ZZP bijtelling werkelijke kosten: zo bereken je de juiste kosten

Wat is bijtelling?

Als je als ZZP'er een auto van de zaak hebt en deze ook privé gebruikt, moet je bijtelling betalen. Dit is een fiscale kostenpost die je jaarlijks betaalt als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt in je bedrijfsauto. Eigenlijk is de bijtelling een verrekening van je privégebruik met de autokosten van je onderneming. Deze verrekening gebeurt in je aangifte inkomstenbelasting. De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto. In 2024 zijn er 2 tarieven voor de bijtelling⁚ 16 en 22. De bijtelling is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. De uitstootgrenzen worden ieder jaar opnieuw vastgesteld.

Hoe werkt de bijtelling voor ZZP'ers?

Voor ondernemers met een eenmanszaak, vof of voor ZZP'ers werkt de bijtelling over de auto van de zaak net even anders. De regelingen⁚ Voor ondernemers is de bijtelling gemaximaliseerd op de gemaakte autokosten binnen de onderneming. Heb je een auto van de zaak? Dan wil je natuurlijk graag weten hoeveel kosten je hier nog zelf aan hebt. Aan de hand van onder meer het bijtellingspercentage (het deel dat bij je salaris wordt opgeteld als je een zakelijke auto ook privé gebruikt), de nieuwwaarde van de auto en je bruto jaarinkomen, zie je direct de netto kosten per maand. Bijtelling 2024 berekenen als zzper in 6 stappen. Heb je een auto of bus op naam van je zaak en rijd je die ook privé? Bij meer dan 500 privékilometers per jaar krijg je te maken met bijtelling. Zo bereken je die als zzper. Gebruik je je zakelijke auto ook privé? De bijtelling bleef dan beperkt tot 35 van de werkelijke waarde (ongeveer 30.000). Nieuwe regeling bijtelling bij meerdere autos sinds 2022. De berekening van de bijtelling is in 2022 aangepast! De voorwaarden blijven ongewijzigd. In principe komen alle autokosten dan ten laste van de winst, maar voor het privégebruik wordt deze aftrekpost gecorrigeerd met de bijtelling. De bijtelling bedraagt bij ondernemers nooit meer dan de werkelijke kosten en lasten. Hoeveel bijtelling je als zzper betaalt, is afhankelijk van een aantal factoren. Welke factoren dit zijn en hoe je vervolgens berekent hoeveel bijtelling je moet betalen, lees je in dit artikel.

De bijtelling berekenen

Als je weet welk bijtellingspercentage op jouw auto van toepassing is, kun je de bruto bijtelling berekenen. Dit bedrag wordt bovenop je winst geteld bij de aangifte inkomstenbelasting. Normaal gesproken is uw bijtelling voor privégebruik van de auto⁚ ( 50.000 x 22 ) 11.000. Maar u hoeft niet meer bij te tellen dan uw totale autokosten. Uw bijtelling is in dit geval gelijk aan de totale autokosten van uw onderneming, dus 9.000. U betaalt btw over het werkelijke privégebruik van de auto. Dit werkelijke privégebruik kunt u aantonen met een sluitende kilometeradministratie. U kunt dan berekenen wat de verhouding is tussen het zakelijk gebruik en het privégebruik. 1. Leasekosten bedrijfsauto. Als je over een leasebedrijfswagen beschikt, zijn alle kosten die je daarvoor betaalt aftrekbaar van je winst. Een leasebedrag is gescheiden in leasekosten en de btw daarover. Dit bedrag moet je gescheiden invoeren in je boekhouding. 21 nov 2023 Lagere bijtelling voor de Zzper De bijtelling wordt in dit geval naar beneden bijgesteld tot 8.950,- Dit bedrag is aan kosten afgetrokken ... Met name zijn de werkelijke kosten van de auto, de cataloguswaarde, het aantal te rijden zakelijke en privékilometers, de van toepassing zijnde bijtellingscategorie en het marginale inkomstenbelastingtarief van belang.

Welke kosten zijn aftrekbaar?

Is bijtelling aftrekbaar? Nee bijtelling is niet aftrekbaar, wel zijn andere autokosten aftrekbaar. De kosten voor het privégebruik van een zakelijke auto mogen worden afgetrokken van de winst. Ook tolkosten en bijvoorbeeld kosten voor het gebruik van een veerpont vallen hieronder. Alle kosten die je maakt voor brandstof, onderhoud, parkeerkosten, parkeervergunning en reparatie zijn bij een bedrijfsauto direct aftrekbaar van de winst. De btw hierop breng je direct in mindering via de aangifte omzetbelasting zoals je dat ook met inkoop van materialen doet. Bijtelling berekenen als zzper. De bijtelling kun je berekenen door het bijtellingspercentage van jouw auto te vermenigvuldigen met de cataloguswaarde. Lagere bijtelling betalen als ondernemer? Wanneer je minder kosten maakt in een jaar dan de geldende bijtelling, hoef je minder te betalen! Standaard is de bijtelling 35 of 22. Dit is afhankelijk van hoe oud de auto is. In sommige gevallen heb je echter een lagere bijtelling, bijvoorbeeld als het om een electrische auto gaat. Kies in dat geval voor de categorie anders. Ja. Nee. Bent u ondernemer en rijdt u in een auto van de zaak? Lees hier meer over de bijtelling en de aftrek van btw als u de auto ook privé gebruikt. En over de autokosten die u mag aftrekken. 12 jul 2024 De bijtelling voor zzpers is een fiscale kostenpost die je betaalt als je jaarlijks meer dan 500 kilometer privé in je bedrijfsauto rijdt. Bereken zelf de fiscale bijtelling van een auto van de zaak.

Tips om de bijtelling te beperken

Dit bedrag verrekent u met de autokosten. Als u op jaarbasis met de auto niet meer dan 500 kilometer privé rijdt, hoeft u niets met de autokosten te verrekenen. Bijtelling berekenen als zzper. De bijtelling kun je berekenen door het bijtellingspercentage van jouw auto te vermenigvuldigen met de cataloguswaarde. Lagere bijtelling betalen als ondernemer? Wanneer je minder kosten maakt in een jaar dan de geldende bijtelling, hoef je minder te betalen! Heb je een auto van de zaak? Als zzper en werknemer haal je daar je voordeel uit met aftrekbare posten en fiscale voordelen. De bijtelling bedraagt bij ondernemers nooit meer dan de werkelijke kosten en lasten. Welke kosten kun je verrekenen met bijtelling? Hoeveel bijtelling betaal je als zzp? Is bijtelling aftrekbaar bij ZZP? 7 авг. 2024 г. [...] [...] [end of information from the Internet]

Bekijk ook

Bijtelling auto ondernemer: hoe werkt het?

Bijtelling auto ondernemer: alles over de regels >>

Bijtelling ZZP: Wat is aftrekbaar en hoe werkt het?

ZZP Bijtelling: Aftrekposten en regels voor de auto van je onderneming >>

Zakelijk Leasen als Zzp: Bijtelling en Kosten

Zakelijk Leasen Zzp: Bijtelling en Financieel Advies >>

Rechtspersoon, Vennootschap & Onderneming: Wat zijn de verschillen?

Juridische Structuren: Rechtspersoon, Vennootschap & Onderneming uitgelegd >>

Status Inkomstenbelasting Bekijken: Hoe doe je dat?

Status Inkomstenbelasting Bekijken: Controleer je belastingstatus online >>