Wanneer moet je aangifte inkomstenbelasting doen? Check de data!
De deadline voor aangifte inkomstenbelasting
De deadline voor het indienen van je aangifte inkomstenbelasting is meestal 1 mei. Dit betekent dat je je aangifte vóór deze datum bij de Belastingdienst moet hebben ingediend. Als je dit niet haalt‚ moet je vóór 1 mei uitstel aanvragen. Dit geldt tenzij je in het buitenland woont.
Wanneer moet je aangifte doen?
Je moet aangifte inkomstenbelasting doen als je in Nederland woont en een inkomen hebt. De aangiftebrief ontvang je in februari in je brievenbus of op MijnBelastingdienst. Je moet aangifte doen over het voorgaande jaar. Dus in 2024 doe je aangifte over 2023. Je kunt vanaf 1 maart aangifte doen. De aangifte moet vóór de datum die in de aangiftebrief staat binnen zijn bij de Belastingdienst. Meestal is dat 1 mei. Als dat niet lukt‚ moet je vóór 1 mei uitstel aanvragen. Behalve als je in het buitenland woont. Als je geen bericht hebt gehad dat je aangifte moet doen‚ kun je dat tot 5 jaar terug doen. In 2024 kun je dus nog aangifte doen over 2019.
Het aangifte seizoen staat voor de deur! Elk jaar moet de aangifte inkomstenbelasting voor een bepaalde tijd binnen zijn bij de Belastingdienst. Wanneer? Dat staat in de aangiftebrief die je in februari ontvangt. Het aangifteprogramma is beschikbaar op mijn.belastingdienst.nl. De aangifte over 2023 moet je voor 1 mei indienen.
De Belastingdienst moet je aangifte binnen 3 jaar verwerken.
Uitstel aanvragen
Heb je meer tijd nodig voor de belastingaangifte? Dan kun je uitstel aanvragen. Je moet dit doen vóór 1 mei. Als je na 1 mei uitstel aanvraagt‚ dan is het te laat. Je moet dan alsnog de aangifte inleveren. De Belastingdienst kan je dan een boete opleggen. Wij kunnen voor je uitstel vragen als je een herinnering hebt ontvangen. Na het ontvangen van een aanmaning kan dit niet meer. De Belastingdienst geeft je dan nog een aantal dagen om de aangifte in te dienen. Meestal is dat 10 werkdagen. De datum staat in de brief die je ontvangen hebt. Pas als je dat ook niet redt‚ krijg je een boete. De boete wordt dan onmiddellijk gegeven‚ ook als je maar een dag te laat bent.
Hebt u recht op inkomensafhankelijke regelingen (bijvoorbeeld toeslagen of gesubsidieerde rechtsbijstand)? En hebt u‚ uw partner of uw minderjarige kind(eren) meer dan 33.748 (met fiscaal partner 67.496) vermogen? Dan moet u altijd aangifte doen.
Als u na 1 april aangifte doet‚ proberen wij u binnen 3 maanden een bericht te sturen.
Gevolgen van te laat aangifte doen
Als je te laat aangifte doet‚ kan de Belastingdienst je een boete opleggen. De boete wordt direct opgelegd‚ ook als je maar een dag te laat bent. De hoogte van de boete is afhankelijk van de ernst van de overtreding. De Belastingdienst kan je ook belastingrente in rekening brengen. Deze rente wordt in rekening gebracht als de aanslag wordt opgelegd na 1 juli en bedraagt 4% voor inkomstenbelasting. De Belastingdienst kan je ook een dwangsom opleggen. Dit is een bedrag dat je moet betalen als je niet voldoet aan een opgelegde verplichting. De Belastingdienst kan je ook een naheffing opleggen. Dit is een bedrag dat je moet betalen als je te weinig belasting hebt betaald.
Het is dus belangrijk om je aangifte inkomstenbelasting op tijd in te dienen. Doe je dit niet‚ dan loop je het risico om een boete‚ belastingrente‚ een dwangsom of een naheffing te moeten betalen.
De Belastingdienst moet uw aangifte binnen 3 jaar verwerken.
Aangifte doen⁚ wat is belangrijk?
Het is belangrijk dat je je aangifte inkomstenbelasting zo compleet en nauwkeurig mogelijk invult. Controleer daarom je aangifte goed voordat je deze verzendt. Zo voorkom je fouten en eventuele naheffingen. Zorg ervoor dat je alle relevante gegevens hebt verzameld‚ zoals je loonstroken‚ bankafschriften en bewijsstukken van aftrekposten.
Je kunt aangifte doen via Mijn Belastingdienst of met de aangifte-app. De aangifte-app is een handige tool die je kunt gebruiken om je aangifte snel en eenvoudig in te vullen. Je kunt de app downloaden in de App Store of de Google Play Store.
Het is belangrijk om te weten dat je aangifte inkomstenbelasting tot 5 jaar terug kunt doen. In 2024 kun je dus nog aangifte doen over 2019.
Als inwoner van Nederland met een inkomen moet je dus ieder jaar aangifte inkomstenbelasting doen. Haal het maximale uit je belastingaangifte over 2023 met behulp van de tips in de checklist.
Bekijk ook
Belastingaangifte voor ondernemers: Data en deadlines
Zzp'er: Belastingaangifte - Data, deadlines en tips >>
Btw aangifte zzp: data en deadlines in 2023
Btw aangifte zzp: wanneer en hoe doe je dat? >>
Freelance Data Science Opdrachten: Vind uw volgende project
Zoek u freelance data science opdrachten? Ontdek de beste platforms en tips >>
ZZP eigen verklaring: Wat is het en hoe stel je die op?
De ZZP eigen verklaring: Een essentiële stap voor je onderneming. >>
Wanneer is er Sprake van Overgang van Onderneming? Zzp-Regels
Zzp Overgang van Onderneming: De Juridische Aspecten >>