Zorg voor een goede BTW-administratie en claim je teruggave

Wat is BTW?

BTW, ofwel omzetbelasting, is een belasting die wordt geheven over de verkoop van goederen en diensten. Als zelfstandige of ZZPer ben je in principe btw-plichtig. Dit betekent dat je btw moet berekenen over de omzet die je behaalt en deze afdraagt aan de Belastingdienst. Maar wist je dat je ook de btw op zakelijke kosten kunt terugvragen?

Voorwaarden voor BTW terugvragen

Je kunt niet zomaar alle btw terugvragen. Er zijn een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen om btw terug te krijgen. De belangrijkste voorwaarden zijn⁚

  • Je bent btw-plichtig. Dit betekent dat je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en een btw-nummer hebt.
  • De kosten zijn zakelijk. Je mag alleen btw terugvragen over kosten die je hebt gemaakt voor je bedrijf. Privékosten, zoals een nieuwe televisie of een vakantie, vallen hier niet onder.
  • Je hebt een factuur. Je moet een factuur kunnen overleggen waarop de btw staat vermeld. Zonder factuur kun je geen btw terugvragen.
  • Je hebt de btw daadwerkelijk betaald. Je kunt alleen btw terugvragen als je de btw ook daadwerkelijk hebt betaald.

Het kan soms lastig zijn om te bepalen welke kosten zakelijk zijn en welke privé. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe smartphone. Gebruik je deze voor zowel werk als privé? Dan mag je in principe een deel van de btw terugvragen.

Wees eerlijk in hoeverre je bepaalde producten zakelijk en privé gebruikt. Als ZZPer is de kans groot dat je jouw telefoon bijvoorbeeld voor werk en privé gebruikt. Dan mag je de btw over het deel dat je zakelijk gebruikt terugvragen.

Ook de btw op brandstof is aftrekbaar. Het maakt hierbij geen verschil of het gaat om btw op benzine of diesel. Kortom, je kunt de btw van je auto terugvragen (ook als zzper) voor alle soorten brandstof, ook als je je auto aan een elektrische laadpaal hangt.

Als je twijfelt over de voorwaarden voor btw terugvragen, kun je altijd contact opnemen met de Belastingdienst. Zij kunnen je meer informatie geven over de regels en voorwaarden.

Welke kosten mag je terugvragen?

Als ZZPer mag je de btw op veel verschillende zakelijke kosten terugvragen. Hieronder vind je een aantal voorbeelden⁚

  • Inkopen. Dit zijn alle goederen en diensten die je nodig hebt voor je bedrijf, zoals kantoorbenodigdheden, computers, software, enzovoort.
  • Investeringen. Denk hierbij aan de aanschaf van een nieuwe auto, een nieuwe computer, een nieuwe printer of een nieuwe website.
  • Zakelijke reiskosten. Dit zijn de kosten die je maakt voor reizen in verband met je werk, zoals treinreizen, vluchten, hotelkosten en autokosten.
  • Studiekosten. Als je als ZZPer een opleiding of cursus volgt om je kennis te verbreden, mag je de btw op de studiekosten terugvragen.
  • Zakelijke abonnementen. Denk hierbij aan abonnementen op software, online diensten, telefoonabonnementen en internet abonnementen.
  • Kosten voor marketing en reclame. Dit zijn de kosten die je maakt om je bedrijf te promoten, zoals advertenties, flyers, website-ontwikkeling en social media marketing.
  • Kosten voor juridische diensten. Dit zijn de kosten die je maakt voor juridisch advies, zoals een advocaat of een accountant.

Het is belangrijk om te onthouden dat je alleen de btw op zakelijke kosten kunt terugvragen. Privékosten, zoals een nieuwe televisie of een vakantie, vallen hier niet onder.

Soms is het niet helemaal duidelijk of een bepaalde uitgave zakelijk of privé is. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe smartphone die je zowel zakelijk als privé gebruikt. In dat geval mag je in principe een deel van de btw terugvragen.

Wees eerlijk in hoeverre je bepaalde producten zakelijk en privé gebruikt. Als ZZPer is de kans groot dat je jouw telefoon bijvoorbeeld voor werk en privé gebruikt. Dan mag je de btw over het deel dat je zakelijk gebruikt terugvragen.

Hoe vraag je BTW terug?

Je vraag de btw elk kwartaal terug bij de aangifte van je omzetbelasting. Bij deze aangifte geef je eerst de btw op over je omzet. Dit is de btw die je hebt berekend over de facturen die je hebt uitgeschreven aan je klanten. Vervolgens trek je de btw op je zakelijke kosten af. Dit is de btw die je hebt betaald over inkopen, investeringen, reiskosten en andere zakelijke uitgaven.

