Dividendbelasting aftrekbaar van de inkomstenbelasting: Alles wat je moet weten
Wat is dividendbelasting?
Dividendbelasting is een belasting die wordt geheven over dividend dat wordt uitgekeerd door bedrijven aan hun aandeelhouders; In Nederland bedraagt het tarief van de dividendbelasting 15%. Dit betekent dat als een bedrijf 100 euro dividend uitkeert aan een aandeelhouder, er 15 euro dividendbelasting wordt ingehouden.
De dividendbelasting is een zogenaamde voorheffing. Dit betekent dat de ontvanger van het dividend dit bedrag bij de aangifte van de inkomstenbelasting of de vennootschapsbelasting kan aftrekken.
Dividendbelasting als voorheffing
De dividendbelasting is een voorheffing op de inkomstenbelasting. Dit houdt in dat het bedrijf dat het dividend uitkeert dividendbelasting moet inhouden op jouw dividend en de belastingdienst vervolgens op basis van de aangifte inkomstenbelasting bekijkt of dit bedrag correct was. Eventueel moet je bijbetalen of krijg je geld terug. De dividendbelasting is dus een voorschot op de inkomstenbelasting (of vennootschapsbelasting) en de belastingdienst zal uiteindelijk bepalen hoeveel inkomstenbelasting je daadwerkelijk moet betalen.
Een voorbeeld⁚ stel je ontvangt 10.000 euro dividend. De bv houdt hierop 15% dividendbelasting in, dus 1.500 euro. Je ontvangt een netto dividend van 8.500 euro. In je aangifte geef je onder reguliere voordelen het bruto dividend aan van 10.000 euro. Over 2023 betaal je hierover 2.690 euro inkomstenbelasting. De ingehouden dividendbelasting van 1.500 euro wordt hiermee verrekend. Je betaalt dus 1.190 euro inkomstenbelasting.
Als de ontvanger een natuurlijk persoon is, wordt de dividendbelasting in mindering gebracht op de verschuldigde inkomstenbelasting. Als de ontvanger een onderneming is, dan wordt de dividendbelasting afgetrokken van de verschuldigde vennootschapsbelasting.
Hoe werkt de verrekening van dividendbelasting?
De verrekening van dividendbelasting is een belangrijk onderdeel van het belastingproces voor beleggers die dividend ontvangen. Het betekent dat je de dividendbelasting die je al hebt betaald, kunt verrekenen met de inkomstenbelasting die je moet betalen. Dit zorgt ervoor dat je niet dubbel belast wordt.
Om de dividendbelasting te verrekenen, moet je in je aangifte inkomstenbelasting aangeven hoeveel dividend je hebt ontvangen en hoeveel dividendbelasting hierop is ingehouden. De belastingdienst zal dan de ingehouden dividendbelasting verrekenen met je verschuldigde inkomstenbelasting.
Het verrekenen van dividendbelasting is eenvoudig. Je hoeft alleen maar het juiste formulier in te vullen en alle relevante informatie in te vullen. De belastingdienst zal de rest dan voor je doen.
Het verrekenen van dividendbelasting is een belangrijk recht voor beleggers. Zorg ervoor dat je van dit recht gebruik maakt om te voorkomen dat je dubbel belast wordt.
Het is belangrijk om te weten dat het verrekenen van dividendbelasting alleen mogelijk is als je in Nederland woont en inkomstenbelasting moet betalen. Als je in een ander land woont, dan gelden er andere regels.
Dividendbelasting verrekenen met inkomstenbelasting
Als je dividend ontvangt van Nederlandse aandelen, ETFs of beleggingsfondsen, dan is er 15% dividendbelasting ingehouden. Dit bedrag kun je terugvragen via je aangifte inkomstenbelasting. Dit is onafhankelijk van je vermogen of inkomen en heffingskortingen spelen hierbij geen rol.
De individuele aandeelhouders die dividend ontvangen, kunnen de belasting van 15% verrekenen in hun aangifte inkomstenbelasting. Het belastingtarief voor ontvangen dividend in 2022 is 26,9%. Als je dividend uitkeert aan jezelf, van de bv naar privé, mag je de afgedragen dividendbelasting verrekenen met je inkomstenbelasting in box 2. De particulier aandeelhouder betaalt in feite geen dividendbelasting. Er wordt wel 15% dividendbelasting ingehouden, maar dat bedrag kunt u weer terugkrijgen via uw aangifte inkomstenbelasting.
Je kunt de dividendbelasting verrekenen met je inkomstenbelasting door in je aangifte inkomstenbelasting te aangeven hoeveel dividend je hebt ontvangen en hoeveel dividendbelasting hierop is ingehouden. De belastingdienst zal dan de ingehouden dividendbelasting verrekenen met je verschuldigde inkomstenbelasting.
Het is belangrijk om te weten dat je de dividendbelasting alleen kunt verrekenen met je inkomstenbelasting als je in Nederland woont en inkomstenbelasting moet betalen. Als je in een ander land woont, dan gelden er andere regels.
Het verrekenen van dividendbelasting is een belangrijk recht voor beleggers. Zorg ervoor dat je van dit recht gebruik maakt om te voorkomen dat je dubbel belast wordt.
