Welke belastingen betaalt een ZZP'er? Een compleet overzicht van alle relevante belastingen.
Inleiding
Als zzper in Nederland heb je te maken met verschillende soorten belastingen. De twee belangrijkste zijn inkomstenbelasting en omzetbelasting (BTW). De inkomstenbelasting betaal je over je winst uit je onderneming, terwijl de omzetbelasting doorberekend wordt aan je klanten. Naast deze twee belastingen zijn er nog andere, zoals de bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) en eventueel vennootschapsbelasting. In dit artikel bespreken we de belangrijkste belastingen voor zzpers en geven we handige tips voor je belastingaangifte.
Belangrijkste belastingen voor ZZPers
Als zzper in Nederland betaal je verschillende soorten belastingen. De belangrijkste zijn inkomstenbelasting, omzetbelasting (BTW) en de bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw). De inkomstenbelasting betaal je over je winst uit je onderneming. De omzetbelasting is de belasting die je als zzper doorberekent aan je klant; Als jij btw hebt betaald over ingekochte producten, dan mag je deze weer terugvorderen op de belastingdienst. De bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) is een verplichte bijdrage voor de ziektekostenverzekering. Deze wordt berekend op basis van je inkomen. Naast deze drie belangrijkste belastingen, kan je als zzper ook te maken krijgen met vennootschapsbelasting als je een bv of nv hebt. De hoogte van de belasting die je moet betalen is afhankelijk van je inkomen, de aftrekposten waar je recht op hebt en de tarieven die van toepassing zijn. Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de verschillende belastingen die je moet betalen als zzper, zodat je kunt zorgen dat je de juiste bedragen afdraagt en geen boetes riskeert.
Inkomstenbelasting
Als zzper betaal je inkomstenbelasting over je winst uit je onderneming. De winst wordt berekend door je omzet te verminderen met je bedrijfskosten. De inkomstenbelasting wordt geheven in box 1, belastbaar inkomen uit werk en woning. De tarieven voor de inkomstenbelasting zijn oplopend en zijn in 2024 verhoogd. Het feit dat de Belastingdienst na 1 januari 2025 weer naheffingen loonbelasting kan opleggen bij werkgevers na een constatering van schijnzelfstandigheid zorgt voor de nodige tumult in de markt. Mogelijke risicos zijn stevig, waarbij het van belang blijft te constateren dat er nog flink wat mogelijkheden zijn om zzpers in te huren. Zorgorganisaties lijken steeds meer gedreven door angst wanneer het gaat om de inzet van zelfstandigen in de zorgsector. Hierdoor nemen sommige organisaties drastische maatregelen, zoals het stoppen met het inhuren van zzpers, zonder een duidelijk plan om de continuïteit van zorg te waarborgen. Als zzper in Nederland betaal je inkomstenbelasting met tarieven variërend van 37,10 tot 49,50 over je winst. Met een omzet van 60.000 en 20.000 aan kosten, is je winst 40.000. Hierover betaal je, uitgaande van het tarief van 36,97, 14.788 aan inkomstenbelasting vóór aftrekposten. Sinds 2021 wordt de zelfstandigenaftrek stapsgewijs teruggebracht. Hiermee worden de fiscale verschillen tussen zelfstandigen en werknemers kleiner. Vanaf 2023 wordt de zelfstandigenaftrek sneller afgebouwd naar 900 in 2027. In 2024 is de aftrek 3.750. De extra zelfstandigenaftrek voor starters blijft 2.123.
Omzetbelasting (BTW)
Omzetbelasting, ook wel BTW genoemd, is een belasting die je als zzper doorberekent aan je klanten. De hoogte van de BTW is afhankelijk van het BTW-tarief dat van toepassing is op je product of dienst. Er zijn verschillende BTW-tarieven, waaronder het lage tarief (9%), het standaardtarief (21%) en het 0%-tarief. Als je BTW hebt betaald over ingekochte producten, dan mag je deze weer terugvorderen op de Belastingdienst. Dit doe je door middel van een BTW-aangifte. Als zzper in Nederland betaal je inkomstenbelasting met tarieven variërend van 37,10 tot 49,50 over je winst, en 21 BTW over je omzet. Met een omzet van 60.000 en 20.000 aan kosten, is je winst 40.000. Hierover betaal je, uitgaande van het tarief van 36,97, 14.788 aan inkomstenbelasting vóór aftrekposten. Het is belangrijk om je BTW-aangifte op tijd in te dienen, want anders kan je een boete krijgen. Je kunt je BTW-aangifte online doen via de website van de Belastingdienst.
Aftrekposten en belastingvoordelen
Als zzper kom je in aanmerking voor verschillende aftrekposten. Als je voldoet aan het urencriterium, kan je dit duizenden euro's belastingvoordeel aan zelfstandigen- en startersaftrek opleveren. Daarnaast mag je ook alle zakelijke kosten aftrekken. De Belastingdienst bepaalt welk deel aftrekbaar is. Zakelijke kosten kun je in mindering brengen op de winst, wat betekent dat je minder belasting hoeft te betalen. De meeste zzpers zonder zorgen over dreigende controle door fiscus⁚ Ze denken dat het wel meevalt. De dienst gaat ‒ aan de hand van nieuwe wetjes en regels ⎻ onderzoeken in hoeverre de zzp ... Er zijn twee soorten belastingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste de omzetbelasting, die je ook rekent aan klanten. Maar daarnaast ook de inkomstenbelasting waarvan het erg lastig is om te berekenen hoeveel je moet afdragen. Als startende ondernemer kom je in aanmerking voor verschillende belastingvoordelen. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Benut deze zeven voordelen optimaal bij je aangifte inkomstenbelasting. Als zzper krijg je te maken met 2 vormen van belasting⁚ omzetbelasting (BTW) en Inkomstenbelasting (IB). In de meeste gevallen is gebleken dat je met drie opdrachtgevers voldoende hebt.
Bekijk ook
Welke Belastingen Betaalt een Ondernemer?
Belastingen voor Ondernemers: Een Duidelijke Uitleg >>
Welke Rechtsvorm voor ZZP? Keuzehulp en Advies
Rechtsvorm ZZP: Welke Past Bij Jouw Bedrijf? >>
In welke belasting schijf zit je? De ZZP-gids voor inkomstenbelasting
In welke belasting schijf zit je als ZZP'er? >>
ZZP'en voor 1 Opdrachtgever: Voor- en Nadelen
ZZP'en voor 1 Opdrachtgever: Alles wat je moet weten >>
Aangifte inkomstenbelasting in het Engels: een handige gids
Inkomstenbelasting in het Engels: alles wat u moet weten >>