Het verschil tussen de btw op je omzet en de btw op je kosten is het bedrag dat je moet afdragen aan de Belastingdienst. Als je meer btw op je kosten hebt betaald dan op je omzet, krijg je het verschil terug.

De Belastingdienst heeft een speciale website waarop je online je btw-aangifte kunt doen. Je hebt hiervoor een DigiD nodig. Je kunt je aangifte doen via de website van de Belastingdienst of via een online boekhoudprogramma.

Het is belangrijk om je btw-aangifte op tijd in te dienen. De termijn voor de btw-aangifte verschilt per kwartaal. De Belastingdienst stuurt je een herinnering als de aangifte-termijn nadert.

Je moet een factuur hebben die aan de eisen van de Belastingdienst voldoet. Bewaar je bonnetjes dus goed! Het is belangrijk om alle facturen en bonnetjes goed te bewaren. De Belastingdienst kan je ernaar vragen als je een controle krijgt.

Je kunt btw terugvragen over kosten die je zakelijk mag meenemen. De btw voor zakelijke uitgaven/kosten mag je aftrekken, op voorwaarde dat je een juiste btw bon of factuur hebt, zonder bon/factuur mag je geen btw aftrekken ook al zijn de kosten zakelijk.

Als je twijfelt over de btw-regels, kun je altijd contact opnemen met de Belastingdienst. Zij kunnen je meer informatie geven over de regels en voorwaarden.

BTW op zakelijke reiskosten

Als ZZPer mag je de btw op zakelijke reiskosten terugvragen. Dit zijn de kosten die je maakt voor reizen in verband met je werk. Denk hierbij aan treinreizen, vluchten, hotelkosten en autokosten.

Om de btw op je reiskosten terug te vragen, moet je een factuur of bon kunnen overleggen. Op deze factuur of bon moet de btw duidelijk vermeld staan.

Niet alle reiskosten zijn aftrekbaar. Je mag alleen de btw terugvragen over reiskosten die je hebt gemaakt voor zakelijke doeleinden. Dus als je met de trein reist naar een klant, mag je de btw op de treinreis terugvragen. Maar als je met de trein reist naar je vriendin, mag je de btw op de treinreis niet terugvragen.

Ook de btw op brandstof is aftrekbaar. Het maakt hierbij geen verschil of het gaat om btw op benzine of diesel. Kortom, je kunt de btw van je auto terugvragen (ook als zzper) voor alle soorten brandstof, ook als je je auto aan een elektrische laadpaal hangt.

Als je met de auto reist voor je werk, mag je de btw op de autokosten terugvragen. Je kunt de btw op de autokosten terugvragen als je de auto zakelijk gebruikt. Dit betekent dat je de auto gebruikt voor je werk en niet voor privédoeleinden.

Je kunt de btw op de autokosten terugvragen via de btw-aangifte. Je moet dan de kosten opgeven en de btw berekenen. De Belastingdienst controleert vervolgens of de btw juist is berekend.

Als je twijfelt over de btw-regels voor reiskosten, kun je altijd contact opnemen met de Belastingdienst. Zij kunnen je meer informatie geven over de regels en voorwaarden.

BTW op studiekosten

Als ZZPer mag je de btw op studiekosten terugvragen. Dit zijn de kosten die je maakt voor opleidingen en cursussen die je nodig hebt voor je werk.

Om de btw op je studiekosten terug te vragen, moet je een factuur kunnen overleggen. Op deze factuur moet de btw duidelijk vermeld staan.

Niet alle studiekosten zijn aftrekbaar. Je mag alleen de btw terugvragen over studiekosten die je hebt gemaakt voor zakelijke doeleinden. Dit betekent dat de opleiding of cursus relevant moet zijn voor je werk.

Het is belangrijk om te kunnen aantonen dat de opleiding of cursus die je volgt, direct verband houdt met je werk. Je moet bijvoorbeeld kunnen aantonen dat de kennis die je opdoet tijdens de opleiding of cursus, je helpt om je werk beter te doen.

Ook als je reist om de cursus of opleiding te bezoeken, vallen deze kosten onder zakelijke reiskosten en mag je ook de btw hierover terugvragen.

Je mag de btw op studiekosten terugvragen via de btw-aangifte. Je moet dan de kosten opgeven en de btw berekenen. De Belastingdienst controleert vervolgens of de btw juist is berekend.

Als je twijfelt over de btw-regels voor studiekosten, kun je altijd contact opnemen met de Belastingdienst. Zij kunnen je meer informatie geven over de regels en voorwaarden.

