Voorschot Inkomstenbelasting ZZP: Uitleg over de berekening en hoe je je voorschot betaalt.
Wat is een voorlopige aanslag?
De voorlopige aanslag is ⏤ zoals de naam al doet vermoeden ⎻ een aanslag van de Belastingdienst die nog niet definitief is. Deze aanslag wordt gebaseerd op je aangifte inkomstenbelasting over 2023. De voorlopige aanslag is er zodat je gespreid je inkomstenbelasting kunt betalen.
Waarom is een voorlopige aanslag belangrijk?
Een voorlopige aanslag is belangrijk voor zowel de Belastingdienst als voor jou als ZZP'er. Voor de Belastingdienst zorgt het ervoor dat de inkomstenbelasting in gelijke delen over het jaar wordt ontvangen, waardoor de kasstromen van de Belastingdienst stabieler zijn. Voor jou als ZZP'er is het belangrijk om een voorlopige aanslag te regelen omdat het je helpt om je financiën beter te plannen.
De Belastingdienst wil voorkomen dat je na je aangifte inkomstenbelasting ineens een groot bedrag aan belasting moet terugbetalen. Als de Belastingdienst na je aangifte inkomstenbelasting over 2022 verwacht dat je over 2024 moet betalen, kan het zijn dat ze je een voorlopige aanslag over 2024 sturen. Door een voorlopige aanslag te betalen, voorkom je een onaangename verrassing aan het einde van het jaar.
Het is belangrijk om te onthouden dat de voorlopige aanslag een schatting is van je uiteindelijke belastingverplichting. Het kan dus zijn dat je na het indienen van je definitieve aangifte inkomstenbelasting nog geld terugkrijgt of juist extra moet betalen. Het is daarom verstandig om je inkomsten en uitgaven goed bij te houden, zodat je een zo nauwkeurig mogelijke voorlopige aanslag kunt aanvragen.
Met de voorlopige aanslag betalen ZZPers de inkomstenbelasting en bijdrage zorgverzekeringswet verspreid over het jaar.
Hoe wordt de voorlopige aanslag berekend?
De hoogte van de voorlopige aanslag wordt door de Belastingdienst bepaald aan de hand van je inkomsten uit het voorgaande kalenderjaar. Als je net bent begonnen als ZZP'er en je hebt nog geen inkomsten uit het voorgaande jaar, zal de Belastingdienst je vragen om een schatting te maken van je inkomsten voor het huidige jaar.
In de onderstaande tabel zie je hoeveel je ongeveer aan inkomstenbelasting moet betalen. Ervan uitgaande dat je recht hebt op de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling. Bedragen zijn een indicatie. Je kunt hier geen rechten aan ontlenen. Als je als ZZP'er meer winst maakt, betaal je natuurlijk ook meer belasting.
De Belastingdienst gebruikt een aantal factoren om de voorlopige aanslag te berekenen, waaronder⁚
- Je inkomsten uit het voorgaande jaar
- Je verwachte inkomsten voor het huidige jaar
- Je aftrekposten
- Je persoonlijke omstandigheden
De Belastingdienst hanteert verschillende tarieven voor de inkomstenbelasting. Deze tarieven zijn afhankelijk van je inkomen. Het is belangrijk om te onthouden dat de voorlopige aanslag een schatting is. Het kan dus zijn dat je na het indienen van je definitieve aangifte inkomstenbelasting nog geld terugkrijgt of juist extra moet betalen.
Het is verstandig om je inkomsten en uitgaven goed bij te houden, zodat je een zo nauwkeurig mogelijke voorlopige aanslag kunt aanvragen. Zo voorkom je onaangename verrassingen aan het einde van het jaar.
Wanneer moet je een voorlopige aanslag aanvragen?
