Zzp met meerdere opdrachtgevers: Belastingdienst, administratie en meer
De Wet DBA en Zzp
De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is bedoeld om duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en zzpers. Zowel jij als opdrachtgever als de zzper zijn samen verantwoordelijk voor het bepalen of er sprake is van een dienstbetrekking. De Belastingdienst heeft sinds 2016 geen boetes of naheffingen opgelegd aan opdrachtgevers of zzpers die mogelijk niet voldoen aan de regels van de Wet DBA. Alleen bij duidelijke gevallen van kwaadwillendheid wordt er opgetreden. Daar kan in 2025 verandering in komen. De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 weer volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Werkgevenden en ZZPers moeten bewijzen dat hun samenwerking geen kenmerken heeft van een dienstverband in loondienst. Werkgevers betalen een verzuimboete van 10 procent van de verschuldigde inkomstenbelasting, maar met een maximum van 5514 euro. Normaal is dat 50 procent zonder maximum. Ook geldt die naheffing met terugwerkende kracht tot 1 januari 2025 normaal is dat vijf jaar.
Waarom Meerdere Opdrachtgevers?
Het hebben van meerdere opdrachtgevers is voor zzp'ers van groot belang, zowel vanuit fiscaal perspectief als vanuit bedrijfsmatig oogpunt. De Belastingdienst ziet het als een belangrijke indicator voor zelfstandigheid. Hoewel er geen vastgesteld aantal opdrachtgevers is dat je moet hebben, is de algemene gedachte dat meerdere opdrachtgevers de kans verkleinen dat je als schijnzelfstandige wordt beschouwd. Dit komt omdat het aantoont dat je niet afhankelijk bent van één enkele opdrachtgever en dat je daadwerkelijk een eigen onderneming hebt.
Naast de fiscale voordelen heeft het ook bedrijfsmatig voordelen. Diversificatie van je klantenkring verkleint het risico op financiële instabiliteit. Als je afhankelijk bent van één opdrachtgever, kun je in de problemen komen als die opdrachtgever failliet gaat of de samenwerking beëindigt. Door meerdere opdrachtgevers te hebben, spreid je het risico en zorg je voor een stabielere inkomstenstroom. Het is belangrijk om een gezonde balans te vinden tussen het aantal opdrachtgevers en de hoeveelheid tijd die je aan elk project kunt besteden.
De Belastingdienst kijkt naar verschillende aspecten bij het beoordelen van zelfstandigheid, waaronder de mate van afhankelijkheid van één opdrachtgever. Hoewel er geen vastgesteld aantal opdrachtgevers is, is het belangrijk om te laten zien dat je een eigen onderneming hebt met meerdere opdrachtgevers. Het aantal opdrachtgevers is dus één van de factoren die de Belastingdienst in overweging neemt, maar niet de enige.
Het Belang van Diversificatie
Diversificatie is een essentiële factor voor zzp'ers, niet alleen vanuit fiscaal perspectief, maar ook vanuit een bedrijfsmatig standpunt. De Belastingdienst kijkt naar de diversiteit van je klantenkring om te beoordelen of je daadwerkelijk een eigen onderneming hebt en niet afhankelijk bent van één opdrachtgever; Het hebben van meerdere opdrachtgevers is dus een belangrijke stap in het creëren van een stabielere en duurzamere zzp-carrière.
Diversificatie verkleint de risico's die inherent zijn aan het zzp-schap. Een enkele opdrachtgever kan failliet gaan, de samenwerking beëindigen of beslissen om de tarieven te verlagen. Met meerdere opdrachtgevers spreid je het risico en zorg je voor een stabielere inkomstenstroom, waardoor je minder kwetsbaar bent voor onvoorziene omstandigheden.
Naast de financiële voordelen, bevordert diversificatie ook de groei van je onderneming. Door met verschillende opdrachtgevers samen te werken, krijg je toegang tot nieuwe markten, kennis en ervaring. Je leert nieuwe vaardigheden, breidt je netwerk uit en ontwikkelt je expertise. Deze groei zorgt ervoor dat je als zzp'er sterker en flexibeler wordt, waardoor je beter bestand bent tegen veranderingen in de markt.
