Bijtelling voor je oude auto als ZZP'er: Bereken je bijtelling en bespaar kosten
Wat is bijtelling?
Als je een auto rijdt die op de balans van je onderneming staat en dus alle kosten van de auto als zakelijk aanmerkt en je meer dan 500 kilometer privé rijdt heb je te maken met bijtelling. Er wordt dan een percentage van de nieuwwaarde van de auto bij je winst opgeteld.
Daarover betaal je dus inkomstenbelasting. Zijn je werkelijke autokosten lager dan de bijtelling, dan is het in veel gevallen interessanter om de auto privé te rijden en 0,23 per zakelijk gereden kilometer op te voeren als zakelijke kosten.
Eigenlijk is de bijtelling een verrekening van uw privégebruik met de autokosten van uw onderneming. Deze verrekening gebeurt in uw aangifte inkomstenbelasting.
Als u per jaar meer dan 500 kilometer privé rijdt, dan krijgt u te maken met bijtelling. Dit is een percentage van de nieuwwaarde van de auto. U moet hierover inkomstenbelasting betalen. Het normale bijtellingspercentage is 22 over de cataloguswaarde van het voertuig.
Bijtelling voor ZZP'ers
Voor ondernemers met een eenmanszaak, vof of voor ZZP-ers werkt de bijtelling over de auto van de zaak net even anders. De regelingen⁚ Voor ondernemers is de bijtelling gemaximaliseerd op de gemaakte autokosten binnen de onderneming. Een auto bijtelling geldt niet voor autos die qua aard en inrichting (nagenoeg) uitsluitend geschikt zijn voor goederenvervoer. Voor autos van 15 jaar en ouder...
Welke bijtelling geldt voor auto in eenmanszaak of ZZPer? Voor ondernemers met een eenmanszaak, vof of voor ZZP-ers werkt de bijtelling over de auto van de zaak net even anders. De regelingen⁚ Voor ondernemers is de bijtelling gemaximaliseerd op de gemaakte autokosten binnen de onderneming.
Als de onderneming (eenmanszaak) de kosten voldoet van een auto, dan is sprake van een auto van de zaak. Als u de auto ook voor privéritten gebruikt, dan moet er een bijtelling plaatsvinden.
Als je privé meer dan 500 kilometer in je zakelijke auto rijdt, dan heb je wel te maken met de bijtelling. Lees hieronder meer over de bijtelling. Daarnaast is het goed je ervan bewust te zijn dat je bij het kopen van een nieuwe bedrijfsauto, je in één keer een hoop geld betaalt.
Als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt in je bedrijfsauto, moet je bijtelling betalen. Dit geldt ook voor autos die je zakelijk huurt. Bij minder dan 500 kilometer ziet de Belastingdienst jouw auto als bedrijfsmiddel en heb je geen bijtelling. Vanaf 2035 mogen autos die CO2 uitstoten niet meer verkocht worden. Maar de bijtelling van een elektische auto is wel flink gestegen. Wat is wijsheid als je nu ... De meeste mensen maken niet meer kosten aan de auto dan dat ze bijtelling hebben. ... Dus ook voor geld dat je verdiend hebt bij oude bijbaantjes ... Wat is voordeliger⁚ zzp auto leasen of kopen? Een zzp zakelijke auto delen of huren kan ook. Lees hier hoe je het best een zzp auto op de zaak zet.
Bijtelling berekenen als zzper. De bijtelling kun je berekenen door het bijtellingspercentage van jouw auto te vermenigvuldigen met de cataloguswaarde. Rekenvoorbeeld⁚ bruto bijtelling. Stel⁚ de cataloguswaarde van jouw auto is 20.000. De bijtelling is 22, dus 0,22 x 20.000 4.400 bijtelling per jaar.
Op basis van stap 1 tot en met 4 kun je nu je bruto bijtelling berekenen als zzper. Dit bedrag komt boven op je jaarinkomen. Rekenvoorbeeld⁚ Je hebt een auto met een cataloguswaarde van 30.000.
Voor 2024 wordt de bijtelling berekend aan de hand van de waarde van je auto, waarbij het verschil maakt of het een elektrische auto is of niet. Heb je een elektrische auto met een waarde tot 30.000, dan betaal je 16 bijtelling. Als u uw elektrische auto van de zaak ook privé gebruikt, dan hoeft u een lagere bijtelling te betalen dan bij benzineautos. Ook leveren investeringen in ... Rijdt u privé met een auto die tot uw ondernemingsvermogen behoort? Dan moet u een bedrag bij de winst tellen voor het privégebruik, tenzij u kunt aantonen dat u op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer privé hebt gereden.
