Hoe Vraag Je Btw Terug als Zzp'er of Ondernemer?
Wat is voorbelasting en hoe werkt het?
Voorbelasting is de btw die u als ondernemer betaalt over uw inkopen. Deze btw kunt u vaak terugvragen van de Belastingdienst. Het werkt als volgt⁚ u koopt producten of diensten voor uw onderneming en betaalt daarover btw. Deze btw die u betaalt, is de voorbelasting. U rekent vervolgens btw door aan uw klanten. Dit is de verschuldigde btw. Het verschil tussen de verschuldigde btw en de voorbelasting is het bedrag dat u aan de Belastingdienst moet betalen of dat u van de Belastingdienst terugkrijgt.
Heeft u meer btw betaald dan u heeft ontvangen? Dan moet u btw betalen aan de Belastingdienst. Heeft u meer btw ontvangen dan u heeft betaald? Dan krijgt u btw terug van de Belastingdienst.
U kunt de voorbelasting terugvragen door middel van een btw-aangifte.
Btw terugvragen⁚ de voorwaarden
Voordat u btw kunt terugvragen, moet u voldoen aan een aantal voorwaarden. De belangrijkste voorwaarden zijn⁚
- U bent geregistreerd als ondernemer bij de Belastingdienst. Dit betekent dat u een btw-nummer heeft. Zonder een btw-nummer kunt u geen btw terugvragen.
- U heeft een factuur die aan de eisen van de Belastingdienst voldoet. De factuur moet ten minste uw naam, adres, btw-nummer, de datum, een omschrijving van de geleverde goederen of diensten en het bedrag van de btw bevatten.
- U heeft de btw over de inkoop betaald. U kunt alleen btw terugvragen als u de btw al heeft betaald.
- U gebruikt de goederen of diensten voor uw onderneming. Dit betekent dat de goederen of diensten niet voor privégebruik zijn.
Als u aan alle voorwaarden voldoet, kunt u btw terugvragen. U kunt dit doen via de website van de Belastingdienst of via een belastingadviseur.
Let op⁚ er zijn enkele uitzonderingen op de voorwaarden voor btw-teruggave. Zo kunt u bijvoorbeeld geen btw terugvragen over de aanschaf van zonnepanelen voor uw woning.
Wilt u meer weten over de voorwaarden voor btw-teruggave? Neem dan contact op met de Belastingdienst.
Btw terugvragen in 5 stappen
Het terugvragen van btw als ondernemer is een relatief eenvoudig proces. Volg deze 5 stappen om uw btw terug te vragen⁚
- Controleer of u voldoet aan de voorwaarden. Zorg ervoor dat u een btw-nummer heeft, dat u een factuur heeft die aan de eisen van de Belastingdienst voldoet en dat u de btw over de inkoop al heeft betaald.
- Maak een administratie van uw inkopen en uitgaven. Houd een nauwkeurige administratie bij van al uw inkopen en uitgaven, inclusief de btw die u heeft betaald.
- Dien een btw-aangifte in. U kunt dit doen via de website van de Belastingdienst of via een belastingadviseur.
- Verzamel de benodigde documenten. Dit zijn uw factuur, uw administratie en eventueel andere documenten die de Belastingdienst nodig heeft.
- Wacht op uw teruggave. De Belastingdienst beoordeelt uw aanvraag en zal u de teruggave binnen een bepaalde termijn overmaken.
Het is belangrijk om uw btw-aangifte op tijd in te dienen. Als u te laat bent, kunt u een boete krijgen.
Wilt u meer weten over het terugvragen van btw? Neem dan contact op met de Belastingdienst of een belastingadviseur.
Btw in het buitenland
Als u als ondernemer goederen of diensten in het buitenland koopt, kunt u in sommige gevallen de btw terugvragen. Dit is afhankelijk van het land waar u de goederen of diensten koopt en van de regels van dat land.
Als u btw in een ander EU-land heeft betaald, kunt u deze btw terugvragen via het zogenaamde 'formulier Verzoek teruggaaf btw voor ondernemers gevestigd in niet-EU-landen'.
U kunt deze btw terugvragen via de belastingdienst van het EU-land waarin u bent gevestigd.
U kunt de btw terugvragen over de afgelopen 5 jaar.
U moet uw verzoek om teruggaaf van Nederlandse btw digitaal indienen bij de belastingdienst van het EU-land waarin u bent gevestigd.
Als u btw in een land buiten de EU heeft betaald, kunt u deze btw mogelijk terugvragen via de belastingdienst van dat land.
Het is belangrijk om te controleren wat de regels zijn in het land waar u de goederen of diensten koopt. Neem contact op met de belastingdienst van dat land of met een belastingadviseur voor meer informatie.
Wanneer is de btw voor ondernemers aftrekbaar?
De btw die u als ondernemer betaalt over uw inkopen, kunt u meestal aftrekken van de btw die u aan uw klanten doorrekent. Dit betekent dat u de btw die u over uw inkopen heeft betaald, kunt verrekenen met de btw die u over uw verkopen heeft ontvangen.
De btw is alleen aftrekbaar als u voldoet aan de volgende voorwaarden⁚
- U gebruikt de goederen of diensten voor uw onderneming. Dit betekent dat de goederen of diensten niet voor privégebruik zijn.
- U heeft een factuur die aan de eisen van de Belastingdienst voldoet. De factuur moet ten minste uw naam, adres, btw-nummer, de datum, een omschrijving van de geleverde goederen of diensten en het bedrag van de btw bevatten.
- U heeft de btw over de inkoop betaald. U kunt alleen btw aftrekken als u de btw al heeft betaald.
Als u aan alle voorwaarden voldoet, kunt u de btw aftrekken van uw btw-aangifte.
Let op⁚ er zijn enkele uitzonderingen op de regels voor btw-aftrek. Zo kunt u bijvoorbeeld geen btw aftrekken over de aanschaf van zonnepanelen voor uw woning.
Wilt u meer weten over de regels voor btw-aftrek? Neem dan contact op met de Belastingdienst of een belastingadviseur.
Bekijk ook
Belasting Terugvragen als Ondernemer: Tips en Advies
Belasting Terugvragen: Ontdek of Jij Recht Hebt op Teruggave >>
BTW Terugvragen Zonnepanelen: Zo profiteer je als ondernemer
BTW Terugvragen Zonnepanelen: Profiteer als ondernemer van deze regeling >>
Nederlandse BTW terugvragen als buitenlandse ondernemer: Zo doe je dat!
BTW terugvragen als buitenlandse ondernemer in Nederland: Een stappenplan >>
Invoerrechten terugvragen als ondernemer: Wat moet je weten?
Invoerrechten terugvragen als ondernemer: Ontdek de voorwaarden en hoe je het regelt. >>
Instagram voor ondernemers: Tips voor succesvol gebruik
Instagram voor Ondernemers: Zo trek je meer klanten aan >>
Zoek je een bemiddelingsbureau voor ZZP'ers in de GGZ? Vind de beste opties!
Bemiddelingsbureau ZZP GGZ: Vind de perfecte match >>