Verreken dividendbelasting met inkomstenbelasting: alles wat je moet weten.

Wat is dividendbelasting?

Dividendbelasting is de belasting die wordt ingehouden op het dividend dat u ontvangt als aandeelhouder van een onderneming. Dividend is de betaling van (een deel van) de winst van een onderneming aan haar aandeelhouders. In dit artikel leg ik uit hoe dividendbelasting verrekenen met de inkomstenbelasting in de praktijk uitpakt. Dit hangt af van het soort aandelen dat u hebt en of u een aanmerkelijk belang hebt in de onderneming.

Wanneer kunt u dividendbelasting verrekenen?

U kunt in uw aangifte inkomstenbelasting over 2022 de ingehouden dividendbelasting verrekenen. U geeft dan aan dat u 500 aan dividend hebt ontvangen en 75 aan dividendbelasting hebt betaald. U krijgt dan de volledige 75 terug, omdat het belastingtarief voor ontvangen dividend in box 3 0 is.

U kunt in uw aangifte inkomstenbelasting over 2022 de ingehouden dividendbelasting verrekenen. U geeft dan aan dat u 10.000 aan dividend hebt ontvangen en 1.500 aan dividendbelasting hebt betaald.

U moet dan nog wel belasting betalen over het ontvangen dividend volgens het tarief van box 2. Dit is 26,9 van 10.000 2.690.

Uw netto belasting in box 2 is dan 2.690 1.500 1.190.

Als u belegt in Nederlandse dividendaandelen, ETFs of beleggingsfondsen, waarbij de Nederlandse dividendbelasting van 15 is ingehouden, dan kunt u deze terugvragen via uw aangifte inkomstenbelasting. Dit is niet afhankelijk van uw vermogen of inkomen en heffingskortingen spelen ook geen rol.19 дек. 2023 г.

In uw aangifte geeft u onder reguliere voordelen het bruto dividend aan van 10.000. Over 2023 betaalt u hierover 2;690 inkomstenbelasting. De ingehouden dividendbelasting van 1.500 wordt hiermee verrekend. U geeft dit aan onder te verrekenen ingehouden dividendbelasting.

Wanneer je als particulier belegt in aandelen of ETFs, kun je te maken krijgen met dividendbelasting. Dat is de belasting die geheven wordt op de winst die wordt uitgekeerd aan de aandeelhouder. Dividendbelasting kunt u vaak verrekenen met de vermogensbe..;

Je vraagt de vrijstelling aan door in je aangifte personenbelasting in vak VII, code 1437 of 2437 (partner), de roerende voorheffing van de vrijgestelde dividenden te vermelden. Het bedrag aan ontvangen dividend moet je niet vermelden in je aangifte. De vrijstelling van 800,00 dividend geldt per partner.

[...] [...] [end of information from the Internet]

Hoe werkt de verrekening van dividendbelasting in de praktijk?

De dividendbelasting bedraagt 15 in 2024. De uitkerende vennootschap betaalt de dividendbelasting van 15 over het dividendbedrag. De ontvanger van het dividendgeld (de aandeelhouder) mag de betaalde dividendbelasting verrekenen met de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

Aandelen die niet tot een aanmerkelijk belang behoren

Als u aandelen hebt die niet tot een aanmerkelijk belang horen, dan vallen deze aandelen in box 3 (sparen en beleggen). U moet dan jaarlijks uw vermogen opgeven, inclusief de waarde van uw aandelen op 1 januari. U betaalt dan vermogensrendementsheffing over uw vermogen boven een bepaalde vrijstelling. Zie dit artikel voor een uitgebreide uitleg over de berekening van de belasting in box 3.

Als u dividend ontvangt op deze aandelen, dan wordt er dividendbelasting ingehouden. U kunt deze dividendbelasting verrekenen met de inkomstenbelasting. U moet dan in uw aangifte aangeven hoeveel dividend u hebt ontvangen en hoeveel dividendbelasting er is ingehouden.

De teveel ingehouden dividendbelasting krijgt u dan terug. U betaalt immers al vermogensbelasting over uw vermogen in box 3.

Stel dat u op 1 januari 2022 voor 10.000 aan aandelen hebt in een onderneming. U ontvangt in dat jaar 500 aan dividend, waarop 75 aan dividendbelasting wordt ingehouden. Uw vermogen in box 3 is dan 10.000 500 75 10.425.

U betaalt over dit bedrag vermogensrendementsheffing volgens het forfaitaire rendement en het tarief van box 3. Stel dat dit neerkomt op 100.

U kunt in uw aangifte inkomstenbelasting over 2022 de ingehouden dividendbelasting verrekenen. U geeft dan aan dat u 500 aan dividend hebt ontvangen en 75 aan dividendbelasting hebt betaald.

