Aanvragen van BTW-vrijstelling als ZZP'er: Stappenplan
Wie komt in aanmerking voor BTW-vrijstelling?
Sommige producten, diensten of beroepen zijn vrijgesteld van btw. Er hoef bij btw-vrijstelling dan geen omzetbelasting betaald te worden door afnemers. Er moet dan een factuur gemaakt worden zonder btw, want het btw-percentage is 0. Deze btw-vrijstelling moet dan wel duidelijk op de factuur worden weergegeven.
Kijk of uw goederen of diensten zijn vrijgesteld van btw. Voor sommige bedrijfsactiviteiten en branches hoeft u geen btw in rekening te brengen.
U kunt ervoor kiezen om de KOR te gebruiken als uw omzet maximaal 20.000 per kalenderjaar is. U berekent dan geen btw aan uw klanten.
Welke werkzaamheden zijn vrijgesteld van btw?
Hoeveel mag je btw vrij verdienen?
Is een ZZP er btw-plichtig?
De Kleineondernemersregeling (KOR)
De kleineondernemersregeling (KOR) is een btw-vrijstelling voor kleine ondernemers. U kunt ervoor kiezen om de KOR te gebruiken als uw omzet maximaal 20.000 per kalenderjaar is. U berekent dan geen btw aan uw klanten.
De KOR is er voor natuurlijke personen (eenmanszaken), combinaties van natuurlijke personen (bijvoorbeeld een vof of maatschap) en rechtspersonen (bijvoorbeeld een bv of stichting). De KOR is er voor alle ondernemers die in Nederland zijn gevestigd.
De KOR is een btw-vrijstelling, wat betekent dat je geen btw hoeft te berekenen over je omzet. Je mag de KOR in elke rechtsvorm gebruiken als je omzet onder de 20.000 euro per jaar blijft. De KOR geeft alleen vrijstelling voor de omzetbelasting.
Om gebruik te maken van de KOR moet je een aanvraag indienen bij de Belastingdienst. Dit kan online via de website van de Belastingdienst.
Sinds 1 januari 2020 is de KOR getransformeerd tot een vrijstelling waarbij kleine ondernemers geen btw in rekening hoeven te brengen wanneer zij minder dan 20.000 per jaar omzetten. In plaats van belastingvermindering kun je sinds 1 januari 2020 een btw-vrijstelling krijgen. Deze kun je gebruiken als je omzet onder de 20.000 euro exclusief btw blijft. Wanneer jij als ondernemer die de KOR heeft toegepast, verkoopfacturen stuurt naar je klanten selecteer je het tarief btw-vrijgesteld.
De kleineondernemersregeling (KOR) is een vrijstelling voor de btw. U kunt gebruik maken van de KOR als u in Nederland bent gevestigd en niet meer dan 20.000 omzet in 1 kalenderjaar hebt.
De kleineondernemersregeling (KOR) is een vrijstelling voor de omzetbelasting. Omzetbelasting wordt ook wel btw genoemd. Je mag de KOR in elke rechtsvorm gebruiken als je omzet onder de 20.000 euro per jaar blijft; De KOR geeft alleen vrijstelling voor de omzetbelasting.
De kleineondernemersregeling (KOR) is een vrijstelling voor de btw. U kunt gebruik maken van de KOR als u in Nederland bent gevestigd en niet meer dan 20.000 omzet in 1 kalenderjaar hebt.
De KOR is een turnover-related VAT exemption. You are eligible for this exemption if your turnover (excluding VAT) is no higher than 20,000 per ...
Welke werkzaamheden zijn vrijgesteld van BTW?
Sommige producten, diensten of beroepen zijn vrijgesteld van btw. Er hoef bij btw-vrijstelling dan geen omzetbelasting betaald te worden door afnemers. Er moet dan een factuur gemaakt worden zonder btw, want het btw-percentage is 0. Deze btw-vrijstelling moet dan wel duidelijk op de factuur worden weergegeven.
De volgende branches en bedrijfsactiviteiten zijn vrijgesteld van btw⁚
- beleggingsgoud
- collectieve belangenbehartiging
- componisten, schrijvers, cartoonisten en journalisten
- financiële diensten en verzekeringen
- fondsenwervende activiteiten
- gezondheidszorg
- jeugd- en jongerenwerk
- diensten van sportorganisaties en sportclubs.
De btw-vrijstelling in de gezondheidszorg geldt voor⁚
- medische beroepsbeoefenaren
- tandartsen en tandtechnici
- arbodiensten
- ambulancevervoer
- verzorging en verpleging in instellingen
Het geven van onderwijs in Nederland is in principe vrijgesteld van btw. Dit geldt voor basisonderwijs tot hoger onderwijs, ook wanneer dat wordt uitgevoerd door een zelfstandige.
De bekendste btw-vrijstelling van dit moment is zonder twijfel de Kleine Ondernemers Regeling, ook wel KOR genoemd. Sinds 1 januari 2020 is deze regeling getransformeerd tot een vrijstelling waarbij kleine ondernemers geen btw in rekening hoeven te brengen wanneer zij minder dan 20.000 per jaar omzetten.
