Kan ik als ZZP'er voor mijn oude werkgever werken?

Waarom is het lastig?

De regels rondom het werken als ZZPer voor je voormalige werkgever kunnen lastig zijn, omdat er een grens is tussen zelfstandigheid en loondienst. De Belastingdienst controleert streng op schijnzelfstandigheid, wat betekent dat je als ZZPer wel echt zelfstandig moet opereren en niet in feite een werknemer bent van je ex-werkgever. Dit kan leiden tot boetes en naheffingen voor zowel de ZZPer als de opdrachtgever.

De regels⁚ wat mag wel en wat mag niet?

De regels rondom het werken als ZZPer voor je ex-werkgever zijn bedoeld om te voorkomen dat werknemers via een omweg toch in loondienst komen. De Belastingdienst wil namelijk duidelijkheid creëren over de arbeidsrelatie tussen opdrachtgevers en ZZPers.



Er zijn verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden⁚

  • Startperiode⁚ Na het beëindigen van een dienstverband mag je in eerste instantie niet direct als ZZPer voor je ex-werkgever gaan werken. Er is een startperiode van minimaal zes maanden.


  • Omvang van het werk⁚ Het werk dat je als ZZPer voor je ex-werkgever verricht mag niet meer dan 70% van je totale werkuren en omzet beslaan;


  • Gezagsverhouding⁚ Er mag geen gezagsverhouding zijn tussen jou en je ex-werkgever. Je moet zelfstandig kunnen bepalen hoe, waar en wanneer je je werk uitvoert.


  • Functioneringsgesprekken⁚ Voer geen functioneringsgesprekken met de ZZPer.


  • Betaling tijdens ziekte en vakantie⁚ Betaal de ZZPer niet door tijdens vakantie en ziekte.


  • Modelovereenkomsten⁚ Gebruik geen modelovereenkomsten die zijn goedgekeurd door de Belastingdienst. Deze zijn in 2025 afgeschaft.


  • Concurrentiebeding⁚ Als je een concurrentiebeding hebt getekend, moet je je aan de voorwaarden houden.


  • Zekerheid⁚ Zorg ervoor dat je als ZZPer minimaal 50% van je werkzame tijd in je onderneming steekt.


Het is belangrijk om je goed te laten informeren over de regels en om er zeker van te zijn dat je aan alle voorwaarden voldoet. Als je twijfelt, is het altijd verstandig om contact op te nemen met de Belastingdienst of een belastingadviseur.

Tips voor zzpers⁚ wat moet je regelen?

Ben je van plan om als ZZPer voor je ex-werkgever te gaan werken? Dan is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Zorg ervoor dat je de regels kent en dat je aan alle voorwaarden voldoet. Hieronder vind je een aantal tips om je te helpen⁚



  • Maak een duidelijke overeenkomst⁚ Maak een overeenkomst met je ex-werkgever waarin duidelijk staat wat je taken zijn, wat je tarief is en wat de duur van de opdracht is. Zorg ervoor dat de overeenkomst niet te veel lijkt op een arbeidsovereenkomst. Vermijd bijvoorbeeld zinnen als "de werkgever betaalt de ZZPer door tijdens vakantie en ziekte" of "de werkgever heeft het recht om de ZZPer aanwijzingen te geven".


  • Houd je aan de regels⁚ Zorg ervoor dat je minimaal 50% van je werkzame tijd in je eigen onderneming steekt. Je moet zelfstandig kunnen bepalen hoe, waar en wanneer je je werk uitvoert.


  • Wees transparant⁚ Wees open en eerlijk over je werkzaamheden en je omzet. Zorg ervoor dat je administratie op orde is.


  • Laat je adviseren⁚ Neem contact op met een belastingadviseur of een andere expert die je kan helpen met het navigeren door de regels.


  • Zorg voor een goede verzekering⁚ Zorg ervoor dat je een goede ZZP-verzekering hebt.


  • Blijf op de hoogte⁚ De wetgeving rondom ZZP-werk is voortdurend in ontwikkeling. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.


Door je goed te informeren en de juiste stappen te nemen, kun je ervoor zorgen dat je als ZZPer voor je ex-werkgever kunt werken zonder dat je met problemen te maken krijgt.

Tips voor ex-werkgevers⁚ wat moet je regelen?