Bijtelling voor youngtimers
Voor autos die ouder zijn dan 15 jaar, ook wel youngtimers genoemd, geldt een andere regeling⁚ de werkelijke waarde die geldt in het economische verkeer (dagwaarde) is dan het uitgangspunt voor de bijtelling in plaats van de nieuwwaarde. Voor de berekening is het percentage 35 van de dagwaarde.
In 2019 was het lage bijtellingspercentage voor autos zonder CO2-uitstoot 4. In 2020 is dit verhoogd naar 8. De komende jaren zal dit percentage stapsgewijs toenemen tot een maximum van 22 in 2026. Ook wordt in 2021 het maximumbedrag verlaagd van 45.000 naar 40.000. Een youngtimer is een auto van 15 jaar of ouder...
Een youngtimer is een auto van 15 jaar of ouder. Voor youngtimers geldt een speciale regeling voor de bijtelling. Hiervoor geldt een bijtellingspercentage van 35 van de dagwaarde van de auto (en dus niet over de cataloguswaarde). Is een youngtimer volledig elektrisch en is er geen sprake van CO2-uitstoot, dan is dit percentage 17.
Bij (volledig) elektrische autos ligt dit percentage op 16 over de eerste 30.000 van de cataloguswaarde. Daarboven geldt ook het reguliere tarief van 22. Let op⁚ Voor autos die voor 2017 gebouwd zijn gelden andere bijtellingspercentages. Heb je een youngtimer (een auto ouder dan 15...
Voor autos die ouder zijn dan 15 jaar is de bijtelling 35 van de waarde in het economisch verkeer. Let op! De verrekening is maximaal het bedrag dat u aan autokosten (inclusief afschrijving) hebt.
Is de grijskenteken auto geregistreerd voor 1 juli 2005 dan wordt de bijtelling berekend over het aanschafbedrag inclusief BTW maar exclusief BPM. Is de grijskenteken auto ouder dan 15 jaar geldt een bijtelling van 35 over de dagwaarde (dat is de huidige waarde van de auto) en niet de...
Je zou het van de Belastingdienst niet verwachten, maar de regels rond bijtelling van een auto van de zaak zijn erg eenvoudig. Je telt anno 2023 in principe 22 procent van de fiscale waarde...
De bijtelling berekenen
In werkelijkheid kun je als zzper met verschillende aftrekposten te maken krijgen, die invloed hebben op de hoogte van je belastbaar jaarinkomen en daarmee het percentage aan belasting dat je betaalt. Als je zelf de hoogte van je bijtelling wilt berekenen, kun je dit doen aan de hand van de volgende stappen⁚ Stap 1⁚ Controleer de afgiftedatum van het kenteken en beslis of je auto jonger of ouder...
U vindt de catalogusprijs van de meeste autos door op de site van de RDW de kentekencheck te doen. Bijtelling voor autos met een datum 1e toelating in 2023 en 2024. 16 voor het deel van de catalogusprijs tot en met 30.000. 22 voor het deel van de catalogusprijs boven 30.000.
U hebt vorig jaar een gebruikte auto gekocht voor 17.000. De catalogusprijs van deze auto is 75.000, inclusief btw en bpm. U hebt destijds geen btw op de aanschaf afgetrokken. In het huidige jaar hebt u de btw voor het onderhoud ( 210) en het gebruik ( 630) wel volledig afgetrokken.
In 2024 betaal je bij een volledig elektrische auto 16 bijtelling over de eerste 35.000 cataloguswaarde en 22 over de cataloguswaarde boven de 35.000. Ook volgend jaar, 2025, blijft de bijtelling voor een volledig elektrische auto lager dan een brandstofauto.
Bij een duurdere auto betaal je 8 bijtelling over de eerste 45.000 en 22 bijtelling over het bedrag daarboven. Voor autos die wél CO2 uitstoten, zoals benzine- en dieselautos, geldt standaard het bijtellingspercentage van 22.
Als je een auto rijdt die op de balans van je onderneming staat en dus alle kosten van de auto als zakelijk aanmerkt en je meer dan 500 kilometer privé rijdt heb je te maken met bijtelling. Er wordt dan een percentage van de nieuwwaarde van de auto bij je winst opgeteld.