Als je als ZZP'er een voorlopige aanslag wilt aanvragen, is het belangrijk om te weten wanneer je dit moet doen. Je kunt een voorlopige aanslag aanvragen op elk moment van het jaar. Het is echter verstandig om dit te doen aan het begin van het jaar, omdat je dan meer tijd hebt om je inkomsten en uitgaven te schatten.
De meeste ZZP'ers ontvangen automatisch een voorlopige aanslag van de Belastingdienst. Deze aanslag wordt gebaseerd op je aangifte inkomstenbelasting over het voorgaande jaar. Als je een voorlopige aanslag ontvangt, hoef je zelf niets te doen.
Als je geen voorlopige aanslag hebt ontvangen, maar je verwacht dat je belasting moet betalen, kun je zelf een voorlopige aanslag aanvragen. Dit kan bijvoorbeeld zijn als je een eigen woning hebt en hypotheekrente terugkrijgt, of omdat je een eigen bedrijf hebt waarvoor je alvast geld reserveert voor de aanslag inkomstenbelasting.
Je kunt een voorlopige aanslag aanvragen via de website van de Belastingdienst. Op de website vind je ook meer informatie over de voorlopige aanslag en hoe je deze aanvraagt.
Het is belangrijk om te onthouden dat de voorlopige aanslag een schatting is. Het kan dus zijn dat je na het indienen van je definitieve aangifte inkomstenbelasting nog geld terugkrijgt of juist extra moet betalen.
Het is verstandig om je inkomsten en uitgaven goed bij te houden, zodat je een zo nauwkeurig mogelijke voorlopige aanslag kunt aanvragen. Zo voorkom je onaangename verrassingen aan het einde van het jaar.
Hoe betaal je de voorlopige aanslag?
De voorlopige aanslag betaal je niet automatisch, maar moet je zelf handmatig overboeken. De Belastingdienst stuurt je een betalingskenmerk waarmee je het bedrag kunt overmaken. Je kunt de voorlopige aanslag in maximaal 11 termijnen betalen. Het eerste maandbedrag betaal je uiterlijk 1 maand na de datum van je voorlopige aanslag. De volgende betalingen doe je telkens een maand later.
Als je het bedrag in termijnen betaalt, krijg je korting op de totale belasting. Deze korting is een beloning voor het gespreid betalen van je belasting. Je kunt de korting alleen krijgen als je het volledige bedrag voor de uiterste betaaldatum overmaakt.
Het is belangrijk om te onthouden dat je de voorlopige aanslag altijd moet betalen, ook als je geen winst hebt gemaakt. Als je geen winst hebt gemaakt, is het belangrijk om dit aan de Belastingdienst te melden, zodat je niet onnodig belasting betaalt.
Je kunt de voorlopige aanslag betalen via de website van de Belastingdienst. Je kunt ook betalen via internetbankieren of via een papieren overschrijvingsformulier.
Het is belangrijk om de betalingstermijn te controleren, zodat je niet te laat betaalt. Als je te laat betaalt, kan de Belastingdienst boetes opleggen.
Het is verstandig om je financiën goed te plannen en te zorgen dat je genoeg geld hebt om je voorlopige aanslag te betalen.
Bekijk ook
Kans op Controle Belastingdienst ZZP: Wees voorbereid
Belastingdienst Controle ZZP: Wat te doen? >>
Doorlopende machtiging Belastingdienst: Alles wat je moet weten
Doorlopende machtiging Belastingdienst voor Inkomstenbelasting: Een handige gids >>
Belastingdienst Handhaven ZZP: Wat zijn de regels en hoe blijf je compliant?
Ontdek de regels van de Belastingdienst voor ZZP'ers en hoe je kunt zorgen dat je compliant blijft. Voorkom boetes en problemen! >>
Patrick Maes Mode: Ondernemer met passie voor kleding
Patrick Maes: Modeondernemer met stijl en visie >>
Moet je inkomstenbelasting betalen over een erfenis?
Inkomstenbelasting over een erfenis: wat zijn de regels? >>