U krijgt dan de volledige 75 terug, omdat het belastingtarief voor ontvangen dividend in box 3 0 is.

Uw netto belasting in box 3 is dan 100 75 25.

Aandelen die tot een aanmerkelijk belang behoren

Als u aandelen hebt die tot een aanmerkelijk belang horen, dan vallen deze aandelen in box 2 (inkomsten uit aanmerkelijk belang). U hebt een aanmerkelijk belang als u, eventueel samen met uw fiscale partner, direct of indirect⁚

  • meer dan 5% van de aandelen in een bv of nv bezit;
  • meer dan 5% van de stemrechten in een bv of nv bezit;
  • meer dan 5% van de winst van een bv of nv kunt bepalen;
  • meer dan 5% van de verliezen van een bv of nv kunt bepalen.

Als u dividend ontvangt op deze aandelen, dan wordt er ook dividendbelasting ingehouden. U kunt deze dividendbelasting ook verrekenen met de inkomstenbelasting. U moet dan in uw aangifte aangeven hoeveel dividend u hebt ontvangen en hoeveel dividendbelasting er is ingehouden.

De teveel ingehouden dividendbelasting krijgt u dan terug. Het belastingtarief voor ontvangen dividend in box 2 is namelijk hoger dan de dividendbelasting. Het tarief voor ontvangen dividend in box 2 is 26,9.

Stel dat u op 1 januari 2022 voor 100.000 aan aandelen hebt in een bv waarin u een aanmerkelijk belang hebt. U ontvangt in dat jaar 10.000 aan dividend, waarop 1.500 aan dividendbelasting wordt ingehouden.

U betaalt over dit bedrag geen vermogensrendementsheffing, want uw aandelen vallen niet in box 3 maar in box 2.

U kunt in uw aangifte inkomstenbelasting over 2022 de ingehouden dividendbelasting verrekenen. U geeft dan aan dat u 10.000 aan dividend hebt ontvangen en 1.500 aan dividendbelasting hebt betaald.

U moet dan nog wel belasting betalen over het ontvangen dividend volgens het tarief van box 2. Dit is 26,9 van 10.000 2.690.

Uw netto belasting in box 2 is dan 2.690 1.500 1.190.

Buitenlandse bronbelasting verrekenen

Buitenlandse bronbelasting is de belasting die wordt ingehouden op de rente, royaltys of dividend die u ontvangt uit een ander land. Dit heet ook wel bronheffing . Het tarief van de buitenlandse bronbelasting kan per land verschillen.

In dit artikel leggen we uit hoe u de buitenlandse bronbelasting kunt verrekenen met de inkomstenbelasting. Dit hangt af van het soort inkomsten dat u hebt en of Nederland een belastingverdrag heeft met het land waarvan de inkomsten afkomstig zijn.

Als u rente of royaltys ontvangt uit een ander land, dan kan het zijn dat er bronheffing wordt ingehouden op deze inkomsten. De meeste landen houden echter geen bronheffing in op rente en royaltys.

Als Nederland een belastingverdrag heeft met het land waarvan de rente of royaltys afkomstig zijn, dan hebt u misschien recht op (gedeeltelijke) vrijstelling of teruggaaf van de ingehouden belasting. Dit hangt af van de afspraken die daarover in het belastingverdrag zijn gemaakt.

U kunt de buitenlandse bronbelasting verrekenen met de inkomstenbelasting als u de rente of royaltys moet opgeven als inkomen. Dit is meestal het geval als u de rente of royaltys ontvangt als ondernemer of als resultaat uit overige werkzaamheden. U geeft dan in uw aangifte aan hoeveel rente of royaltys u hebt ontvangen en hoeveel buitenlandse bronbelasting er is ingehouden.

De teveel ingehouden buitenlandse bronbelasting krijgt u dan terug. Het bedrag van de belastingverrekening kan nooit meer zijn dan de Nederlandse belasting die prorata aan het buitenlandse inkomen kan worden toegerekend.

Stel dat u als ondernemer 10.000 aan royaltys ontvangt uit Duitsland voor het gebruik van uw intellectuele eigendom. Duitsland houdt 15 bronheffing in op deze royaltys, dus u krijgt netto 8.500.

U moet deze royaltys opgeven als winst uit onderneming in box 1. Stel dat uw belastbaar inkomen uit werk en woning 50.000 is, inclusief de royaltys. U betaalt dan 37,1 belasting over dit bedrag, dus 18.550.

U kunt de ingehouden Duitse bronheffing verrekenen met de Nederlandse belasting. U geeft dan aan dat u 10.000 aan royaltys hebt ontvangen en 1.500 aan buitenlandse bronbelasting hebt betaald.

