Inkomstenbelasting Aanslag: Aanvragen & Termijn

Wat is een aanslag inkomstenbelasting?

Een aanslag inkomstenbelasting is een officiële brief van de Belastingdienst waarin staat hoeveel belasting u terugkrijgt of moet betalen. Dit bedrag is gebaseerd op uw inkomen en vermogen. U krijgt geld terug als u in de loop van het jaar te veel belasting betaalde. Uw aangifte inkomstenbelasting doet u op Mijn Belastingdienst of met de aangifte app.

Hoe vraag je een aanslag inkomstenbelasting aan?

U kunt een aanslag inkomstenbelasting op twee manieren aanvragen⁚

  • Via de BelastingTelefoon⁚ U ontvangt de kopie binnen 2 weken.
  • Via een schriftelijk verzoek bij uw belastingkantoor⁚ Dan ontvangt u de kopie binnen 8 weken. Als u het adres van uw belastingkantoor niet weet, kunt u het hier opzoeken.

U kunt ook een voorlopige aanslag aanvragen via de website van de Belastingdienst of door het invullen van een formulier. Voor het aanvragen heeft u uw persoonlijke gegevens en een schatting van uw inkomen nodig.

Wilt u uw aangifte inkomstenbelasting wijzigen? Dan kunt u opnieuw aangifte doen. Ook als u in het buitenland woont.

Wanneer krijg je een aanslag inkomstenbelasting?

Uiterlijk binnen 3 jaar na afloop van een belastingjaar krijgt u van de Belastingdienst een definitieve aanslag. Meestal is dit eerder. De aanslag inkomstenbelasting over belastingjaar 2023 moet uiterlijk op 31 december 2026 definitief zijn opgelegd.

U kunt ook een voorlopige aanslag aanvragen. Dit is een schatting van uw belastingaanslag, die u maandelijks kunt betalen. U krijgt dan maandelijks geld terug of moet maandelijks geld betalen. De Belastingdienst gaat voor de voorlopige aanslag uit van gegevens die bij hen bekend zijn. Het kan best zo zijn dat intussen in jouw (financiële) situatie wat is veranderd.

Lees meer over aanvragen, wijzigen en stoppen van een voorlopige aanslag.

Wat te doen als je het niet eens bent met je aanslag?

Bent u het niet eens met uw aanslag? En bent u te laat om bezwaar te maken? Dan kunt u de Belastingdienst vragen om uw aanslag te verminderen. De Belastingdienst onderzoekt dan of de aanslag juist is; Als de aanslag te hoog was, wordt deze lager gemaakt.

Ook als u het niet eens bent met de voorlopige aanslag kunt u deze laten aanpassen. U kunt dan een verzoek indienen bij de Belastingdienst. In dit verzoek geeft u aan waarom u het niet eens bent met de aanslag en wat u wilt veranderen.

Heeft u vragen over uw aanslag? Neem dan contact op met de Belastingdienst. U kunt contact opnemen via de telefoon, e-mail of online chat.

De Belastingdienst is gestart met het informeren van belastingplichtigen die onder de compensatieregeling voor box 3 van de ...

Voorlopige aanslag aanvragen

Een voorlopige aanslag kunt u digitaal aanvragen via Mijn Belastingdienst. Log in met uw DigiD. Op de welkomstpagina klikt u op Correspondentie. In het overzicht zoekt u de aanslag die u nodig hebt.

Doet u de aanvraag liever op papier? Dan kunt u het formulier Verzoek of wijziging voorlopige aanslag bestellen bij de BelastingTelefoon. U kunt het formulier ook online downloaden.

Via een voorlopige aanslag kunt u maandelijks geld terugkrijgen of betalen. Dit voorstel voorziet in een wettelijke grondslag voor de Belastingdienst om een nader aangepast digitaal aangiftebiljet inkomstenbelasting te beschouwen als een aanvulling op de oorspronkelijke aangifte.

Lees meer over aanvragen, wijzigen en stoppen van een voorlopige aanslag.

Bekijk ook

Voorlopige aanslag inkomstenbelasting aanvragen: zo doe je dat

Voorlopige aanslag inkomstenbelasting: aanvraag, termijn en tips >>

Voorlopige aanslag inkomstenbelasting ZZP: Waarom en hoe?

Voorlopige aanslag inkomstenbelasting voor ZZP'ers: Uitleg en Tips >>

Definitieve aanslag Inkomstenbelasting opvragen: Hoe doe je dat?

Inkomstenbelasting: Hoe vraag je de definitieve aanslag op? >>

Bezwaar tegen aanslag inkomstenbelasting: Zo doe je dat

Aanslag inkomstenbelasting: Bezwaar indienen >>

Gratis juridisch advies voor ondernemers: Ontdek je opties!

Gratis juridisch advies voor ondernemers: Weet waar je recht op hebt! >>

Definitieve Aanslag Inkomstenbelasting 2017: Alles wat Je Moet Weten

Inkomstenbelasting 2017: Definitieve Aanslag & Belangrijke Informatie >>