Echtscheiding als ondernemer: juridische tips en advocaat-advies
De impact van een echtscheiding op ondernemers
Een echtscheiding is een emotioneel en complex proces voor elk stel, maar wanneer een eigen bedrijf bij de verdeling van bezittingen betrokken is, kan het nog ingewikkelder worden. In Nederland zijn er verschillende juridische aspecten, waaronder de gemeenschap van goederen, huwelijkse voorwaarden en partneralimentatie, die van invloed zijn op een echtscheiding met een eigen bedrijf.
Juridische aspecten bij echtscheiding
Bij een echtscheiding verandert er veel in uw leven. Wij geven daarbij juridische ondersteuning aan particulieren en ondernemers. Wat kunnen we voor u doen? Onze uitleg. Wij geven advies over echtscheiding. Bij een echtscheiding of als partners uit elkaar gaan moeten er afspraken gemaakt worden. Navigeren door de complexe juridische aspecten van een (echt)scheiding vereist niet alleen kennis, maar ook een doordachte aanpak. Dat geldt eens te meer voor ondernemers. Als scheidende ondernemer staat u voor belangrijke beslissingen die niet alleen uw privésituatie, maar vooral ook uw bedrijf kunnen beïnvloeden. Een echtscheiding is een complex en emotioneel proces, met veel juridische en financiële gevolgen. Een van de meest cruciale aspecten van een echtscheiding is de verdeling van vermogen. Met in het bijzonder wanneer een van de partners ondernemer is. In Nederland zijn er verschillende juridische aspecten waarmee rekening moet worden gehouden bij het uitkopen van je partner in een bedrijf tijdens een echtscheiding. (Beperkte) gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden zijn slechts enkele van de factoren die een rol spelen. Hierbij moet rekening worden gehouden met de juridische aspecten van de scheiding. Door deze aanpak krijgen financiers een duidelijk beeld hoe persoonlijke veranderingen het bedrijf beïnvloeden. Bovendien speelt de waardebepaling en verdeling van het bedrijf een belangrijke rol in de berekening van alimentatie. Periode tot 11 november 2021⁚ Fiscaal partnerschap op grond van artikel 5a, eerste lid, onderdeel a, AWR. Echtgenoten worden als fiscaal partners aangemerkt vanaf het sluiten van het huwelijk tot ontbinding door overlijden of echtscheiding (artikel 1⁚149 BW). Periode 11 november 2021 tot 1 maart 2022⁚ Geen fiscaal partnerschap. Wij adviseren wekelijks ondernemers en partners van ondernemers bij een echtscheiding. De belangrijkste discussiepunten zijn⁚ Winst uit de onderneming of bv. Waarde van de onderneming of bv. Hoeveel winst uit de bv moet worden meegerekend voor de partneralimentatie. Voor wiens rekening is de rekening-courantschuld aan de bv. Een echtscheiding komt steeds vaker voor, 1 op de 3 huwelijken loopt stuk. Een advocaat regelt meestal de juridische kant van de zaak en wij als fiscaal juristen worden veelal inschakeld bij de fiscale beoordeling van de draagkracht bij ondernemers of vermogende particulieren. Onze gecertificeerd financieel echtscheidingsadviseur (RFEA) Corrien Roche ondersteunt en begeleidt u op deskundige en doordachte wijze bij alle financiële en fiscale aspecten waar u als ondernemer mee te maken krijgt bij uw echtscheiding.
Verdeling van het vermogen
Bij een scheiding verandert er veel in uw leven. Wij geven daarbij juridische ondersteuning aan particulieren en ondernemers. Wat kunnen we voor u doen? Onze uitleg. Wij geven advies over echtscheiding. Bij een echtscheiding of als partners uit elkaar gaan moeten er afspraken gemaakt worden.