Wil je een ex-werknemer inhuren als ZZPer? Let dan goed op de regels en tips om te voorkomen dat je in de problemen komt met de Belastingdienst. Hieronder vind je een aantal belangrijke punten om rekening mee te houden⁚



  • Startperiode⁚ Wacht minimaal zes maanden na beëindiging van het dienstverband voordat je een overeenkomst met de ex-werknemer als ZZPer aangaat. Dit is de zogenaamde startperiode.


  • Omvang van het werk⁚ Zorg ervoor dat het werk dat de ex-werknemer als ZZPer voor je verricht niet meer dan 70% van zijn totale werkuren en omzet beslaat.


  • Geen gezagsverhouding⁚ Er mag geen gezagsverhouding zijn tussen de ex-werkgever en de ZZPer. De ZZPer moet zelfstandig kunnen bepalen hoe, waar en wanneer hij zijn werk uitvoert.


  • Geen functioneringsgesprekken⁚ Voer geen functioneringsgesprekken met de ZZPer.


  • Geen betaling tijdens ziekte en vakantie⁚ Betaal de ZZPer niet door tijdens vakantie en ziekte.


  • Maak een duidelijke overeenkomst⁚ Maak een duidelijk contract met de ZZPer. Dit contract moet duidelijk omschrijven wat de taken zijn, het tarief en de duur van de opdracht. Vermijd zinnen die lijken op een arbeidsovereenkomst, bijvoorbeeld "de werkgever betaalt de ZZPer door tijdens vakantie en ziekte" of "de werkgever heeft het recht om de ZZPer aanwijzingen te geven".


  • Wees transparant⁚ Wees open en eerlijk over de werkwijze en de omvang van het werk.


  • Laat je adviseren⁚ Neem contact op met een belastingadviseur of een andere expert die je kan helpen met het navigeren door de regels.


Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je als ex-werkgever een ex-werknemer in kunt huren als ZZPer zonder dat je in de problemen komt met de Belastingdienst.

De toekomst⁚ hoe verandert de wetgeving?

De wetgeving rondom ZZP-werk is voortdurend in ontwikkeling. De Belastingdienst is bezig met het aanpassen van de regels om te zorgen voor meer duidelijkheid en om schijnzelfstandigheid te voorkomen. De focus ligt op het creëren van een eerlijk speelveld voor zowel ZZPers als werkgevers.



In de toekomst zullen de regels waarschijnlijk nog strenger worden. Het kabinet heeft al aangegeven dat er meer controle zal komen op schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat het voor zowel ZZPers als werkgevers steeds belangrijker wordt om goed op de hoogte te zijn van de regels en om ervoor te zorgen dat ze aan alle voorwaarden voldoen.

Een belangrijke ontwikkeling is de afschaffing van de modelovereenkomsten. Deze overeenkomsten werden door de Belastingdienst goedgekeurd, maar in de praktijk bleek dat ze geen garantie boden voor een echte zelfstandige arbeidsrelatie. De Belastingdienst zal meer gaan kijken naar de praktijk van de arbeidsrelatie.

Het is belangrijk om te blijven volgen wat er op wetgevend niveau gebeurt. ZZPers en werkgevers die met elkaar samenwerken moeten zich goed bewust zijn van de risico's van schijnzelfstandigheid. Het is belangrijk om te zorgen voor een duidelijke overeenkomst waarin de arbeidsrelatie duidelijk wordt omschreven.

De toekomst van het ZZP-werk is onzeker, maar het is duidelijk dat de regels zullen blijven veranderen. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen en om je goed te laten adviseren door een expert.

Bekijk ook

ZZP Werken Voor Oude Werkgever: Wat Zijn De Regels?

ZZP'er Voor Oude Werkgever: Navigeer Door De Regels & Procedures >>

Freelance werken voor je ex-werkgever: Mogelijkheden en risico's

Freelance werken voor je ex-werkgever: Wat moet je weten? >>

Werken in de haven als ZZP'er: Tips en kansen voor zzp'ers in de havenindustrie

Werken in de haven als ZZP'er: Ontdek de kansen en tips voor succes >>

Inkomstenbelasting voor buitenlandse werknemers: wat zijn de regels?

Inkomstenbelasting voor buitenlandse werknemers: alles wat je moet weten >>

ZZP administratie opzetten: Stapsgewijs plan

De perfecte ZZP administratie: Eenvoudig & efficiënt >>