Franchise ondernemen: Ontdek de voor- en nadelen

Wat is franchise?

Als een bedrijf wil uitbreiden kan het er voor kiezen om zelf een nieuwe vestiging te openen. Dit kost veel tijd en geld. Een andere manier van uitbreiden is door middel van franchise. In dit artikel leggen we uit wat franchise is, wat de voordelen zijn en waarom het een verstandige keuze kan...

Als franchisenemer sluit je een contract af met de eigenaar, de franchisegever, van een bestaand concept. Meestal doe je dat voor vijf jaar. Je krijgt de ruimte om je eigen bedrijf onder de naam van de franchisegever op te bouwen. Hiervoor betaal je de franchisegever een vergoeding.

Kort samengevat komt het er bij franchise op neer dat een zelfstandig ondernemer, de franchisenemer, een zakelijke overeenkomst aangaat met een franchise organisatie, de franchisegever. Tegen betaling kan de franchisenemer gebruik maken van de handelsnaam van de franchisegever.

Voordelen van franchise

Een voordeel van deze bedrijfsvorm is dat het makkelijker is om een bedrijf op te starten, omdat mensen ⎼ jouw klanten ⏤ al bekend zijn met deze formule. Ook kan je als franchisenemer meteen een compleet product- of dienstenpakket aanbieden. Je hebt dus meer kans op succes bij het starten van...

Je profiteert namelijk van bestaande naamsbekendheid, de schaalvoordelen en je kunt leunen op de aanwezige ondernemerservaring en deskundigheid die jij nog moet opdoen. Grote investeringen in marketingadvies- en tools hoef je ook niet te maken. Hoe zit dat bij jou?

Franchising is een vaak een goede manier voor organisaties om snel te groeien die de voordelen van schaal combineert met de voordelen van een lokale ondernemer. Er zijn echter ook nadelen. Je online privacy beschermen is belangrijk, daar is geen ontkennen aan. Maar de mate waarin je dat doet, bepaal je zelf. Het is een goed idee om daarbij zowel de voor- als nadelen af te wegen. En die lees je hier.

Voordelen voor de franchisenemer

Een voordeel van deze bedrijfsvorm is dat het makkelijker is om een bedrijf op te starten, omdat mensen ⏤ jouw klanten ⏤ al bekend zijn met deze formule. Ook kan je als franchisenemer meteen een compleet product- of dienstenpakket aanbieden. Je hebt dus meer kans op succes bij het starten van een eigen bedrijf.

Je profiteert namelijk van bestaande naamsbekendheid, de schaalvoordelen en je kunt leunen op de aanwezige ondernemerservaring en deskundigheid die jij nog moet opdoen. Grote investeringen in marketingadvies- en tools hoef je ook niet te maken;

De franchisegever zal je helpen met het ontwikkelen van je eigen bedrijf en je zal toegang hebben tot de kennis en ervaring van de franchisegever. Je zal ook profiteren van de marketing- en reclamecampagnes van de franchisegever.

Voordelen voor de franchisegever

Wat zijn de voordelen voor de franchisegever? Andere ondernemingen investeren in jouw concept. Een goed en uitgekiend franchiseconcept stelt u in staat om sneller en efficiënter te groeien. Het is een aantrekkelijke manier om uw concept uit te breiden zonder zelf te investeren in nieuwe vestigingen.

De franchisegever heeft de mogelijkheid om zijn merk en zijn concept te verspreiden naar een grotere markt. De franchisegever kan profiteren van de expertise van de franchisenemer en de franchisenemer kan helpen bij het ontwikkelen van nieuwe ideeën.

De franchisenemers zijn ondernemer en hebben een economisch belang bij het succes van de franchise. Dit betekent dat zij gemotiveerd zijn om hard te werken en om ervoor te zorgen dat de franchise succesvol is. De franchisegever kan profiteren van de inzet van de franchisenemers.

Nadelen van franchise

De voordelen maken deel uit van het franchisesysteem dat bepaalde kosten met zich meebren. De franchisenemer draagt zelf het ondernemersrisico; er is geen garantie dat je jouw investering terugverdient.

De voordelen maken deel uit van het franchisesysteem dat bepaalde kosten met zich meebren. De franchisenemer draagt zelf het ondernemersrisico; er is geen garantie dat je jouw investering terugverdient.

De voordelen maken deel uit van het franchisesysteem dat bepaalde kosten met zich meebren. De franchisenemer draagt zelf het ondernemersrisico; er is geen garantie dat je jouw investering terugverdient.

Bekijk ook

Franchise Ondernemers Gezocht: Vind jouw ideale franchise

Franchise Ondernemers Gezocht: Tips voor succesvolle franchise-onderneming >>

Franchise Contract: Alles wat Je Moet Weten

Wat is een Franchise Contract en Hoe Werkt Het? >>

Franchise Jaarruimte 2018: Alles wat je moet weten

Franchise Jaarruimte 2018: De Complete Gids >>

Werken als Zzp Doktersassistente: Een Uitleg

Zzp Doktersassistente: Mogelijkheden en Tips >>

Inkomstenbelasting schijven 2010: hoe werkt het systeem?

Inkomstenbelasting Schijven 2010: Een terugblik op het tariefensysteem >>