Grijs kenteken bijtelling: alles wat je moet weten als ondernemer
Wat is een grijs kenteken?
Een grijs kenteken auto is een auto die voldoet aan bepaalde eisen van de fiscus en heeft voor een ondernemer bepaalde fiscale voordelen. Zo hoeft bij de aanschaf van een nieuwe grijskenteken auto geen BPM te worden betaald en geldt er een lager tarief voor de motorrijtuigen belasting indien u ondernemer bent en beschikt over een BTW nummer.
Voordelen van een grijs kenteken voor ondernemers
Als je als ondernemer ervoor kiest om een auto te rijden die voorzien is van een grijs kenteken, kun je profiteren van de bijbehorende fiscale voordelen. Naast de lagere MRB en de BTW-aftrekbaarheid biedt degrijskenteken regeling ook andere fiscale voordelen zoals afschrijvingsmogelijkheden en lagerebijtelling voor privégebruik.
Bij aanschaf van een zakelijk voertuig met eengrijskenteken kunnenondernemers de BTW geheel of gedeeltelijk terugvorderen. Dit kan de totale kosten van het voertuig verlagen en de investering rendabeler maken.
Eengrijskenteken is een specifiek nummerbord voor bestelwagens. Alsondernemer profiteer je daarmee van fiscale voordelen. Niet alleen is een bestelauto goedkoper in aanschaf, je betaalt ook minder wegenbelasting.
In het kort profiteer je van de ... zzp-constructie heel fiscaalvriendelijk in een bestelauto met grijs kenteken rijden zonder dat je voor jouw privéritten een bijtelling hoeft te betalen....
Als je alsondernemer een bestelauto metgrijskenteken rijdt, dan is de kans groot dat jebijtelling betaalt. Maar hoe bereken je die precies? En zijn er manieren om debijtelling te verlagen?
Een grijs kenteken auto biedt fiscale voordelen voor ondernemers of zzpers. Maar wat is het en welke belastingvoordelen heeft het? Je leest het in dit artikel
Als je alsondernemer een bestelauto metgrijskenteken gebruikt, is de kans groot dat je te maken krijgt metbijtelling. Maar hoe bereken je deze precies en zijn er manieren om debijtelling te verminderen?
Het demissionair kabinet heeft het voornemen om met ingang van 1 januari 2025 de BPM-vrijstelling voorondernemers af te schaffen. Met het wegvallen van de zogeheten grijskentekenregeling vervallen diverse fiscale voordelen voor je bedrijfswagen.
Wanneer je als particulier een gebruikte auto metgrijskenteken koopt van eenondernemer, heb je niets te maken met btw. Je betaalt dus inclusief btw. Is de auto ouder dan vijf jaar, dan hoeft er geen rest-bpm meer te worden betaald.
Hoe hoog is de bijtelling voor mijn bestelauto? In 2024 bedraagt de bijtelling voor bestelautos met een brandstofmotor nog steeds 22. Dit betekent dat ongeacht of je op diesel, benzine of gas rijdt, je 22 van de cataloguswaarde bij je inkomen moet optellen.
Voor een auto metgrijskenteken gelden in de basis dezelfde regels voorbijtelling als voor personenautos. Echter zijn de bijtellingspercentages net iets anders. In ons artikel overbijtelling berekenen , lees je hoe dat zit.
Als je dezebijtelling wilt voorkomen, moet je kunnen aantonen dat je de auto minder dan 500 kilometer per jaar voor privédoeleinden gebruikt. Dit geldt in principe voor alle zakelijke autos, dus ook voor autos opgrijskenteken.
Als u per jaar meer dan 500 kilometer privé rijdt, dan krijgt u te maken met bijtelling. Dit is een percentage van de nieuwwaarde van de auto. U moet hierover inkomstenbelasting betalen. Het normale bijtellingspercentage is 22 over de cataloguswaarde van het voertuig.