Gemeenschap van goederen
Tot 2018 was men standaard getrouwd ... alles door de helft. De bezittingen en schulden. Heeft u een eigen onderneming en was u getrouwd in gemeenschap van goederen, heeft uw ex dus recht op de helft van het ondernemingsvermogen.... Juridische Toedeling van de Aandelen⁚ Binnen twee jaar na ontbinding van de huwelijksgoederengemeenschap moet via een notaris de juridische overdracht van aandelen plaatsvinden. Een kwart van de ondernemers weet niet welke gevolgen echtscheiding heeft voor hun bedrijf. Dat blijkt uit representatief onderzoek dat de Kamer van Koophandel deed voor Een beter bedrijf begint bij de baas. In dit soort situaties is het vaak verstandig om juridisch advies in te winnen van een advocaat die gespecialiseerd is in familierecht, om te zorgen dat de belangen van de kinderen zo goed mogelijk worden behartigd. In gemeenschap van goederen of op huwelijkse voorwaarden. In de huwelijkse voorwaarden kan zijn opgenomen dat de onderneming buiten de verdeling valt. En dan hoeft de onderneming niet in de echtscheidingsprocedure betrokken te worden.
Huwelijkse voorwaarden
In de huwelijkse voorwaarden kan een regeling zijn opgenomen of, en zo ja hoe, de waarde van de onderneming moet worden verdeeld bij echtscheiding. Wanneer u ... In de huwelijkse voorwaarden kan zijn opgenomen dat de onderneming buiten de verdeling valt. En dan hoeft de onderneming niet in de echtscheidingsprocedure betrokken te worden. Heeft u een onderneming en gaat u scheiden? Als ondernemer spelen er extra factoren mee bij een echtscheideing. De start van je eigen onderneming is altijd spannend. In deze blog lees je over juridische stappen die je niet mag vergeten. Bepaal welk specifiek juridisch advies u nodig heeft als scheidende ondernemer. Dit kan gaan over bedrijfssplitsingen, eigendomsverdeling, contractbeëindiging, ... Binnen het rechtsgebied familierecht voor ondernemers adviseren wij verder over vergoedingsvorderingen en de vaak complexe financiële afwikkeling van een ... Het antwoord op de vraag⁚ wat uw rechten en verplichtingen zijn als ondernemer bij een scheiding wordt door onze echtscheidingsadvocaten zorgvuldig in kaart gebracht, zo weet u of er voor uw ex-partner (of eventueel voor uzelf) recht is om partneralimentatie aan te vragen.
De onderneming als onderdeel van de echtscheiding
Als ondernemer brengt een echtscheiding extra complexiteit met zich mee. De impact op zowel uw persoonlijke als zakelijke leven is aanzienlijk. Vaak wordt het bedrijf betrokken bij de scheiding. Hieronder wordt toegelicht hoe dit proces verloopt en welke aspecten van belang zijn voor ondernemers die zich in een echtscheidingsprocedure bevinden.
Waardering van de onderneming
Ondernemer en echtscheiding⁚ moet in de onderneming opgebouwde Goodwill worden verdeeld en zo ja, hoe wordt deze dan gewaardeerd? Bij een echtscheiding moeten er veel zaken geregeld worden, waaronder de verdeling van het vermogen van beide echtgenoten. ... Het vereist een diepgaand begrip van zowel juridische als financiële/zakelijke aspecten ... Zakelijke echtscheiding de moeite waard? CKH biedt advies over de juridische en financiële aspecten van zakelijke echtscheidingen. Neem contact op voor advies! ... Eén van de echtgenoten of beide echtgenoten is zelfstandig ondernemer of de echtgenoten kennen zakelijke belangen in ondernemingen of andere zakelijke samenwerkingsverbanden. De ondernemer die meent dat, omdat hij of zij in koude uitsluiting is gehuwd, diens onderneming daarom van een echtscheiding niets heeft te vrezen, kan van een koude kermis thuiskomen. Goed advies over uw positie is daarbij letterlijk en figuurlijk voor uw onderneming van levensbelang. Daarbij spelen vaak de volgende aspecten een rol⁚ De financiële en juridische aspecten van het splitsen van een bv bij de echtscheiding van een Directeur-Grootaandeelhouder (DGA), blijven vaaknbelicht tijdens de scheiding. Hier vindt u korte informatie over de mogelijkheid tot belastingvrije splitsing onder specifieke voorwaarden en voorbeelden en advies voor DGAs en hun partners. Echtscheiding en schenking. Wij zijn wekelijks betrokken bij echtscheidingen, veelal van ondernemers. Onze rol hierbij is om de waarde van de onderneming te bepalen, behoefte en draagkracht juist vast te stellen, bedrijven te onderzoeken, dividenden en onttrekkingen in beeld te brengen maar vaak ook om in overleg met de advocaat te onderzoeken of de spelregels wel eerlijk worden ingevuld en er ...