Lees op Belastingdienst.nl voor welke activiteiten en branches vrijstelling geldt en wat dit voor u betekent.
Hoe vraag je BTW-vrijstelling aan?
Om gebruik te maken van de KOR moet je een aanvraag indienen bij de Belastingdienst. Dit kan online via de website van de Belastingdienst. Je kunt ook een aanvraag indienen via de post.
Voor de aanvraag heb je de volgende documenten nodig⁚
- Een kopie van je identiteitsbewijs
- Een kopie van je KvK-inschrijving
- Een overzicht van je omzet over het afgelopen jaar
Nadat je de aanvraag hebt ingediend, beoordeelt de Belastingdienst je aanvraag. Als je aan alle voorwaarden voldoet, krijg je een beschikking met daarin je BTW-identificatienummer.
Als je eenmaal bent vrijgesteld van BTW, moet je dit op je facturen vermelden. Je moet ook een administratie bijhouden van je omzet.
Als je meer dan 20.000 euro omzet per jaar hebt, moet je je BTW-vrijstelling intrekken. Je moet dan BTW gaan berekenen over je omzet.
De BTW-vrijstelling en zzp in de zorg wordt dus niet direct geregeld bij de start. Ook voor zzpers in de zorg geldt namelijk dat zij als ondernemer BTW plichtig zijn. Daarom krijgen veel zzpers in de zorg ook een brief van de Belastingdienst met een btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer. De vraag is vervolgens wel of jouw ...
De BTW-vrijstelling voor online kans- en geldspelen was door een Belgische federale wet van 2016 afgeschaft. Het Belgisch Grondwettelijk Hof vernietigde die wet in 2018 omdat deze in strijd was met de ...
Beslissing op een bezwaar tegen het besluit op een verzoek om de correspondentie die is gevoerd met de Europese Commissie over de BTW-vrijstelling voor het beroepsonderwijs. Het gaat om een verzoek op ...
Btw verlegd⁚ hoe werkt het precies en in welke situaties heb je te maken met btw verleggen? En hoe zit het met je btw-aangifte? Zo zit de verleggingsregeling in elkaar. Wat je moet weten over btw als ...
De voordelen van BTW-vrijstelling
Er zijn een aantal voordelen aan het zijn van een ZZP'er die vrijgesteld is van BTW. Een van de grootste voordelen is dat je geen BTW hoeft te berekenen over je omzet. Dit betekent dat je meer geld overhoudt. Daarnaast hoef je geen BTW-aangifte te doen. Dit scheelt je tijd en geld.
Ook is het voor klanten aantrekkelijker om zaken te doen met een ZZP'er die vrijgesteld is van BTW. Dit komt omdat ze geen BTW hoeven te betalen over de producten of diensten die ze van je kopen.
Een ander voordeel is dat je geen BTW-administratie hoeft bij te houden. Dit kan je veel tijd en moeite besparen. Je hoeft geen facturen te maken met BTW, en je hoeft geen BTW-aangiftes te doen. Dit is vooral handig als je een klein bedrijf hebt en je niet veel tijd hebt om aan administratie te besteden.
Let op⁚ een vrijstelling van btw is niet hetzelfde als het 0 btw-tarief. Met het 0 btw-tarief heb je namelijk recht op aftrek van voorbelasting, en met vrijstelling van btw niet. Dus stel je als zzper een factuur op voor de door jouw geleverde diensten of prestaties, geef dan aan dat het door jou berekende bedrag is vrijgesteld ...
Bij het nultarief breng je nul procent btw in rekening. Als je bent vrijgesteld van de btw breng je geen btw in rekening. Dat heeft hetzelfde resultaat, maar administratief werkt het anders. Je hoeft bij vrijstelling geen btw-administratie bij te houden. Bij het nultarief houd je die administratie wél bij, maar breng je geen btw in rekening.
Ook al ben je vrijgesteld van btw als zzper een de zorg ⏤ dit geldt ook voor ondernemers die werken via een servicebureau zoals PIDZ, als zij rechtstreeks factureren aan de zorginstelling ⏤ moet jij nog wel ieder kwartaal de aangifte doen. Als je gebruik maakt van de Kleine Ondernemersregeling (KOR) is dit niet nodig.
Bekijk ook
BTW-Vrijstelling ZZP Zorg Aanvragen: Stap voor stap!
BTW-Vrijstelling ZZP Zorg Aanvragen: Zo doe je het! >>
BTW-vrijstelling Kleine Onderneming: Aanvragen en voorwaarden
BTW-vrijstelling: Aanvragen voor kleine ondernemingen, eenvoudig uitgelegd >>
BTW-vrijstelling voor kleine ondernemingen: Voorwaarden en aanvraag
BTW vrijstelling: Voorwaarden en aanvraag voor kleine ondernemingen >>
Aansprakelijkheidsverzekering ZZP: Bescherm je tegen risico's
Aansprakelijkheidsverzekering ZZP: Belangrijk voor je bedrijf, ontdek alles! >>
Zakelijke energie tarieven ZZP: Bespaar op je energiekosten!
Vergelijk zakelijke energietarieven en bespaar als ZZP'er op je energierekening! >>