Transitievergoeding bij stoppen onderneming: alles wat je moet weten

Wat is de transitievergoeding?

De transitievergoeding is een financiële vergoeding die je als werkgever aan je medewerker moet betalen als je hem ontslaat of zijn (tijdelijke) contract niet verlengt. Ook bij ontslag tijdens de proeftijd moet je de transitievergoeding betalen. Deze vergoeding is bedoeld om de werknemer te helpen bij het vinden van een nieuwe baan en is bedoeld om de financiële gevolgen van het ontslag te verzachten. De transitievergoeding vervangt de ontslagvergoeding die voorheen werd betaald in geval van beëindiging van een arbeidsovereenkomst door de werkgever, via een rechtbank of het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). De transitievergoeding wordt berekend op basis van het maandsalaris en de duur van het dienstverband.

Wanneer heb je recht op compensatie?

Je kunt als werkgever in twee situaties aanspraak maken op compensatie voor de betaalde transitievergoeding⁚

  • Langdurige ziekte van de werknemer⁚ Als een werknemer na twee jaar ziekte wordt ontslagen, heb je recht op compensatie van de betaalde transitievergoeding. Dit geldt voor alle arbeidscontracten die op of na 1 juli 2015 op deze grond zijn beëindigd. De compensatie kan vanaf 1 april 2020 worden aangevraagd.
  • Bedrijfsbeëindiging door pensionering of overlijden van de werkgever⁚ Als een klein bedrijf (met maximaal 25 werknemers) stopt vanwege pensionering of overlijden van de werkgever, kan de werkgever compensatie krijgen voor de betaalde transitievergoedingen. Deze regeling is van kracht vanaf 1 januari 2021.

Het is belangrijk om te weten dat de compensatieregeling voor transitievergoedingen bij bedrijfsbeëindiging door ziekte van de werkgever van de baan is. Het blijkt niet haalbaar om te beoordelen of de werkgever als gevolg van ziekte of gebreken zijn werkzaamheden niet kan voortzetten.

Let op⁚ de compensatieregeling voor transitievergoedingen bij langdurige arbeidsongeschiktheid zal hoogstwaarschijnlijk per 1 juli 2026 sneuvelen voor werkgevers die 25 of meer mensen in dienst hebben. Dit staat in het hoofdlijnenakkoord dat onlangs door het nieuwe kabinet werd gepresenteerd.

De compensatie moet wel binnen 6 maanden na betaling van de transitievergoeding worden aangevraagd. Werkgevers konden tot 1 oktober 2020 een compensatieaanvraag indienen voor transitievergoedingen betaald in de periode van 1 juli 2015 tot 1 april 2020.

Hoe hoog is de compensatie?

De hoogte van de compensatie transitievergoeding die je als werkgever kunt ontvangen, wordt bepaald op basis van twee onderdelen⁚ het maandsalaris en de lengte van het dienstverband. De compensatie is maximaal €83.000 bruto.

De hoogte van de compensatie wordt berekend op basis van de betaalde en uitgekeerde transitievergoeding voor de eerste 104 weken ziekte van de medewerker. Als werkgever ontvang je alleen compensatie voor deze periode. Het UWV betaalt de compensatie uit, en de hoogte van de compensatie wordt berekend op basis van de betaalde transitievergoeding.

Je kunt de transitievergoedingen terugvragen nadat je ze heeft betaald. Doe dit binnen 12 maanden nadat je voor de eerste werknemer toestemming voor ontslag vroeg.

Het kabinet trekt bijna 60 miljoen euro per jaar uit om de effecten die de geplande btw-verhoging op sport, cultuur en media heeft op lesmateriaal voor scholieren; Daarmee zijn de hogere kosten voor scholen, zoals extra kosten voor sportkleding, theaterbezoek of muziekinstrumenten, gedekt.

De Belastingdienst is begonnen met het versturen van maar liefst 2,6 miljoen brieven aan mensen die in aanmerking komen voor compensatie van te veel berekende belasting over het box 3-vermogen. De brieven gaan naar mensen die in 2021 en 2022 te veel belasting hebben betaald over hun spaargeld en beleggingen in box 3. De brieven bevatten een compensatiebedrag.

Hoe vraag je compensatie aan?

Je dient de aanvraag voor compensatie in bij het UWV, en dit moet uiterlijk binnen zes maanden na betaling van de transitievergoeding gebeuren. Voor sommige situaties geldt een termijn van 12 maanden, bijvoorbeeld wanneer je als kleine werkgever stopt vanwege pensionering of overlijden. De aanvraag kan online worden ingediend via het werkgeversportaal van het UWV.