Verdeling van de onderneming
Echtscheiding. Bij een scheiding verandert er veel in uw leven. Wij geven daarbij juridische ondersteuning aan particulieren en ondernemers. Wat kunnen we voor u doen? Onze uitleg. Wij geven advies over echtscheiding. Bij een echtscheiding of als partners uit elkaar gaan moeten er afspraken gemaakt worden. Navigeren door de complexe juridische aspecten van een (echt)scheiding vereist niet alleen kennis, maar ook een doordachte aanpak. Dat geldt eens te meer voor ondernemers. Als scheidende ondernemer staat u voor belangrijke beslissingen die niet alleen uw privésituatie, maar vooral ook uw bedrijf kunnen beïnvloeden. 1. onderneming bij een scheiding; Uitgangspunt is dat een onderneming ook na de scheiding moet kunnen worden voorgezet door de ondernemer. Het is dus van belang dat de financiële positie zodanig blijft ook naar het echtscheiding dat onderneming kan worden voortgezet. Voor de voortzetting van de onderneming is onder andere van belang dat ... Een echtscheiding is een complex en emotioneel proces, met veel juridische en financiële gevolgen. Een van de meest cruciale aspecten van een echtscheiding is de verdeling van vermogen; Met in het bijzonder wanneer een van de partners ondernemer is. In Nederland zijn er verschillende juridische aspecten waarmee rekening moet worden gehouden bij het uitkopen van je partner in een bedrijf tijdens een echtscheiding. (Beperkte) gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden zijn slechts enkele van de factoren die een rol spelen. Hierbij moet rekening worden gehouden met de juridische aspecten van de scheiding. Door deze aanpak krijgen financiers een duidelijk beeld hoe persoonlijke veranderingen het bedrijf beïnvloeden. Bovendien speelt de waardebepaling en verdeling van het bedrijf een belangrijke rol in de berekening van alimentatie.
Fiscale aspecten
De aanmerkelijkbelangbelastingclaim (AB-claim) in echtscheidingssituaties, wordt vaak vergeten bij de echtsceiding, als er een BV in de gemeenschap is. Hier een korte uitleg overhet belang van de waardering van aandelen en de gevolgen van belastinguitstel. Gebrek aan kennis⁚ Als ondernemer ben je een expert op jouw vakgebied, maar de juridische en fiscale aspecten van een scheiding zijn een ander terrein. Je bent bang om cruciale fouten te maken die grote financiële consequenties hebben. Een echtscheiding is vaak een heftige en emotionele periode in het leven van mensen. Een echtscheidingsadvocaat staat u bij en adviseert u over uw juridische positie ten aanzien van de verschillende relevante onderwerpen. In het hiernavolgende zal nader worden ingegaan op de belangrijkste... Als startende ondernemer moet je ook een aantal belangrijke juridische zaken regelen. Denk alleen al aan het opstellen van algemene voorwaarden en inkoop- of samenwerkingscontracten. Op deze paginas vertellen we welke juridische kwesties gangbaar zijn en hoe jij je als startende ondernemer... Als (ex-)partner van een ondernemer heb je recht op de helft van het opgebouwde pensioen. Als er voor pensioen binnen het bedrijf gespaard wordt, moet jouw deel hiervan overgemaakt worden naar een verzekeringsmaatschappij. Eventueel kan jouw deel van het pensioengeld, tegen iets anders dat... Het antwoord op de vraag⁚ wat uw rechten en verplichtingen zijn als ondernemer bij een scheiding wordt door onze echtscheidingsadvocaten zorgvuldig in kaart gebracht, zo weet u of er voor uw ex-partner (of eventueel voor uzelf) recht is om partneralimentatie aan te vragen. Uw salaris en de mogelijke alimentatie voor ondernemers zijn aspecten die van belang zijn voor uw rechten en verplichtingen als ondernemer bij een scheiding. Ook het verdelen van in de onderneming opgebouwde pensioen (eventueel omgezet in een oudedagsvoorziening) kan een complexe zaak zijn.