Uw netto belasting in box 1 is dan 18.550 1.500 17.050.

Verrekening van dividendbelasting in de aangifte

Als u dividend ontvangt uit een ander land, dan wordt er meestal bronheffing ingehouden op dit dividend. Het tarief van de buitenlandse bronbelasting op dividend kan per land verschillen.

Als Nederland een belastingverdrag heeft met het land waarvan het dividend afkomstig is, dan hebt u misschien recht op (gedeeltelijke) vrijstelling of teruggaaf van de ingehouden belasting. Dit hangt af van de afspraken die daarover in het belastingverdrag zijn gemaakt.

U kunt de buitenlandse bronbelasting verrekenen met de inkomstenbelasting als u het dividend moet opgeven als inkomen. Dit hangt af van het soort aandelen dat u hebt en of u een aanmerkelijk belang hebt in de onderneming.

Dividendbelasting is de belasting die wordt ingehouden op het dividend dat u ontvangt als aandeelhouder van een onderneming. U kunt deze belasting verrekenen met de inkomstenbelasting, mits u het dividend moet opgeven als inkomen.

Het maakt daarbij uit of uw aandelen tot een aanmerkelijk belang horen of niet. Als dat zo is, dan vallen uw aandelen in box 2 en betaalt u meer belasting over het ontvangen dividend dan de ingehouden dividendbelasting. Als dat niet zo is, dan vallen uw aandelen in box 3 en betaalt u geen belasting over het ontvangen dividend, maar wel over uw vermogen.

In beide gevallen kunt u de teveel ingehouden dividendbelasting terugkrijgen via uw aangifte inkomstenbelasting. Mijn naam, e-mail en site bewaren in deze browser voor de volgende keer wanneer ik een reactie plaats. Deze wordt verrekend met de inkomstenbelasting die u moet betalen. U vult zowel uw loon als de ingehouden loonheffing in uw aangifte in. Zie ook Loon, pensioen, uitkeringen en afkoopsommen. Naar boven Dividend is de betaling van (een deel van) de winst van een onderneming aan haar...

U moet in de aangifte inkomstenbelasting aangeven hoeveel Nederlandse dividendbelasting is ingehouden. Is uw organisatie gevestigd in Nederland? Dan kan uw organisatie deze ingehouden dividendbelasting verrekenen met de vennootschapsbelasting. Uw organisatie moet in de aangifte vennootscha...

Als u belegt in Nederlandse dividendaandelen, ETFs of beleggingsfondsen, waarbij de Nederlandse dividendbelasting van 15 is ingehouden, dan kunt u deze terugvragen via uw aangifte inkomstenbelasting. Dit is niet afhankelijk van uw vermogen of inkomen en heffingskortingen spelen ook geen rol.19 дек. 2023 г.

In uw aangifte geeft u onder reguliere voordelen het bruto dividend aan van 10.000. Over 2023 betaalt u hierover 2.690 inkomstenbelasting. De ingehouden dividendbelasting van 1.500 wordt hiermee verrekend. U geeft dit aan onder te verrekenen ingehouden dividendbelasting.

Wanneer je als particulier belegt in aandelen of ETFs, kun je te maken krijgen met dividendbelasting. Dat is de belasting die geheven wordt op de winst die wordt uitgekeerd aan de aandeelhouder. Dividendbelasting kunt u vaak verrekenen met de vermogensbe...

Je vraagt de vrijstelling aan door in je aangifte personenbelasting in vak VII, code 1437 of 2437 (partner), de roerende voorheffing van de vrijgestelde dividenden te vermelden. Het bedrag aan ontvangen dividend moet je niet vermelden in je aangifte. De vrijstelling van 800,00 dividend geldt per partner.

[...] [;..] [end of information from the Internet]

Bekijk ook

Dividendbelasting uit het Buitenland: Verrekenen in je Nederlandse Inkomstenbelasting

Internationale Inkomsten: Hoe verrekent je Dividendbelasting in Nederland? >>

Dividendbelasting aftrekbaar van je inkomstenbelasting? Ontdek hoe het werkt!

Dividendbelasting aftrekbaar van de inkomstenbelasting: Alles wat je moet weten >>

Dividendbelasting Aangifte Inkomstenbelasting: Alles wat je Moet Weten

Dividendbelasting: Aangifte Inkomstenbelasting voor ZZP'ers >>

Circulair ondernemen: voorbeelden en tips

Circulaire economie: voorbeelden van duurzame ondernemingen >>

ZZP projectmanager gezocht: vind de beste kandidaten

Zoek je een ZZP projectmanager? Vind de beste kandidaten! >>