Wat de Belastingdienst Verwacht
De Belastingdienst verwacht van zzp'ers dat ze meerdere opdrachtgevers hebben om als zelfstandig ondernemer te worden aangemerkt. Hoewel er geen vastgesteld aantal opdrachtgevers is, kijkt de Belastingdienst naar een aantal voorwaarden om te bepalen of er sprake is van een gezonde onderneming. De Belastingdienst zegt simpelweg dat ze van zelfstandig ondernemers verwachten dat ze meerdere opdrachtgevers hebben. In de meeste gevallen is gebleken dat je met drie opdrachtgevers voldoende hebt.
De Belastingdienst heeft geen duidelijke regels over het aantal opdrachtgevers dat je moet hebben, maar beoordeelt wel of je aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo kijkt de Belastingdienst bijvoorbeeld naar de mate van afhankelijkheid van één opdrachtgever. Als je voornamelijk voor één opdrachtgever werkt en bijna al je inkomsten daaruit voortkomen, kan de Belastingdienst dit als een teken zien dat er geen sprake is van een echte onderneming.
De Belastingdienst handhaaft de Wet DBA en controleert of er sprake is van schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat ze beoordelen of de werkrelatie tussen een zzp'er en een opdrachtgever voldoet aan de criteria van zelfstandigheid. Bij schijnzelfstandigheid wordt een dienstverband gecamoufleerd als een zelfstandige overeenkomst, om te profiteren van lagere belastingtarieven.
Wat te Doen bij Eén Opdrachtgever?
Het is niet altijd eenvoudig om meerdere opdrachtgevers te vinden, vooral in het begin van je zzp-carrière. Als je voornamelijk voor één opdrachtgever werkt, is het belangrijk om te laten zien dat je een eigen onderneming hebt en niet afhankelijk bent van die ene opdrachtgever. De Belastingdienst kijkt naar verschillende factoren om te bepalen of je voldoet aan de criteria voor zelfstandigheid, waaronder de mate van afhankelijkheid van één opdrachtgever.
Zelfs als je voornamelijk voor één opdrachtgever werkt, zijn er stappen die je kunt nemen om je zelfstandigheid te onderstrepen en de kans op een controle door de Belastingdienst te verkleinen.
Een belangrijke stap is het opstellen van een duidelijke overeenkomst met je opdrachtgever. Deze overeenkomst moet duidelijk omschrijven wat je taken zijn, de duur van de samenwerking, de tarieven en de verantwoordelijkheden van beide partijen. Het is belangrijk om te benadrukken dat je een eigen onderneming hebt met eigen verantwoordelijkheden.
Daarnaast kun je je focussen op het ontwikkelen van een eigen netwerk en het zoeken naar nieuwe klanten. Zelfs als je voornamelijk voor één opdrachtgever werkt, is het belangrijk om actief te blijven in je vakgebied, deel te nemen aan relevante evenementen en contacten te leggen met andere professionals.
Bekijk ook
Kans op Controle Belastingdienst ZZP: Wees voorbereid
Belastingdienst Controle ZZP: Wat te doen? >>
Doorlopende machtiging Belastingdienst: Alles wat je moet weten
Doorlopende machtiging Belastingdienst voor Inkomstenbelasting: Een handige gids >>
Belastingdienst Handhaven ZZP: Wat zijn de regels en hoe blijf je compliant?
Ontdek de regels van de Belastingdienst voor ZZP'ers en hoe je kunt zorgen dat je compliant blijft. Voorkom boetes en problemen! >>
Balanstotaal Kleine Onderneming: Begrijp je financiële positie
Balanstotaal Kleine Onderneming: Inzicht in je financiële gezondheid >>
Zonnepanelen en Inkomstenbelasting: Tips & Aftrekposten
Zonnepanelen ZZP: Fiscale voordelen en tips! >>