjuist tarief bij de aangifte vennootschapsbelasting via het aangifteformulier in Mijn Belastingdienst Zakelijk bij een gebroken boekjaar 2020/2021.
Over een gebroken en/of verlengd boekjaar doet men aangifte voor het jaar waarin het boekjaar aanvangt.
Bekijk ook
Boekjaar Startende Onderneming: Wat je moet weten
Het boekjaar van je startende onderneming: Tips en trucs >>
Boekwaarde Einde Boekjaar ZZP: Bereken je winst!
Boekwaarde Einde Boekjaar ZZP: Een stap-voor-stap gids >>
Is deze onderneming in dit boekjaar gestart?
Nieuwe onderneming in dit boekjaar? Check deze belangrijke informatie >>
Hoeveel uur moet je minimaal werken als ZZP'er? Ontdek de regels!
ZZP-uren: Wat is het minimum aantal uren voor een succesvolle onderneming? >>
ZZP Point Amersfoort: Alles voor de ZZP'er!
ZZP Point Amersfoort: Ondersteuning en advies voor ZZP'ers >>