Hoeveel jaar denk je dat je met deze auto zal rijden? Dat is van invloed op hoeveel je af kunt schrijven per jaar. Daar houden we uiteraard rekening mee in onze berekening. Standaard is de bijtelling 35 of 22; Dit is afhankelijk van hoe oud de auto is. In sommige gevallen heb je echter een...
Het Belastingplan 2025 brengt voor Nederlandse ondernemers aanzienlijke veranderingen met zich mee, vooral op het gebied van zakelijke mobiliteit. Hoewel de overheid de elektrificatie van het wagenpark stimuleert, worden de fiscale voordelen voor elektrische voertuigen geleidelijk teruggeschroefd. Dit heeft gevolgen voor de totale eigendomskosten (TCO) en daarmee voor de keuze van een nieuwe ...
Aftrekposten
Voor iedere auto, of je die nu wel of niet zakelijk gebruikt, moet motorrijtuigenbelasting worden betaald. Voor personenautos, bestelautos en vrachtwagens bestaan verschillende tarieven. Bij een bedrijfsauto is dit bedrag te boeken als autokosten en direct aftrekbaar van jouw winst.
Je kan dan alle zakelijke gereden kilometers declareren bij je eigen bedrijf. Het is hiervoor belangrijk dat je precies bijhoudt hoeveel kilometers je zakelijk rijdt, een gevalletje extra administratief werk dus. ... Als je de auto privé houdt, dan mag je geen autokosten aftrekken van je winst.
Bent u ondernemer en rijdt u in een auto van de zaak? Lees hier meer over de bijtelling en de aftrek van btw als u de auto ook privé gebruikt. En over de autokosten die u mag aftrekken.
Bij een nieuwe auto van de zaak ... aankoopwaarde is namelijk hoger dan bij een auto van bijvoorbeeld 5 jaar oud. Ook is de bijtelling bij de au [...] [...] [end of information from the Internet]
Bij een duurdere auto betaal je 8 bijtelling over de eerste 45.000 en 22 bijtelling over het bedrag daarboven. Voor autos die wél CO2 uitstoten, zoals benzine- en dieselautos, geldt standaard het bijtellingspercentage van 22.
Als de DGA / werknemer over meerdere autos van de zaak beschikt, is het op basis van een redelijke wetstoepassing, onder voorwaarden, mogelijk de bijtelling beperkt te houden tot één auto.
Bij (volledig) elektrische autos ligt dit percentage op 16 over de eerste 30.000 van de cataloguswaarde. Daarboven geldt ook het reguliere tarief van 22. Let op⁚ Voor autos die voor 2017 gebouwd zijn gelden andere bijtellingspercentages. Heb je een youngtimer (een auto ouder dan 15...
Als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt in je bedrijfsauto, moet je bijtelling betalen. Dit geldt ook voor autos die je zakelijk huurt. Bij minder dan 500 kilometer ziet de Belastingdienst jouw auto als bedrijfsmiddel en heb je geen bijtelling. Vanaf 2035 mogen autos die CO2 uitstoten niet meer verkocht worden. Maar de bijtelling van een elektische auto is wel flink gestegen. Wat is wijsheid als je nu ... De meeste mensen maken niet meer kosten aan de auto dan dat ze bijtelling hebben. ... Dus ook voor geld dat je verdiend hebt bij oude bijbaantjes ... Wat is voordeliger⁚ zzp auto leasen of kopen? Een zzp zakelijke auto delen of huren kan ook. Lees hier hoe je het best een zzp auto op de zaak zet.
Bekijk ook
Bijtelling auto ondernemer: hoe werkt het?
Bijtelling auto ondernemer: alles over de regels >>
Bijtelling ZZP: Wat is aftrekbaar en hoe werkt het?
ZZP Bijtelling: Aftrekposten en regels voor de auto van je onderneming >>
Zakelijk Leasen als Zzp: Bijtelling en Kosten
Zakelijk Leasen Zzp: Bijtelling en Financieel Advies >>
Voorbeeld berekening inkomstenbelasting ZZP: Zo bereken je je belasting
Inkomstenbelasting ZZP berekenen: Stap voor stap met een voorbeeld >>
Netto winst als zzp'er: Hoeveel houdt u over?
Netto winst als zzp'er: Bereken uw netto inkomen >>