Auto van de Zaak: Zo regel je het als ondernemer
Voordelen van een auto van de zaak
Een auto van de zaak kan voor ondernemers een aantrekkelijke optie zijn. Het biedt namelijk een aantal voordelen, zoals⁚
- Alle vrijheid in gebruik dankzij speciale verzekering. Hoewel je privé auto natuurlijk een goede verzekering moet hebben, geldt dit net zo goed voor de auto van de zaak.
- Zon auto van de zaak toevoegen aan de secundaire arbeidsvoorwaarden van een contract kan dus als ondernemer in je voordeel werken.
- Een auto van de zaak kan een uitkomst bieden als ondernemer. Is de aanschaf van een auto van de zaak voordeliger, of is het beter om privé te rijden?
Belastingregels voor een auto van de zaak
De belastingregels voor een auto van de zaak zijn complex. Je moet rekening houden met bijtelling, aftrekbare autokosten en de regels voor privé gebruik.
Bijtelling
Bijtelling is een belasting die je moet betalen over het privé gebruik van een auto van de zaak. Dit betekent dat je een deel van de waarde van de auto als inkomsten moet beschouwen, waarover je dan inkomstenbelasting moet betalen. De hoogte van de bijtelling hangt af van de cataloguswaarde van de auto en de CO2-uitstoot. Hoe zuiniger de auto, hoe lager de bijtelling.
Voor ondernemers met een eenmanszaak, vof of voor ZZP-ers werkt de bijtelling over de auto van de zaak net even anders. De regelingen⁚ Voor ondernemers is de bijtelling gemaximaliseerd op de gemaakte autokosten binnen de onderneming. Een auto bijtelling geldt niet voor autos die qua aard en inrichting (nagenoeg) uitsluitend geschikt ... Voor de inkomstenbelasting is je personenauto ondernemersvermogen en daardoor verplicht auto van de zaak als je⁚ ondernemer bent voor de inkomstenbelasting of inkomsten uit overig werk hebt; de auto gebruikt voor je onderneming; per jaar niet meer dan 500 kilometer privé rijdt; Aftrekbare autokosten. Is de auto van de zaak en dus ... Wat is voor een ondernemer financieel de beste keuze⁚ een auto van de zaak, of de auto in privé houden en zakelijke kilometers declareren. Bereken met onderstaande berekening de jaarlijkse kosten voor een auto van de zaak naast die voor de auto in privé. We hebben alle voor- en nadelen van het rijden van een auto van de zaak voor je op een rijtje gezet. 1. Voordeel⁚ Alle vrijheid in gebruik dankzij speciale verzekering. Hoewel je privé auto natuurlijk een goede verzekering moet hebben, geldt dit net zo goed voor de auto van de zaak. Voor ondernemers met een eenmanszaak, vof of voor ZZP-ers werkt de bijtelling over de auto van de zaak net even anders. De regelingen⁚ Voor ondernemers is de bijtelling gemaximaliseerd op de gemaakte autokosten binnen de onderneming.
Bent u IB-ondernemer en stalt u uw auto van de zaak in de garage bij uw privé-woning? En krijgt u als ondernemer de bijtelling van 25 (of 14, of vanaf 1 januari 2009⁚ 20) voor het privé-gebruik van die auto van de zaak als onttrekking bij uw winst opgeteld?
Gebruikt u de auto van de zaak voor meer dan 500 kilometer per jaar privé? Dan moet u hiervoor bijtelling betalen. Hoeveel bijtelling u betaalt, hangt af van de waarde van uw auto en de CO2-uitstoot. Hoeveel bijtelling je moet betalen, hangt af van de cataloguswaarde van de auto, hoe zuinig de auto is en de hoogte van je inkomen. Hoe dat precies werkt, legt de Belastingdienst (opent in nieuw tabblad) goed uit. Rekentool auto van de zaak. Wil je weten wat zakelijk of privé rijden jou kost? Met deze tool bereken je de autokosten van een auto van de zaak en een auto in privé.
Het verduurzamen van je bedrijf kost geld, maar gelukkig kun je gebruikmaken van de MKB Duurzaamheidslening van Qredits. Met deze zakelijke lening kun je tot 50.000 lenen om te investeren in elektrische voertuigen, laadpalen of andere duurzame maatregelen. Zo kun je duurzaam ondernemen én besparen. Je betaalt een vast bedrag per maand voor ...
Bent u ondernemer en rijdt u in een auto van de zaak? Lees hier meer over de bijtelling en de aftrek van btw als u de auto ook privé gebruikt. En over de autokosten die u mag aftrekken. Als u per jaar meer dan 500 kilometer privé rijdt, dan krijgt u te maken met bijtelling. Dit is een percentage van de nieuwwaarde van de auto. U moet hierover inkomstenbelasting betalen. Het normale bijtellingspercentage is 22 over de cataloguswaarde van het voertuig.
Rijdt u als ondernemer met de (bestel)auto van uw zaak meer dan 500 kilometer per jaar privé, dan krijgt u een bijtelling. Lees meer.