Advies en ondersteuning
Een echtscheiding bij ondernemers is vaak complexer dan een echtscheiding van iemand in loondienst. Wij adviseren ondernemers bij een echtscheiding. In dit artikel een overzicht van belangrijke aandachtspunten. Bovenstaand biedt enig inzicht in de complexe aspecten van vermogensverdeling bij echtscheidingen in Nederland. Voor gedetailleerd advies en juridische bijstand, bezoek advocaten.nl en 0900-advocaten. Omgevingsvergunning. Als ondernemer krijg je vrijwel altijd te maken met milieu-regels op het gebied van geluid, energie, afvalstoffen etc. Het is afhankelijk van de activiteiten van je bedrijf in welk type de onderneming zal worden ingedeeld. Ondernemen kent vele voordelen. Ook kent het naast de werkzaamheden vele andere bijkomstigheden zoals juridische zaken. In deze blog lees je alles over de juridische zaken welke je moet weten als ondernemer. SVZ advocaten is gespecialiseerd in de afwikkeling van echtscheidingen met ondernemingen. Daarbij wordt kennis van het huwelijksvermogenrecht gecombineerd met financiële kennis. Inhoud Checklist voor het gesprek met de ondernemer Huwelijkse voorwaarden voor ondernemers⁚ wat moet daarin staan? Fiscale aandachtpunten bij echtscheiding ... Wat heb je écht nodig als ondernemer? Het staat iedereen vrij om te gaan ondernemen maar dat wil niet zeggen dat het ook voor iedereen makkelijk is. Het is vooral belangrijk om de psychologische ... Jouw talenten Je kunt goed onderhandelen, je bent taalvaardig en je weet in je communicatie te schakelen tussen de juridische aspecten en de maatschappij. Je let op de beheersbaarheid van een te ... In toenemende mate vindt echtscheiding ook onder christenen plaats en treden gescheiden mensen met een ander in het huwelijk, al dan niet kerkelijk ingezegend. Kerken zijn er verlegen mee.
Bekijk ook
Advocaat voor Stagière Ondernemers: Juridische bescherming voor je start
Advocaat voor Stagière Ondernemers: Vind juridische ondersteuning voor je start >>
Kosten advocaat aftrekbaar voor zzp'ers?
Kosten advocaat: Aftrekbaar voor de inkomstenbelasting? >>
Salaris ZZP Advocaat: Gemiddeld Salaris en Belangrijke Factoren
ZZP Advocaat: Wat is het Gemiddelde Salaris en Hoe Wordt Het Bepaald? >>
Bruto jaarinkomen ZZP: Bereken je inkomen als zelfstandige
Wat is je bruto jaarinkomen als ZZP'er? Bereken je inkomen en leer alles over de verschillende inkomstenstromen. >>
Inkomstenbelasting Terugbetalen: De oorzaken en oplossingen
Inkomstenbelasting Terugbetalen: Ontdek waarom en hoe je het kunt voorkomen >>