Dividendbelasting verrekenen met vennootschapsbelasting
Als jouw organisatie dividend ontvangt, dan kun je de ingehouden dividendbelasting verrekenen met de vennootschapsbelasting. Dit betekent dat je de dividendbelasting die je al hebt betaald, kunt aftrekken van de vennootschapsbelasting die je moet betalen. Dit zorgt ervoor dat je niet dubbel belast wordt.
Om de dividendbelasting te verrekenen met de vennootschapsbelasting, moet je in je aangifte vennootschapsbelasting aangeven hoeveel dividend je hebt ontvangen en hoeveel dividendbelasting hierop is ingehouden. De belastingdienst zal dan de ingehouden dividendbelasting verrekenen met je verschuldigde vennootschapsbelasting.
Het verrekenen van dividendbelasting met de vennootschapsbelasting is een belangrijk recht voor bedrijven. Zorg ervoor dat je van dit recht gebruik maakt om te voorkomen dat je dubbel belast wordt.
Het is belangrijk om te weten dat je de dividendbelasting alleen kunt verrekenen met je vennootschapsbelasting als je organisatie in Nederland is gevestigd. Als je organisatie in een ander land is gevestigd, dan gelden er andere regels.
Ook kan je de dividendbelasting verrekenen met de vennootschapsbelasting als de aandeelhouder die dividend ontvangt een onderneming is. In dat geval wordt de dividendbelasting afgetrokken van de verschuldigde vennootschapsbelasting.
Terugvragen van dividendbelasting
In sommige gevallen is het mogelijk om de dividendbelasting terug te vragen. Dit kan bijvoorbeeld als je dividend hebt ontvangen uit het buitenland en je recht hebt op een belastingverdrag. Ook als je organisatie vrijgesteld is van vennootschapsbelasting, dan kun je de ingehouden dividendbelasting terugvragen.
Particuliere (box 3) beleggers die in Nederland wonen en dividend ontvangen uit hun portefeuille van beursgenoteerde binnen- en buitenlandse effecten, kunnen de teveel ingehouden (buitenlandse) dividendbelasting terugvragen en/of verrekenen in hun jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Omdat de belegger over zijn hele inkomen, zowel uit arbeid als uit vermogen, belast wordt, is het van belang om te weten of de dividendbelasting die is ingehouden al is verrekend met de inkomstenbelasting.
Als je denkt dat je recht hebt op teruggaaf van dividendbelasting, dan moet je contact opnemen met de belastingdienst. Zij kunnen je vertellen of je recht hebt op teruggaaf en hoe je dit kunt aanvragen.
Als je dividend ontvangt van buitenlandse aandelen, ETFs of beleggingsfondsen, dan kan het zijn dat er buitenlandse dividendbelasting is ingehouden. Deze belasting kan je in sommige gevallen terugvragen.
De opties en mogelijkheden zijn afhankelijk van het verdrag tussen het betreffende land en Nederland.
Belangrijke punten om te onthouden
Dividendbelasting is een complex onderwerp, maar met deze belangrijke punten kun je je weg vinden⁚
- Dividendbelasting is een voorheffing op de inkomstenbelasting en kan worden verrekend met je aangifte.
- De dividendbelasting is 15% in Nederland, maar je kunt dit bedrag terugvragen via je aangifte inkomstenbelasting.
- Als je een onderneming bent, kan je de dividendbelasting verrekenen met je vennootschapsbelasting.
- In sommige gevallen, zoals bij dividend uit het buitenland, kan je de dividendbelasting terugvragen.
- Het is belangrijk om je goed te informeren over de regels voor dividendbelasting, zodat je niet dubbel belast wordt.
De belastingdienst heeft veel informatie over dividendbelasting op hun website. Raadpleeg deze website als je meer wilt weten.
Het is raadzaam om contact op te nemen met een belastingadviseur als je vragen hebt over dividendbelasting. Zij kunnen je helpen om de regels te begrijpen en om ervoor te zorgen dat je de juiste stappen onderneemt.
Met deze informatie ben je goed op weg om de dividendbelasting te begrijpen en om ervoor te zorgen dat je alle voordelen van deze belastingaftrek optimaal benut.
Bekijk ook
Dividendbelasting verrekenen met inkomstenbelasting: hoe werkt het?
Verreken dividendbelasting met inkomstenbelasting: alles wat je moet weten. >>
Dividendbelasting Aangifte Inkomstenbelasting: Alles wat je Moet Weten
Dividendbelasting: Aangifte Inkomstenbelasting voor ZZP'ers >>
Dividendbelasting en Inkomstenbelasting: Verschil, berekening en tips voor ZZP'ers
Dividendbelasting versus Inkomstenbelasting: Wat is het verschil en hoe werkt het voor ZZP'ers? >>
ZZP Opdrachten Maatschappelijk Werk: Vind Je Passie!
Zoek Je ZZP Opdrachten in Maatschappelijk Werk? >>
Zzp Tandarts Salaris: Gemiddeld Inkomen en Factoren
Wat Verdient een Zzp Tandarts? Salaris en Inkomsten >>