Volg je als zzper of ondernemer een studie? Dan kun je de btw volledig opgeven als voorbelasting. Reis je voor de betreffende opleiding of cursus? Ook dat zijn kosten die onder zakelijke kosten vallen en daarover kun je btw terugvragen.

De voorwaarden voor de btw zijn ... voor de inkomstenbelasting. Bent u ondernemer voor de btw? Dan krijgt u een omzetbelastingnummer en een btw-identificatienummer (btw-id) zodra u zich inschrijft bij de KVK....

BTW op autokosten

Als ZZPer mag je de btw op autokosten terugvragen. Dit zijn de kosten die je maakt voor het gebruik van je auto voor je werk. Denk hierbij aan brandstofkosten, reparatiekosten, onderhoud, wegenbelasting, verzekering en afschrijving.

Om de btw op je autokosten terug te vragen, moet je een factuur of bon kunnen overleggen. Op deze factuur of bon moet de btw duidelijk vermeld staan.

Niet alle autokosten zijn aftrekbaar. Je mag alleen de btw terugvragen over autokosten die je hebt gemaakt voor zakelijke doeleinden. Dit betekent dat je de auto moet gebruiken voor je werk en niet voor privédoeleinden.

Als je de auto voor zowel zakelijke als privédoeleinden gebruikt, moet je een logboek bijhouden. In dit logboek noteer je alle zakelijke ritten. Met dit logboek kun je aantonen hoeveel kilometer je zakelijk hebt gereden en hoeveel kilometer je privé hebt gereden.

Je kunt de btw op de autokosten terugvragen via de btw-aangifte. Je moet dan de kosten opgeven en de btw berekenen. De Belastingdienst controleert vervolgens of de btw juist is berekend.

Het is belangrijk om te onthouden dat je alleen de btw op autokosten kunt terugvragen als je een factuur of bon hebt. Zonder factuur of bon kun je de btw niet terugvragen.

Als je twijfelt over de btw-regels voor autokosten, kun je altijd contact opnemen met de Belastingdienst. Zij kunnen je meer informatie geven over de regels en voorwaarden.

De btw op brandstof is aftrekbaar. Het maakt hierbij geen verschil of het gaat om btw op benzine of diesel. Kortom, je kunt de btw van je auto terugvragen (ook als zzper) voor alle soorten brandstof, ook als je je auto aan een elektrische laadpaal hangt.

BTW terugvragen in het buitenland

Het kan zo zijn dat je btw hebt betaald in het buitenland, terwijl je in dat land geen btw-aangifte doet. Gelukkig kun je in Nederland de betaalde btw terugvragen, via de website van de Belastingdienst.

De voorwaarden voor het terugvragen van btw in het buitenland zijn afhankelijk van het land waar je de btw hebt betaald. In sommige landen kun je de btw terugvragen via een online formulier, in andere landen moet je een papieren formulier invullen.

Je moet een factuur of bon kunnen overleggen waarop de btw staat vermeld. Op deze factuur of bon moet ook het btw-nummer van de leverancier staan.

Het is belangrijk om de btw-regels in het buitenland goed te controleren. In sommige landen moet je de btw terugvragen via een speciaal formulier, in andere landen moet je de btw terugvragen via een online formulier.

Als je twijfelt over de btw-regels in het buitenland, kun je altijd contact opnemen met de Belastingdienst. Zij kunnen je meer informatie geven over de regels en voorwaarden.

Als je voor de Belastingdienst btw-plichtig bent kun je ook alle btw die aan jou berekend is terugvragen. Dus niet alleen de btw op inkopen, maar ook op andere ...

En btw in het buitenland werkt weer net iets anders. Wat met je hierover weten? Vandaar⁚ btw buitenland, de regels en vooral⁚ hoe kun je buitenlandse btw terugvragen?

Bekijk ook

BTW Terugvragen Auto ZZP: Zo doe je dat!

Zo Vraag je BTW Terug voor je Auto als ZZP'er >>

Btw Terugvragen Laptop Zzp: Een Stap-voor-stap Gids

Laptop Aanschaffen als Zzp'er: Btw Terugvragen >>

Belasting terugvragen als ZZP'er: Is dat mogelijk?

Belasting terugvragen als ZZP'er: Tips en mogelijkheden >>

Minimaal aantal opdrachtgevers ZZP: Hoeveel klanten heb je nodig?

ZZP'er met minimaal aantal opdrachtgevers: Tips & Advies >>

ZZP uurloon bepalen: een praktische gids

ZZP uurloon bepalen: een praktische gids >>