Hoe kan ik de bijtelling op mijn auto als ondernemer omzeilen?

De bijtelling⁚ een verklaring

Bijtelling is een bedrag dat bij je inkomen wordt opgeteld en waar je vervolgens extra belasting over betaalt wanneer je een auto van je eigen bedrijf ook privé gebruikt, of wanneer je via je werkgever een leaseauto rijdt. De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto en hangt af van de datum 1e toelating.

Bijtelling is alleen van toepassing wanneer de auto van de zaak ook privé wordt gebruikt. Het bedrag dat hoort bij het bijtellingspercentage wordt bij je inkomen opgeteld en belast. Je kunt de bijtelling ontwijken wanneer je in de zakelijke auto maximaal 500 privé-kilometers per jaar rijdt.

De bijtelling is een fiscale regeling voor zakelijke rijders. Je krijgt ermee te maken als je met jouw zakelijke auto jaarlijks meer dan 500 privé-kilometers maakt. Bij het privégebruik van de auto ziet de fiscus de kilometers namelijk als een vorm van inkomen, waarover je belasting moet betalen.

Tips om de bijtelling te verminderen of te voorkomen

Je kunt bijtelling voorkomen door niet meer dan 500 privékilometers per kalenderjaar in je auto te rijden. Dit is een belangrijke tip, omdat je dan geen bijtelling hoeft te betalen. Je kunt dit aantonen met een sluitende kilometeradministratie. Ook is het mogelijk om de bijtelling te verminderen door een auto te kiezen met een lage CO2-uitstoot. De bijtelling is namelijk lager voor auto's met een lage CO2-uitstoot. Dit is zeker interessant voor ondernemers die veel kilometers maken. Als je een auto van de zaak zowel zakelijk als privé rijdt, moet je bijtelling betalen. Maar hoeveel je per saldo kwijt bent, ligt aan je situatie. In dit artikel leggen we je uit hoe je de bijtelling kunt berekenen aan de hand van onze eenvoudige rekentool voor ondernemers.

De invloed van de kilometeradministratie

Een kilometeradministratie is een belangrijk hulpmiddel om de bijtelling te berekenen. Met een kilometeradministratie kan je aantonen hoeveel kilometers je privé hebt gereden en hoeveel kilometers je zakelijk hebt gereden. Als je minder dan 500 privékilometers per jaar rijdt, hoef je geen bijtelling te betalen. Het is belangrijk om een sluitende kilometeradministratie bij te houden, omdat de Belastingdienst deze kan controleren. De Belastingdienst kan een boete opleggen als je geen sluitende kilometeradministratie kunt overleggen. De boete kan oplopen tot € 5.278,-. De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto. In 2024 zijn er 2 tarieven voor de bijtelling⁚ 16 en 22. De bijtelling is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. De uitstootgrenzen worden ieder jaar opnieuw vastgesteld;

Alternatieven voor een auto van de zaak

Als je als ondernemer geen bijtelling wilt betalen, zijn er verschillende alternatieven voor een auto van de zaak. Je kunt bijvoorbeeld een fiets van de zaak aanschaffen. De bijtelling voor een fiets van de zaak is een stuk lager dan voor een auto van de zaak. Een ander alternatief is om een leaseauto zonder bijtelling te nemen. Dit is een leaseauto die je alleen zakelijk mag gebruiken. Je mag met deze auto niet privé rijden. Dit is een goede optie als je de auto voornamelijk zakelijk gebruikt en je geen bijtelling wilt betalen. Je kunt ook een bestelauto leasen. Bestelauto's hebben een lager bijtellingspercentage dan personenauto's. Dit is een goede optie als je de auto voornamelijk gebruikt voor het vervoeren van goederen. Het is ook mogelijk om een youngtimer op de zaak te zetten. Een youngtimer is een auto die minimaal 15 jaar oud is. De bijtelling voor een youngtimer is lager dan voor een nieuwe auto.

Conclusie

Het is mogelijk om de bijtelling te omzeilen als ondernemer, maar het is niet altijd eenvoudig. De beste manier om de bijtelling te omzeilen is door een auto te kiezen met een lage CO2-uitstoot of door een auto te leasen die alleen zakelijk gebruikt mag worden. Je kunt ook een bestelauto leasen of een youngtimer op de zaak zetten. Het is belangrijk om je goed te informeren over de verschillende opties en om de regels van de Belastingdienst te kennen. Als je de regels niet goed kent, riskeer je een boete. De bijtelling is een complex onderwerp, maar het is belangrijk om er goed over geïnformeerd te zijn. De juiste keuzes kunnen je veel geld besparen.

Bekijk ook

Bijtelling auto ondernemer: hoe werkt het?

Bijtelling auto ondernemer: alles over de regels >>

Bijtelling ZZP: Wat is aftrekbaar en hoe werkt het?

ZZP Bijtelling: Aftrekposten en regels voor de auto van je onderneming >>

Zakelijk Leasen als Zzp: Bijtelling en Kosten

Zakelijk Leasen Zzp: Bijtelling en Financieel Advies >>

Energielabel voor je bedrijf? Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt!

Energielabel voor Je Bedrijf: Alles wat Je Moet Weten >>

Ziek Melden als Zzp'er: UwV-Regels en Procedures

Ziek Melden als Zzp'er: Stappenplan en Noodzakelijke Informatie >>