Rijd jij in een bestelauto (met grijs kenteken)? Dan is de kans groot dat je bijtelling betaalt. Maar hoe zit dat nou precies? Voor het antwoord op deze veelgestelde vraag onder ondernemers, ben je hier aan
Het antwoord op deze vraag is kort en bondig⁚ ja! Je mag privé rijden met een grijskenteken auto. Let er daarbij wel op dat je voldoende zakelijke kilometers rijdt zodat je aan de voorwaarden van de grijskentekenregeling blijft voldoen en jouw belastingvoordelen blijft houden.
De belastingdienst ziet de bestelauto met grijs kenteken als een vorm van loon. Althans, als je er meer dan 500 kilometer op jaarbasis privé in rijdt. Je telt daarom verplicht een percentage van de cataloguswaarde van de bestelauto bij je loon op; de bijtelling.
Uit bovenstaand artikel blijkt het dus vaak voordeliger te zijn om als ondernemer een auto met grijs kenteken aan te schaffen maar deze niet zakelijk in te brengen. Dus dan wel het voordeel van een lager wegenbelasting tarief, teruggaaf BPM, maar geen bijtelling.
Bijtelling voor grijs kenteken
De Belastingdienst beschouwt een bestelauto met grijs kenteken als een vorm van loon, met name als je deze privé meer dan 500 kilometer per jaar gebruikt. Je bent dan verplicht om een percentage van de cataloguswaarde van de bestelauto bij je inkomen op te tellen, wat de bijtelling wordt genoemd.
Als u meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt met uw grijs kenteken auto, bent u verplicht bijtelling te betalen. Deze bijtelling wordt beschouwd als loon ... Om eengrijskenteken te krijgen, moet de Belastingdienst uw auto dus aanmerken als een bestelauto. Daarnaast moet u ook alsondernemer aan een aantal voorwaarden voldoen⁚ u rijdt meer dan 10 van uw totaal aantal per jaar gereden kilometers voor uw onderneming.
In 2024 zijn er 2 tarieven voor debijtelling⁚ 16 en 22. Debijtelling is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. De uitstootgrenzen worden ieder jaar opnieuw vastgesteld. De onderstaande tabel geldt voor autos met een datum van eerste toelating in 2024.
Op bestelautos met een eerste toelating voor 1 januari 2025 is een overgangsregeling van toepassing. De lagebijtelling geldt tot en met 30.000, daarboven is deze 22. U kunt het belastinplan 2025 hier raadplegen en de miljoennota 2025 hier. De overige stukken kunt u hier vinden.
Voor een bestelauto met eengrijskenteken betaal je alsondernemer welbijtelling. Deze wordt berekend op basis van de volledige cataloguswaarde van de auto (inclusief bpm). Hierbij gelden verder dezelfde regels als alle andere autos diebijtelling betalen aan de Belastingdienst.
Vanaf 2025 gaanondernemers gewoon bpm betalen, net als bij personenautos. Dat betekent het einde van de zogenoemde ondernemersvrijstelling. De hoeveelheid bpm die eenondernemer moet betalen hangt af van de CO2-uitstoot van de bestelauto. Lees meer over bijtellingsregelsgrijskenteken.
Autos die opgrijskenteken staan. Rijd je daar meer dan 500 privékilometers, dan betaal je 22bijtelling over de cataloguswaarde van de auto, ongeacht de CO2-uitstoot. Lees meer over de bijtellingsregels bij eengrijskenteken. Autos die minder dan 500 privékilometers per jaar rijden.
Zeker bij grijs kenteken (en nog eens extra bij een occasion) kan de keuze voor privévermogen interessant zijn, omdat de bijtelling anders over de nieuwprijs inclusief btw en bpm zou gaan, terwijl u als ondernemer in principe de btw terugkrijgt en van bpm vrijgesteld bent.
De keuze tussen een geel en grijs kenteken is belastingtechnisch immers zeker een interessante overweging! Als je als ondernemer ervoor kiest om een auto te rijden die voorzien is van een grijs kenteken, kun je profiteren van de bijbehorende fiscale voordelen.