Aftrekbare autokosten
Naast de bijtelling zijn er ook andere belastingregels die van toepassing zijn op een auto van de zaak. Zo kun je als ondernemer bepaalde autokosten aftrekken van je winst. Dit zijn kosten die je maakt voor het zakelijk gebruik van de auto, zoals brandstofkosten, reparatiekosten, onderhoud, verzekering, wegenbelasting en afschrijving.
Voor iedere auto, of je die nu wel of niet zakelijk gebruikt, moet motorrijtuigenbelasting worden betaald. Voor personenautos, bestelautos en vrachtwagens bestaan verschillende tarieven. Bij een bedrijfsauto is dit bedrag te boeken als autokosten en direct aftrekbaar van jouw winst. Of je nu kiest voor een auto van de zaak of je privéauto zakelijk inzet⁚ elke keuze heeft fiscale implicaties en praktische overwegingen. Ontdek hoe je als ondernemer keuzes maakt die passen bij jouw zakelijke en persoonlijke mobiliteitsbehoeften.
Om waterproblemen aan te pakken, moeten bedrijven in de industrie goed watermanagement toepassen. Vaak kunnen zelfs kleine aanpassingen in het productieproces al meer dan 10 water besparen. Enkele voorbeelden⁚ Voor een grotere reductie van (afval)water zijn ingrijpendere maatregelen nodig, zoals⁚ Den Haag ⎯ Het bomvolle stroomnet zorgt voor vertraging bij de bouw van woningen en bedrijven, het verduurzamen van de industrie, voor minder werkgelegenheid én maakt ons land onaantrekkelijker ...
Gebruikt u de auto van de zaak ook privé? Dan moet u een deel van de afgetrokken btw terugbetalen. Lees hier hoe u deze autokostenfictie kunt berekenen. Als ondernemer kun je voordelig zakelijk rijden. Dit kan in je privéauto, met een bedrijfsauto of door zakelijk te leasen. Je kunt fiscale voordelen halen uit zakelijk rijden, zoals het aftrekken van de aanschafkosten en het terugvragen van de btw.
De pas net ingevoerde CO2-registratieplicht voor woon-werkverkeer wordt alweer onder de loep genomen door het kabinet en mogelijk versimpeld. De papierwinkel die komt kijken bij het vastleggen van ... Ga je voor een auto van de zaak of privé? Leasen of kopen? En hoe zit het met de bijtelling en kosten? 8 tips om je te helpen bij je keuze.
Auto van de zaak versus privé auto
De keuze tussen een auto van de zaak en het zakelijk gebruiken van je privéauto is complex. Beide opties hebben voor- en nadelen, die je goed moet afwegen.
Niet alleen een werknemer, maar ook een zelfstandig ondernemer kan te maken krijgen met een bijtelling voor de auto van de zaak. Het Londense warenhuis Harrods heeft naar eigen zeggen honderden claims ontvangen van vrouwen die zeggen lang geleden te zijn misbruikt door de toenmalige eigenaar Mohamed Al-Fayed. De uit Egypte ... Kunt u de auto als ondernemer beter privé rijden of op de zaak? Dat is afhankelijk van verschillende scenarios. Lees hierover meer...
Ga je als aankomend ondernemer straks de nodige kilometers maken? Dan kun je overwegen om niet privé een auto te rijden, maar er eentje voor zakelijk ... Mode-ondernemer Martijn N. (36) moet 18 maanden, waarvan 8 voorwaardelijk, de gevangenis in wegens ontucht met twee minderjarigen. Dat heeft de rechter woensdagmiddag bepaald. Horecaondernemers, winkeliers, bakkers, slagers en groenteboeren hebben het op dit moment ontzettend moeilijk. Na corona en de energiecrisis hebben ze geen enkele reserve kunnen opbouwen om te ...
Een auto van de zaak kan voordelig zijn, maar je moet rekening houden met de bijtelling, aftrekbare kosten en de administratieve lasten. Het zakelijk gebruiken van je privéauto kan goedkoper uitpakken, maar je moet wel alle kilometers nauwkeurig bijhouden en declareren.
De beste keuze hangt af van je persoonlijke situatie, het aantal kilometers dat je rijdt, het type auto dat je nodig hebt en je fiscale situatie.
Bekijk ook
Auto op naam van de zaak ZZP: alles wat je moet weten
Zakelijke auto op naam? Lees hier alles over de voordelen, kosten en procedures voor ZZP'ers. >>
Bijtelling auto ondernemer: hoe werkt het?
Bijtelling auto ondernemer: alles over de regels >>
KM Registratie ZZP: Privé Auto & Belasting
ZZP KM Registratie: Alles Over Privé & Zakelijk Gebruik >>
Uitstel omzetbelasting ZZP'er: wanneer en hoe?
Wanneer kan je uitstel aanvragen voor je omzetbelasting als ZZP'er? Ontdek de voorwaarden en procedure. >>
Zzp & Belastingdienst: Alles over Aangifte & Belasting
Zzp & Belastingdienst: Een Duidelijke Uitleg >>