Wat zijn de voordelen en nadelen van een fiscale partner in jouw onderneming?

Wat is fiscaal partnerschap?

Fiscaal partnerschap is de regeling waarbij twee (of meer) personen gezamenlijk aangifte doen voor de inkomstenbelasting en daarmee dus fiscaal partners zijn.

Deze regeling is niet alleen van toepassing op particulieren zonder eigen bedrijf, maar ook op ondernemers, zoals zelfstandige ondernemers (zzpers) en Directeur-grootaandeelhouders (DGAs) van besloten vennootschappen.

Ben je als fiscale partners aangemerkt dan ben je het hele jaar fiscale partners en doe je samen aangifte en verdeel je inkomsten en aftrekposten.

De manier waarop je de gemeenschappelijke inkomsten verdeelt, kan van invloed zijn op de belasting en premie die je moet betalen of terugkrijgt; Iedere verdeling mag, als het totaal maar 100 is. Degene met het hoogste inkomen kan bijvoorbeeld de kosten aftrekken. Daardoor krijg je het grootste belastingvoordeel.

Je bent getrouwd of hebt een geregistreerd partnerschap. Dan ben je elkaars fiscale partner vanaf het moment dat je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat. Als je op hetzelfde adres staat ingeschreven ben je elkaars fiscaal partner vanaf het moment dat je samen op hetzelfde adres stond ingeschreven bij de gemeente.

Je bent niet getrouwd en hebt geen geregistreerd partnerschap. Maar er staat wel iemand ingeschreven op jouw adres.

Je bent ook fiscale partners als je voldoet aan 1 van de volgende voorwaarden⁚

Heb je de belastingdienst verzocht om geen fiscale partners meer te zijn voor de inkomstenbelasting? Dan ben je ook geen toeslagpartners meer.

Voordelen van fiscaal partnerschap voor ondernemers

Een van de belangrijkste voordelen van het fiscaal partnerschap is het belastingvoordeel dat kan ontstaan wanneer er sprake is van ongelijke inkomens binnen het partnerschap. Ben je fiscale partners en verdient de ene partner aanzienlijk meer dan de andere, dan kan het fiscaal partnerschap leiden tot een lagere totale belastingaanslag. De hoger verdienende partner kan een deel van zijn of haar inkomen toerekenen aan de partner met een lager inkomen, waardoor het progressieve belastingtarief gunstiger wordt toegepast.

Ondernemers hebben vaak recht op verschillende aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling. In een fiscaal partnerschap kunnen deze aftrekposten verdeeld worden tussen de partners, wat kan leiden tot een verlaging van de belastingdruk voor beide partners.

Je krijgt meewerkaftrek als je in een jaar aan alle volgende voorwaarden voldoet⁚ je bent ondernemer en voldoet aan het urencriterium en jouw fiscale partner werkt zonder vergoeding in jouw onderneming, of de vergoeding die je hiervoor betaalt is minder dan 5.000.

Als je als ondernemer vermogen hebt dat in box 3 valt, bijvoorbeeld spaargeld of beleggingen, kan het fiscaal partnerschap gunstig zijn. Bij fiscaal partnerschap wordt het gezamenlijke vermogen in box 3 belast, wat kan leiden tot een lagere belastingdruk in vergelijking met individuele aangiften.

Het heffingsvrije vermogen in box 3 is in 2023 verhoogd naar 57.000 (was 50.650 in 2022). Dit is voor fiscale partners dus 114.000.

Het kabinet wil schulden en vorderingen tussen ouders en minderjarige kinderen niet meer belasten in box 3. Dit geldt ook voor schulden en vorderingen tussen fiscale partners. Vanaf 2024 hoef je deze schulden niet meer op te geven aan de belasting. Het kabinet wil zo de belasting op vermogen beter verdelen.

Door fiscaal partnerschap kunnen partners gezamenlijk recht hebben op bepaalde heffingskortingen, zoals de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Dit kan leiden tot aanzienlijke belastingbesparingen, vooral als een van de partners geen of weinig inkomen heeft uit arbeid.

Nadelen van fiscaal partnerschap voor ondernemers

Een van de grootste nadelen van fiscaal partnerschap voor ondernemers is de hoofdelijke aansprakelijkheid. Dit betekent dat beide partners volledig aansprakelijk zijn voor de belastingschulden van het partnerschap. Als een van de partners niet aan zijn of haar belastingverplichtingen voldoet, kan de Belastingdienst beide partners aanspreken voor de volledige schuld, zelfs als de andere partner te goeder trouw handelde.

Hoewel fiscaal partnerschap voordelen kan bieden bij ongelijke inkomens, kan het ook leiden tot het verlies van bepaalde belastingvoordelen, zoals de zelfstandigenaftrek. Als ondernemer met een fiscale partner, verlies je mogelijk het recht op de zelfstandigenaftrek als je niet voldoet aan het zogenaamde urencriterium.

De MKB-winstvrijstelling is een andere fiscale aftrekpost die van toepassing is op ondernemers. Bij fiscaal partnerschap moeten de partners de winst uit de onderneming gezamenlijk aangeven, wat kan leiden tot het verlies van deze vrijstelling als een van de partners geen ondernemer is.

Fiscaal partnerschap kan leiden tot een complexere administratie en boekhouding. Het is belangrijk om de inkomsten en uitgaven van beide partners zorgvuldig bij te houden en te verdelen, wat extra tijd en moeite kan kosten. Bovendien kan het lastig zijn om belastingaangiften en financiële zaken te regelen als je als partners het niet eens bent over de verdeling van inkomsten en aftrekposten.

Bij het overwegen van fiscaal partnerschap moet je als ondernemer de volgende punten in gedachten houden⁚

Is jouw pensioenpot al gevuld voor een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak . Als u eenfiscalepartner hebt, kan dit gevolgen hebben voor de belasting die u moet betalen of die u terugkrijgt. U kunt dan namelijk samen met uwfiscalepartner aangifte inkomstenbelasting doen en bepaalde inkomsten en aftrekposten tussen u beiden verdelen.

Conclusie

Fiscaal partnerschap kan zowel voordelen als nadelen hebben. Het is belangrijk om de voorwaarden en gevolgen te begrijpen voordat u beslist om fiscale partners te worden of te blijven. Zorg ervoor dat u goed geïnformeerd bent en indien nodig advies inwint.

U mag uw gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten verdelen U kunt in uw aangifte bepaalde inkomsten en aftrekposten verdelen tussen u en uw fiscale partner. De manier waarop u deze verdeelt, kan van invloed zijn op de belasting en premie die u betaalt of terugkrijgt.

Aftrekposten kunnen meer opleveren als de ene partner een hoger belastingtarief betaalt dan de andere partner. Als de inkomens erg uiteenlopen, kan dat dus belastingvoordeel oplevere [...] [...] [end of information from the Internet]

Bekijk ook

ZZP'er: Verklaringen Betalingsgedrag & Fiscale Verplichtingen

Betalingsgedrag en Fiscale Verplichtingen: Een Gids voor ZZP'ers >>

Bereken je fiscale winst als ZZP'er met onze handige tool

ZZP Fiscale Winst Berekenen: Eenvoudig en Accuraat >>

Wat is Fiscale Winst voor ZZP'ers?

Fiscale Winst ZZP: Eenvoudige Uitleg >>

Fiets van de zaak als ZZP'er: Wat zijn de bijtellingsregels?

Fiets van de zaak als ZZP'er: Alles over de bijtelling >>

Starten als ZZP'er naast je vaste baan: Tips en valkuilen

Starten als ZZP'er naast je Vaste Baan: Tips en Valkuilen >>