Regels voor bijtelling
Lees ook meer over hoe het nu echt zit met de belastingaangifte ondernemer. Het standaard bijtellingspercentage in 2021 is 22. Om bijtelling te berekenen hanteer je de volgende rekensom⁚ Oorspronkelijke catalogusprijs BTW BPM X 0,22. Let wel, dit is de bruto bijtelling van de bedrijfsauto.
Je kunt als ondernemer de bijtelling van je bestelauto ook afkopen, bijvoorbeeld als de auto willekeurig gebruikt wordt door verschillende werknemers. De bijtelling van een auto op grijs kenteken afkopen kost 300 per jaar.
De ANWB pleit voor een overgangsregeling voor de mensen die de dupe worden van de kabinetsplannen om het grijs kenteken, het belastingvoordeel voor bedrijfswagens, af te schaffen. Bezitters zouden ...
Als je de auto deelt met andere mensen binnen je onderneming, dan kun je de bijtelling afkopen. Dat kost je 300 per bestelauto per jaar. Valt best mee, maar ...
Deze zogenoemde bijtelling is bij benzineautos tegenwoordig 22 procent. Jammer, hè? Dat vindt een stel ondernemers ook en zij vonden een maas in de wet waardoor er geen bijtelling meer betaald hoeft ...
De bijtelling voor de fiets van de zaak lijkt wel wat op de bijtelling voor de auto van de zaak, maar schijn bedriegt. Drie belangrijke verschillen. De bijtelling voor de fiets van de zaak staat pas ...
Bijtellinggrijskenteken afkopen. Je kunt alsondernemer debijtelling van je bestelauto ook afkopen, bijvoorbeeld als de auto willekeurig gebruikt wordt door verschillende werknemers. Debijtelling van een auto opgrijskenteken afkopen kost 300 per jaar.
Auto van de zaak⁚ Grijs kenteken bijtelling Wat is een grijs kenteken auto Een grijs kenteken auto is een auto die voldoet aan bepaalde eisen van de fiscus en heeft voor een ondernemer bepaalde fiscale voordelen. Zo hoeft bij de aanschaf van een nieuwe grijskenteken auto geen BPM te worden betaald...
Voor een bestelauto met eengrijskenteken betaal je alsondernemer welbijtelling. Deze wordt berekend op basis van de volledige cataloguswaarde van de auto (inclusief bpm). Hierbij gelden verder dezelfde regels als alle andere autos diebijtelling betalen aan de Belastingdienst.
Vanaf 2025 gaanondernemers gewoon bpm betalen, net als bij personenautos. Dat betekent het einde van de zogenoemde ondernemersvrijstelling. De hoeveelheid bpm die eenondernemer moet betalen hangt af van de CO2-uitstoot van de bestelauto. Lees meer over bijtellingsregelsgrijskenteken.
Autos die opgrijskenteken staan. Rijd je daar meer dan 500 privékilometers, dan betaal je 22bijtelling over de cataloguswaarde van de auto, ongeacht de CO2-uitstoot. Lees meer over de bijtellingsregels bij eengrijskenteken. Autos die minder dan 500 privékilometers per jaar rijden.
Bekijk ook
Bijtelling auto ondernemer: hoe werkt het?
Bijtelling auto ondernemer: alles over de regels >>
Bijtelling ZZP: Wat is aftrekbaar en hoe werkt het?
ZZP Bijtelling: Aftrekposten en regels voor de auto van je onderneming >>
Zakelijk Leasen als Zzp: Bijtelling en Kosten
Zakelijk Leasen Zzp: Bijtelling en Financieel Advies >>
WW uitkering en ZZP inkomsten combineren: Wat mag je verdienen?
WW en ZZP: Kan je beide combineren en wat zijn de regels? >>
ABN AMRO Hypotheek voor Ondernemers: De Beste Opties
Hypotheek voor Ondernemers: ABN AMRO Aanbod en Voorwaarden >>