Het UWV beoordeelt de aanvraag en beslist vervolgens of je recht hebt op compensatie. De beslissing wordt binnen acht weken na ontvangst van de complete aanvraag genomen.

Als je de aanvraag indient, moet je de volgende documenten bijvoegen⁚

  • Een kopie van de arbeidsovereenkomst van de werknemer
  • Een kopie van de ontslagbrief
  • Een kopie van de uitbetalingsbewijzen van de transitievergoeding
  • Een kopie van de medische verklaring van de werknemer (indien van toepassing)

Naast de aanvraagformulieren en bijlagen, moet je ook enkele gegevens over de werkgever en de werknemer invullen. Dit zijn bijvoorbeeld⁚

  • De naam en het adres van de werkgever
  • De naam en het Burgerservicenummer (BSN) van de werknemer
  • De datum van de beëindiging van het dienstverband
  • De hoogte van het maandsalaris van de werknemer
  • De duur van het dienstverband

Als je de aanvraag compleet hebt ingevuld en alle benodigde documenten hebt bijgevoegd, kun je deze digitaal versturen via het werkgeversportaal. Na ontvangst van de aanvraag zal het UWV deze beoordelen en binnen acht weken een beslissing nemen.

Het UWV zal je op de hoogte stellen van de beslissing via de post. Als je recht hebt op compensatie, zal het UWV het bedrag binnen enkele weken uitbetalen.

Het is belangrijk om de aanvraag voor compensatie tijdig in te dienen. Als je de aanvraag te laat indient, dan heb je geen recht op compensatie.

Wat zijn de voorwaarden voor compensatie?

Om in aanmerking te komen voor compensatie van de transitievergoeding, moet je als werkgever aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden zijn afhankelijk van de reden voor de beëindiging van het dienstverband.

In het geval van ontslag wegens langdurige ziekte van de werknemer, gelden de volgende voorwaarden⁚

  • De werknemer moet twee jaar lang ziek zijn geweest.
  • De werknemer moet na twee jaar ziekte zijn ontslagen.
  • De werkgever moet de transitievergoeding hebben betaald aan de werknemer.
  • De aanvraag moet binnen zes maanden na betaling van de transitievergoeding worden ingediend bij het UWV.

In het geval van bedrijfsbeëindiging door pensionering of overlijden van de werkgever, gelden de volgende voorwaarden⁚

  • De werkgever moet een klein bedrijf hebben met maximaal 25 werknemers.
  • De werkgever moet met pensioen zijn gegaan of is overleden.
  • De werkgever moet de transitievergoedingen hebben betaald aan de werknemers.
  • De aanvraag moet binnen 12 maanden na de beëindiging van het bedrijf worden ingediend bij het UWV.

Naast deze algemene voorwaarden, kunnen er nog aanvullende voorwaarden gelden, afhankelijk van de specifieke situatie. Het is daarom altijd belangrijk om de voorwaarden goed te lezen en te controleren of je aan alle voorwaarden voldoet.

Het recht op compensatie vervalt als de aanvraag later dan zes maanden na betaling van de transitievergoeding is ingediend. Werkgevers konden tot 1 oktober 2020 een compensatieaanvraag indienen voor transitievergoedingen betaald in de periode van 1 juli 2015 tot 1 april 2020.

Het is belangrijk om de aanvraag voor compensatie tijdig in te dienen. Als je de aanvraag te laat indient, dan heb je geen recht op compensatie.

Bekijk ook

Compensatie Energie voor Ondernemers: Informatie en tips

Energiecompensatie: Wat betekent het voor ZZP'ers? >>

Aangifte inkomstenbelasting: Transitievergoeding voor ZZP'ers

Transitievergoeding als ZZP'er: Zo doe je aangifte inkomstenbelasting >>

Transitievergoeding bij overgang van onderneming: Wat moet je weten?

Transitievergoeding: Regels en voorwaarden voor ZZP'ers >>

Aangifte inkomstenbelasting doen: Zo doe je het zelf!

Zelf aangifte inkomstenbelasting doen? Ontdek de stappen en tips voor een succesvolle aangifte. >>

Bruto jaarinkomen ZZP berekenen: Eenvoudige tips en tools

Bereken jouw bruto jaarinkomen als ZZP'er: Tips en online tools >>