Wat is een verkapt dienstverband voor ZZP'ers? Ontdek de risico's en gevolgen.
Wat is schijnzelfstandigheid?
Schijnzelfstandigheid betekent kort gezegd dat iemand zich presenteert als zelfstandige terwijl er volgens het arbeidsrecht sprake is van een dienstverband. De Belastingdienst kijkt vooral naar de mate van gezagsverhouding. Vertelt de opdrachtgever waar‚ wanneer en hoe een ondernemer zijn werk moet doen‚ dan vindt de Belastingdienst dat er sprake is van een dienstverband. Lijkt je relatie met je opdrachtgever erg op loondienst? Dan kan de Belastingdienst bepalen dat er sprake is van een dienstverband en dus schijnzelfstandigheid.
Wat is de rol van de Belastingdienst?
De Belastingdienst is verantwoordelijk voor het controleren of zzp'ers daadwerkelijk zelfstandig zijn of dat er sprake is van schijnzelfstandigheid. Ze controleren of de zzp'er voldoet aan de voorwaarden voor zelfstandigheid. De Belastingdienst kijkt naar de mate van gezagsverhouding‚ de mate van eigen risico en de mate van ondernemerschap. De Belastingdienst kan bepalen dat er sprake is van schijnzelfstandigheid als er bijvoorbeeld sprake is van een te sterke gezagsverhouding‚ als de zzp'er te weinig eigen risico loopt of als de zzp'er niet genoeg ondernemerschap toont. De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 weer controleren of zzpers niet worden ingehuurd voor werk dat eigenlijk in dienstverband zou moeten worden uitgevoerd. Vanaf 1 oktober wordt het handhavingsmoratorium opgeheven. Dit houdt in dat de Belastingdienst kan gaan handhaven op schijnzelfstandigheid.
Wat verandert er per 1 januari 2025?
Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst weer controleren of zzpers niet worden ingehuurd voor werk dat eigenlijk in dienstverband zou moeten worden uitgevoerd. De Belastingdienst gaat actief controleren op schijnzelfstandigheid. De wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) heeft alles te maken met of je voor een opdracht een zzper mag inhuren of een werknemer in dienst moet nemen. De Belastingdienst kijkt vooral naar de mate van gezagsverhouding. Vertelt de opdrachtgever waar‚ wanneer en hoe een ondernemer zijn werk moet doen‚ dan vindt de Belastingdienst dat er sprake is van een dienstverband. De opdrachtgever en zzper zijn samen verantwoordelijk voor de fiscale gevolgen van hun arbeidsrelatie. Zij bepalen samen hoe zij gaan samenwerken. De Belastingdienst gaat er vanaf 2025 weer actief op toezien dat de regels over schijnzelfstandigheid worden nageleefd.
Wat zijn de risico's voor zzp'ers?
Als de Belastingdienst vaststelt dat er sprake is van schijnzelfstandigheid‚ dan kan de zzp'er te maken krijgen met een aantal risico's. Zo kan de zzp'er achteraf belastingen en premies moeten betalen over zijn inkomsten. Ook kan de zzp'er een boete krijgen van de Belastingdienst. Daarnaast kan de zzp'er een terugbetaling van de zelfstandigenaftrek moeten doen. De zzp'er kan ook te maken krijgen met een naheffing van premies voor de Zvw (zorgverzekeringswet). Ook kan de zzp'er in een rechtszaak terechtkomen met de opdrachtgever. Het is daarom belangrijk voor zzp'ers om goed op de hoogte te zijn van de regels rondom schijnzelfstandigheid. Twijfelt u over de arbeidsrelatie tussen zzper en opdrachtgever? Lees hoe u schijnzelfstandigheid kunt voorkomen.
Bekijk ook
Kans op Controle Belastingdienst ZZP: Wees voorbereid
Belastingdienst Controle ZZP: Wat te doen? >>
Doorlopende machtiging Belastingdienst: Alles wat je moet weten
Doorlopende machtiging Belastingdienst voor Inkomstenbelasting: Een handige gids >>
Belastingdienst Handhaven ZZP: Wat zijn de regels en hoe blijf je compliant?
Ontdek de regels van de Belastingdienst voor ZZP'ers en hoe je kunt zorgen dat je compliant blijft. Voorkom boetes en problemen! >>
Horeca ondernemers Zwolle: Succesvol starten en groeien
Tips en inspiratie voor horecaondernemers in Zwolle. >>
De Ondernemer: Yip - Het verhaal achter het succesvolle bedrijf
Yip: De Ondernemer - Het verhaal achter het succesvolle bedrijf >>